https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-pristup-k-zemedelskym-dotacim-muze-farmarum-ztizit-byrokracie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace: Přístup k zemědělským dotacím může farmářům ztížit byrokracie

10.2.2023 00:40 | PRAHA (ČTK)
Složky s dokumenty.
Složky s dokumenty.
Asociace soukromého zemědělství ČR v dopise adresovaném ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi (KDU-ČSL) a zástupcům vládní koalice žádá o zjednodušení byrokracie spojené s žádostmi o přímé zemědělské dotace. Podniky dostávají dotaci podle plochy obdělávané půdy. Asociace tvrdí, že až 4000 zemědělců bude muset kvůli žádostem o dotace prokazovat, že jsou aktivní zemědělci.
 

Asociace uvádí, že to přináší velkou byrokratickou zátěž hlavně pro menší farmáře, které sdružuje. Poukazuje také na to, že snižování byrokracie je součástí programového prohlášení vlády. Reakci ministerstva zemědělství ČTK shání.

Předseda asociace Jaroslav Šebek v dopise uvádí, že podle navrhovaných podmínek ministerstva budou muset status aktivního zemědělce farmáři prokazovat pomocí auditu. Ten má doložit, že jejich příjmy ze zemědělské činnosti tvoří alespoň 30 procent jejich příjmů za poslední účetní období.

"Podle odhadů Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) se prokázání příjmů bude týkat asi 4000 zemědělců z celkových přibližně 30.000 zemědělských subjektů registrovaných v ČR," napsal Šebek.

Podotkl, že náklady na provedení auditu mohou být v řádech tisíců až desetitisíců korun, přitom příjmy ze zemědělství tvoří mnohdy 100 procent veškerých příjmů podniků, které chtějí žádat o dotace. Podle asociace také mezi farmáři panují obavy, že v regionech nebude dostatečná kapacita auditorů, kteří by takové množství agendy zvládli zpracovat.

Někteří členové asociace podle Šebka již zjišťují, že kapacity pro případné audity nejsou dostatečné a v každém okrese se případné zavedení této povinnosti týká nejméně 50 subjektů.

Asociace poukazuje také na to, že podobná praxe není běžná ani v jiných státech EU. Upozorňuje, že zejména pro starší generaci farmářů je takové opatření velmi náročné a může je přivést i k ukončení podnikání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.2.2023 05:41
Subjekty, co budou chtít zemědělské dotace, budou muset auditovat svou firmu až poté, co se jim nepovede přesvědčit SZIF, že jsou aktivní zemědělci. U někoho, kdo má příjmy převážně ze zemědělské činnosti, audit není potřeba. Ale když vlastně zemědělství neděláte a chcete dotace? Tak si nechte udělat audit.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.2.2023 11:11 Reaguje na Katka Pazderů
To jste na těžkém omylu. Bohužel velká část zemědělců, kteří budou muset projít auditem, budou lidé, kteří dosud bez problémů zemědělskou prvovýrobu provozovali a o dotace si žádali, ale nesplňují několik stanovených kritérií. Ze svého okolí vím o třech žadatelích, zemědělcích, kteří se prvovýrobou živí minimálně 20 let, ale letos už nebudou způsobilými žadateli. Typicky jde o zemědělce, který hospodaří převážně nebo výhradně na travních porostech, bez pěstování "citlivých plodin" na orné půdě a v minulém roce ve stanovené období choval méně, než 0,3 VDJ/ha veškeré zemědělské půdy. Nebo jde o hospodáře s ornou půdou, který je prvovýrobcem, ale na orné půdě nepěstoval loni takovou výměru "citlivých plodin", aby mu zabrala min. 10% z celkové zemědělské půdy, případně tyto plodiny pěstoval, ale nepožádal si o dotaci na ně z přímých plateb (tzv. dotace na VCS). Tito zemědělci mají prostě smůlu. Zcela výjimečně s připomínkami ASZ (a také z AK ČR, která ale s každou uplatněnou připomínkou do médií neleze) souhlasím.
Odpovědět
JS

Jiří S

10.2.2023 13:05 Reaguje na Marcela Jezberová
Tak nevím, připadá mi, že váš příspěvek je takový prapodivný. Za prvé zemědělec co obhospodařuje TTP s méně než 0,3 VDJ a je drobným zemědělcem, tak takového zemědělce určitě tato činnost neuživí a stejně by podmínku aktivního zemědělce nesplnil. Za tyto nepřijemnosti si stejně ASZ může sama kvůli lobbingu redistributivní plaby. A za druhé VCS se nevtahuje k citlivým plodinám nýbrž jste si popletla bílkovinné plodiny, které tam patří a plodiny vázající dusík, které patřili do greeningu, ty do citlivých plodin nepatří. Pokud si takový žadatel nezažádal o tuto dotaci v jednotné žádosti, tak je prostě blb a žádné dotace si nezaslouží. Protože zapomenout nebo nezaškrtnout v jednoduchém portálu jedno tlačítko u kterého má vykřičník, aby ho zaškrtl, že na tuto dotaci má nárok může jen diletant.

Každopádně musím říci, že velmi výjimečně musím souhlasit s paní Pazderů.
Odpovědět
JS

Jiří S

10.2.2023 13:09 Reaguje na Jiří S
Pardon oprava, VCS se samozřejmě vztahuje k bílkovinným plodinám, které se dali promítnout i do greeningu pomocí plodin vázajících plodin a tudíž o platbu musel žádat. Pokud by nežádal, nesplnil by i samotný SAPS. Vlastně tu vaši myšlenku nechápu, proč by tak ten zemědělec nečinil. Děkuji.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.2.2023 14:46 Reaguje na Jiří S
VCS je podpora citlivých komodit. Dotace na VCS se vyplácí na cukrovku, brambory škrobové, konzumní (letos už ne), ovoce, zeleninu a bílkovinné plodiny. Dusík vázající plodiny byly v roce 2022 jednou z možností plnění EFA ploch v greeningu. Pokud dusík poutající plodiny neobsahovaly trávu (např. jetelotravní nebo vojtěškotravní porost), byly zároveň způsobilé pro platbu na VCS Bílkovinné plodiny. Prosím prostudujte si pravidla dotací, Metodiky jsou na webu MZE.
Zemědělec s méně, než 0,3 VDJ/ha zemědělské půdy je prostě jen zemědělec, který se více věnuje rostlinné výrobě než živočišné. To ovšem neznamená, že není zemědělský prvovýrobce a zemědělství ho neživí. Co se týká žádosti o dotaci na VCS, opět, pokud zemědělec nepěstuje citlivé komodity min. na 10% své zemědělské (nikoliv orné, veškeré zemědělské) půdy, neznamená to, že není zemědělský prvovýrobce. Prostě pěstuje jen jiné plodiny, než citlivé.
Základní nespravedlnost nastavených podmínek je v tom, že loni v květnu, kdy se podávala Jednotná žádost, ještě nikdo ani netušil, že podání žádosti na VCS na rok 2022 (a na jaký podíl výměry) bude zásadní a nepřekročitelnou podmínkou pro přístup k zemědělským dotacím v roce 2023.
Odpovědět
JS

Jiří S

10.2.2023 20:23 Reaguje na Marcela Jezberová
Metodiky mám prostudované více než dost, nemusíte mít strach, jednotných žádostí jsem vyplnil za svůj život až až.

Vy jste tvrdila, že jsou to zemědělci na TTP do 0,3 dobytčích jednotek a to si tvrdte co chcete, ale takový zemědělec se tímto hlavně neživí.

Každopádně nechápu tuto paniku. Ti zcela malí jistě splní 5000 euro. Střední třeba jižní Moravy a kolem Polabí budou mít ovoce a révu. A ti střední budou mít VCS nebo 0,3 VDJ. A pokud mi chcete tvrdit, že by si měl dotace zasloužit někdo, kdo nedělal speciály a nemá ani 0,3 VDJ živky, pak jeho osevní postup je tak tragický a krátký bez přísunu organiky, že by dotace ani neměl brát. O to asi ministerstvu jde nemyslíte? Takže tohle je jedna z mála věcí na nové zemědělské politice se kterou se dá souhlasit a jestli řvou hlavně ASZ, tak se aspon konečně vidí, co je to za lidi.
Odpovědět
JS

Jiří S

10.2.2023 20:25 Reaguje na Jiří S
Jestli se tady konečně neukazuje to, že ti větší nemají na ničení přírody tak strašný vliv jak se tvrdí. Protože právě oni lehko plní 0,3 VDJ či 10 % VCS.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.2.2023 09:37 Reaguje na Jiří S
Opět omyl, tito žadatelé mohou mít klidně 400 ha a jejich osevní postup nemusí být tragický. Pokud organickou hmotu dodáváte meziplodinami, ke hnojení používáte hnůj od souseda a dobytka máte, kolik zvládnete uživit, nejste tragéd, ale hospodář. Kdyby ministrovi šlo o podporu správně hospodařících zemědělců, navázal by právo na dotace na Model organické hmoty a ne na podíl několika komodit ze zemědělské půdy. Vymyšlený systém bere údaje z minulosti, kdy o jeho existenci zemědělci nevěděli. Pokud by měl směřovat k úpravě hospodaření žadatelů, zněla by podmínka, že stanovené plodiny na stanovené výměře pěstuje žadatel v aktuálním roce žádosti. Pak by to smysl mělo. Současné znění je pro část žadatelů diskriminační a mělo by se, pokud se nezmění, uplatňovat až od příštího roku, aby o něm zemědělci věděli.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist