https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-indonesie-stavi-v-dzungli-novou-metropoli-ekologicti-aktiviste-to-kritizuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonésie staví v džungli novou metropoli, ekologičtí aktivisté to kritizují

19.3.2023 02:24 | JAKARTA (ČTK)
Indonésie zahájila budování nové metropole v polovině loňského roku, když prezident Joko Widodo oznámil, že Jakarta ztratí funkci administrativního centra země. Jakarta je teď přelidněné a znečištěné hlavní město, které ohrožují zemětřesení a záplavy.
Indonésie zahájila budování nové metropole v polovině loňského roku, když prezident Joko Widodo oznámil, že Jakarta ztratí funkci administrativního centra země. Jakarta je teď přelidněné a znečištěné hlavní město, které ohrožují zemětřesení a záplavy.
V džungli na východě Bornea pokračuje indonéská vláda ve výstavbě nového hlavního města Nusantara, jehož vznik schválila loni v lednu. Indonéští představitelé slibují, že město Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální, ekologičtí aktivisté a původní obyvatelé ale projekt kritizují. Podle nich ještě více zmenšuje přirozené životní prostředí ohrožených živočichů, jako jsou orangutani, a nutí k odchodu z oblasti domorodce, kteří na místní půdu spoléhali jako na zdroj obživy, píše agentura AP.
 

Indonésie zahájila budování nové metropole v polovině loňského roku, když prezident Joko Widodo oznámil, že Jakarta ztratí funkci administrativního centra země. Jakarta je teď přelidněné a znečištěné hlavní město, které ohrožují zemětřesení a záplavy.

Plány na novou metropoli, která má být dvakrát větší než New York, jsou velkolepé. Indonéští činitelé hovoří o futuristickém zeleném městě plném lesů a parků, které bude využívat obnovitelné zdroje energie a "chytrou likvidaci odpadků".

Digitální prezentace sdílené vládou ukazují město, kde se po chodnících lemovaných stromy procházejí lidé, střechy budov jsou pokryté vegetací a obklopené rybníčky a čistými potoky.

Výstavba kombinuje moderní mrakodrapy s tradiční indonéskou architekturou: prezidentský palác má mít tvar garudy, mytického ptáka a národního symbolu Indonésie. U některých domů jsou patrné prvky využívané původním obyvatelstvem souostroví.

Indonéský ministr pro veřejné práce a bytovou výstavbu Basuki Hadimuljono v únoru uvedl, že infrastruktura města je dokončena ze 14 procent. Výstavba nejdůležitějších budov, jako je prezidentský palác, by měla být dokončena do srpna 2024.

Nyní je na většině míst vidět jen hromady čerstvě navršené hlíny, bagry a jeřáby. Na některých staveništích je tabule, na níž se píše, jaká budova tam vyroste. Minimálně na jednom ze stavenišť byl k dispozici i QR kód, po jehož naskenování se návštěvníkům zobrazí trojrozměrná vizualizace stavby.

Vláda tvrdí, že budování nového města je citlivé k životnímu prostředí. Ekologičtí aktivisté ale varují, že projekt urychlí odlesňování v oblasti, kde se nachází jeden z nejrozsáhlejších a nejstarších pásů tropického deštného pralesa. Ostrov Borneo, kde nová metropole vznikne, už v minulosti trpěl zřizováním plantáží olejových palem a provozem uhelných dolů.

Dwi Sawung z nevládní ekologické organizace Indonesian Forum for Living Environment, která výstavbu nové metropole monitoruje, uvedl, že projekt nebere ohledy na unikátní druhy živočichů, jako jsou orangutani či medvědi malajští. Nové město podle něj protíná důležitý koridor, který zvířata využívají k migraci.

"Nejdřív by měli být živočichové přemístěni, pak teprve by se mělo začít s výstavbou. Protože ale pospíchají, zastavují oblast rovnou," prohlásil Sawung.

Experti také vyjádřili obavy ohledně toho, jak bude město zásobováno energií. Vláda slíbila, že se bude spoléhat na "chytrou energetiku", ekologičtí aktivisté se ale domnívají, že krátkodobě budou využívány i současné uhelné elektrárny.

Slibovaná veřejná doprava podle aktivistů možná sníží množství aut v ulicích města, dá se ale předpokládat čilá letecká doprava mezi novou metropolí a Jakartou, vzdálenou asi 1300 kilometrů.

Původní obyvatelé, kteří kvůli projektu již ztratili část svého území, mají strach, že městský ruch jim život ještě více zkomplikuje.

"Nechceme být přesídleni. Nechceme, aby hýbali s hroby našich předků a měnili věci," prohlásil vůdce domorodé komunity Sibukdin, který žije v blízkosti staveniště. Úřady slíbily, že budou práva domorodců respektovat a odškodní ty, kdo přišli o své domovy.

Slavnostní ceremoniál k otevření města plánuje indonéská vláda na 17. srpna příštího roku. V ten den zároveň Indonésie slaví Den nezávislosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pavla Žídková

19.3.2023 08:19
Také bych to kritizovala, je zvěrstvo ničit takové nádherné území. Vždyť jsme tam my Evropané (a také zbytek světa) jezdili tak rádi na dovolené. Přece má příroda na Borneu nárok žít, i ti chudáci domorodci, když už jsme si zničili v podstatě celou Evropu, že, a nikdo nám to nekritizoval.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist