https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytik-skrty-v-zemedelskych-dotacich-by-nemely-pro-obor-byt-fatalni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytik: Škrty v zemědělských dotacích by neměly pro obor být fatální

15.5.2023 00:53 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Škrty ve výši pěti miliard korun ročně v zemědělských dotacích v příštích dvou letech by pro obor neměly být fatální. Důležité je, že Česko nebude snižovat spolufinancování Programu rozvoje venkova - i proto, že část peněz by měla směřovat na zlepšování stavu krajiny. ČTK to řekl agrární analytik Petr Havel. Vláda chce při úsporách v národních dotacích v zemědělství škrtnout 10,2 miliardy Kč.
 

Kofinancování se týká druhého pilíře evropských dotací a pro nové období Společné zemědělské politiky, které začalo letos, ČR vyjednala úroveň 65 procent ze státního rozpočtu, což i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) označil za velký úspěch.

Vláda ve čtvrtek představila opatření k ozdravění veřejných financí, pomocí kterých chce celkem ušetřit 54,4 miliardy korun na dotacích, z toho přes 45 miliard korun již v příštím roce. Více než deset miliard chce vláda škrtat v zemědělství, detailněji ale plán zatím nepředstavila. Nekula zmínil pouze jednu dotaci, kterou chce zrušit, a to program, ze kterého čerpaly hlavně velké potravinářské podniky. Dotaci získávaly v roce 2021 například firmy z holdingu Agrofert nebo mlékárna Madeta.

Nekula dnes pro ČTK uvedl, že škrty se týkají neinvestičních dotací, které čerpají zejména velké podniky. "Dotace nemají sloužit pro zvyšování zisku velkých podniků, proto jsou úspory zejména u těchto dotací. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství," doplnil.

Havel poznamenal, že zatím není příliš jasné, co ministr míní pojmem národní dotace nebo neinvestiční dotace, protože mezi takzvané národní dotace patří jak investiční i neinvestiční programy. Připomněl, že částka na národní dotační programy letos v rozpočtu ministerstva zemědělství klesla z loňských pěti miliard na 2,7 miliardy korun. Nejvíce peněz směřuje například na takzvaný Nákazový fond nebo na zlepšování podmínek v chovech.

Vláda svůj plán na škrty v dotacích představila s heslem "Konec dotačnímu byznysu". Kromě zemědělství chce ušetřit 20 miliard Kč v průmyslu a obchodu nebo šest miliard korun v dopravě. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal označil úspory v zemědělských dotacích za nesystémový a populistický krok, který se zemědělci nikdo nekonzultoval.

Jiří Musil ze společnosti Agdata, která se věnuje využití moderních technologií v rámci takzvaného precizního zemědělství, poznamenal, že zemědělcům nezbývá než doufat, že se detaily plánovaných škrtů dozví včas. Uvedl, že letos ministerstvo jen tři měsíce před plánovaným spuštěním na neurčito odsunulo dotační program na využití variabilního hnojení. "Zemědělci se na něj přitom připravovali celou zimu nákupem techniky i softwaru a školením zaměstnanců," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.5.2023 06:34
Jak by tak= mohly být, že.
Další hřebíček do rakve zemědělství v ČR - všechno dovezem !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2023 07:34
Pokud se zisk v zemědělsko - potravinářském sektoru zvýšil z 9 na 24 miliard v loňském roce, (i přes zdražení energií), je jasné, že žádné dotace tam nikdo nepotřebuje. Do zemědělství šlo asi 70 milard ročně, polovina z EU. Když se škrtnou všechny národní dotace, pořád budou mít zemědělci dost. S tím, jak brutálně vyskočily ceny, jsou naprosto v pohodičce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.5.2023 08:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdy zruší dotace do zemědělství a zpracujícího průmyslu v celé EU, no !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.5.2023 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
ono jde spíš o to, jak je ten systém dotací nastaven....co dojednal Špidla, to teď je. Do zemědělství se hodili vidle s tím, že budeme se přeci živit autama a železem.
Vtipné na těch dotacích pane Hanzl je, že příjmy ze společného rozpočtu v jednotlivých kapitolách zeslabují, takže se ukáže, že to co jsme tu vytvořili s pomocí dotací už budeme muset platit z vlastního rozpočtu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2023 07:39
"Agrofert je naším největším zemědělským podnikem, potravinářským holdingem ohromného rozsahu a má zásadní vliv i na určování cen.
Týdeník Forum 30.3.2023"
Jak je teda možné, že vyšponoval cenu potravin nejméně o +30% a má zisk o 150% víc, než předloni i přes zvýšení cen energií?
Já si myslím, že jeho nevlastník se mstí celému národu, že ho nezvolil presidentem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.5.2023 08:23 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v kleci
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.5.2023 09:51 Reaguje na Pavel Hanzl
zajímavé ale nemyslím si to, Agrofert má vícero divizí a je pravda že podniká v agro byznysu ale největší vlastník polí není v kontextu celkového úhrnu v ČR
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.5.2023 12:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.5.2023 12:31
Jistě, ale stokrát nic porazilo vola. Zrušení národních dotací (stejně to na těch 10 mld. úspor stačit nebude, protože tak vysoké nejsou), zvýšení daně z nemovitosti, vodné a stočné, snížení vratky za zelenou naftu (uplatnit jen paušál, ale nikdo neslíbil, že zůstane ten současný), zvýšení ceny elektřiny, tlak na mzdy kvůli zdravotnímu pojištění, omezování osevů kvůli požadavkům dotací, zařazení chovů skotu a prasat do zdrojů znečišťování atd., atd. To by bylo, abychom to zemědělství v ČR jednoho dne nezařízli. A vždycky je o tom, že se "trochu" ubere.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.5.2023 17:06 Reaguje na Marcela Jezberová
Salámová metoda funguje. Jen jeden prstíček strčíme a trochu se ohřejeme...
Odpovědět
JV

Josef Valenta

15.5.2023 23:38
No ono to stejně dopadne na ty nejmenší. Agrofert a jemu podobní si své dotace uhlídají.Letos jsem přepsal farmu na svého 26 letého syna ,který mi od mala na farmičce pomáhal a v zemědělství dělal od mala,jezdil se mnou, s kravami po výstavách ,byl členem junior teamu CSCHMS ale na zemědělce nezvládl maturitu z Angličtiny a tak mu nebyly uznány dotace na mladého zemědělce , klukovi ,který zemědělstvím žije takového nyní úředníci nechtějí.Tak co bychom na něm neušetřili ,když si vzal na krk farmu po tátovi ,kterého dostalo skoro na máry rozhodnutí úředníka životního prostředí ,že bude chránít velké množství danků vypuštěné z farmového chovu ,kteří páchali velké škody na krajině ,okolních pozemcích oplůtcích pastvin.Kluk musel hned po škole ,řešit co s těmi bestiemi ,snižovat chov aby ho uživil ,když místo krmení musel řešit škody od té pitomé havětě ,když táta v Ikemu bojoval o život kvůli škodám o kterých vlastně rozhodl trouba ouředník který má své jisté at již po něm zbude díky jeho přičinění měsíční krajina. Tak na takovýchto klucích se šetří ,takovým se škrtnou dotace,takové kluky přece nenecháme sedlačit ,ti tomu přeci nemohou rozumět. Josef Valenta Něchov
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.5.2023 09:25
Systém dotací je založen na lobbingu pro určitou skupinu preferovaných a je
sakra daleko od tržní ekonomiky. Je od ministra naivní si myslet, že zničí
ty velké typu Agrofert a jiné. Ti mají hospodářství komplexní a pokles zisku z jedné činnosti pokryjí z jiné více ziskové. Naopak pro malé, kteří
jsou zaměření na činnost jednu, to může být konečná. Někteří jsou bez
dotací v mínusu a postavit poskytování dotací na základě rozdílu ve velikosti podniků zavání diskriminací a může narazit u soudu. Tato vláda
už ale ta odškodnění po prohraných soudech hradit nebude, ale vykonala
"pomstu", na které založila svůj volební program. Bohužel s úhlavním
nepřítelem smete i jiné a přidělá práci soudům i s dopady na budoucí rozpočty. Rovnost před zákonem nelze ohýbat podle velikosti podniku a
podle majitele, protože to je popírání základní listiny práv a svobod.
Tato pomsta nebude sladká, ale naopak mstiteli sakra zhořkne!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist