https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ani-biodegradabilni-nakupni-tasky-nejsou-dobrym-resenim-zjistuje-spanelsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ani biodegradabilní nákupní tašky nejsou dobrým řešením, zjišťuje Španělsko

5.4.2011 12:38 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Ke klasickým jednorázovým plastovým taškám jsou dvě alternativy.
Ke klasickým jednorázovým plastovým taškám jsou dvě alternativy.
Foto | Muriel Gottrop / Wikimedia Commons
Jaké používat nákupní tašky? To je debata, která nyní hýbe Španělskem. Ke klasickým jednorázovým plastovým taškám jsou dvě alternativy. Buď je nahradit taškami z rozložitelných plastů, které jsou však často použité jen jednorázově, nebo je nahradit taškami, které lze používat opakovaně, píše server Ecologiaverde.com.
 

Španělské ministerstvo životního prostředí v nedávné době předložilo návrh zákona o odpadech, který by zakázal plastové tašky. Jejich náhradou by měly být tašky z rozložitelných plastů. Španělská pobočka ekologické organizace Přátelé Země ale požaduje, aby bylo zakázáno rozdávat nákupní tašky na jedno použití zdarma.

Tašky na jedno použití, jež naprostá většina obchodů zdarma nabízí svým zákazníkům, jsou podle ní symbolem kultury, které je potřeba se jednou provždy zbavit. Kultura ve stylu použít a vyhodit, která nezná možnost opětovného použití, je dnes přežitek. Jen na výrobu 100 bilionů tašek, které se za rok ve Španělsku spotřebují, je potřeba 12 milionů barelů ropy. K recyklaci se zpátky dostane jen 10 % tašek. Zbytek končí na skládkách a ve spalovnách. Mrhá se tak přírodními zdroji, znečišťuje se atmosféra, půda a voda.

Podle Přátel Země není nahrazení plastových tašek rozložitelnými materiály řešením. Dosáhne se tak jen toho, že se místo ropou bude plýtvat obnovitelnými zdroji, v případě tašek z rozložitelných plastů kukuřicí nebo bramborami. A i to jsou zdroje omezené. Proto je podle Přátel Země místo nahrazení jednoho materiálu za druhý potřeba omezit počet rozdaných tašek.

Aktivisté také poukazují na fakt, že nezávazné dobrovolné dohody nefungují. Kampaně spuštěné mnoha firmami v uplynulém roce prakticky neměly žádné výsledky. Je potřeba nastolit mnohem náročnější opatření. Jako příklad poukazují na Irsko, kde dobrovolné dohody dosáhly snížení distribuovaných tašek jen o 5 %, ale zavedení dvaceticentového poplatku za tašku vedlo ke snížení o 95 %.

Nejlepším řešením je tedy používat nákupní tašky na kolečkách, tak jako se to dělalo celý život.

Podle zprávy Davida Sanze „Las bolsas biodegradables no son una buena solución“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 18. března 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist