https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-soukromeho-zemedelstvi-vyzvala-k-vytvoreni-zakona-o-rodinnych-farmach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace soukromého zemědělství vyzvala k vytvoření zákona o rodinných farmách

2.11.2022 01:00 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) vyzvala vládu k vytvoření zákona, který by podpořil rodinné farmy. V Maďarsku, kde byl podle asociace nový zákon přijatý předloni, mají rodinné farmy například prioritní přístup k zemědělské půdě i systém daní, který je vůči nim vstřícnější. Větší podporu by díky připravovanému zákonu mohli získat také farmáři na Slovensku. Uvedla to ASZ ČR po mezinárodní konferenci o legislativní podpoře rodinných farem v EU v Telči na Jihlavsku. Byli tam zástupci z osmi zemí.
reklama

 

V ČR hospodaří dlouhodobě kolem 30 000 zemědělských subjektů, z nich 25 000 má podle asociace formu blízkou rodinnému hospodaření. "Je zřejmé, že zákon o rodinných farmách by pomohl naprosté většině českých zemědělců - rodinných farem, které historicky tvoří přirozený model zodpovědného a perspektivního hospodaření na českém venkově," uvedl předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek ve zprávě. Asociace má 7500 členů.

Rodinné farmy podle asociace zaručují kromě lokální produkce a zpracování potravin přidanou hodnotu v podobě šetrného hospodaření v krajině a generační kontinuitě.

Podle předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Michala Kučery (TOP 09) se vládnoucí koalice v programovém prohlášení zavázala podpořit přirozený model zodpovědného a perspektivního hospodaření na venkově. "Teď nás čeká kus práce, abychom vytvořili takové zákony a normy, které by umožnily rodinným farmám, jež jsou naprosto zásadním modelem evropského a světového hospodářství, se dále a úspěšně rozvíjet. V tomto bude naprosto klíčové připravit a samozřejmě i schválit zákon o rodinných farmách," uvedl.

Konference konané při předsednictví České republiky v Radě EU se zúčastnili představitelé zemědělských organizací a politici z Maďarska, Rakouska, Slovenska, Malty, Litvy, Lotyšska a Velké Británie. Nastavení legislativy se podle ASZ ČR v zemích Evropy liší, ale problémy středoevropských sedláků jsou velmi podobné. Nová Společná zemědělská politika EU je podle asociace zaměřená na cílenější podporu menších farem, což by podle ní státy měly promítnout do národních legislativních opatření.

Vláda minulý měsíc schválila plán zemědělských dotací na léta 2023 až 2027. Hlavní změna proti současnému období je ve výši takzvané redistributivní platby, kterou dostávají zemědělci na prvních 150 hektarů půdy. V novém období to bude 23 procent z částky určené na přímé platby, kterou dostávají na hektar půdy. Původně se plánovalo deset procent. Povede to k tomu, že více peněz dostanou malí farmáři. Změna nastavení dotací vyvolala několik protestů, které organizovaly Agrární komora a Zemědělský svaz ČR zastupující velké zemědělské podniky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

2.11.2022 07:28
To, že je farma rodinná, zdaleka nezaručuje šetrné hospodaření a ani generační kontinuitu. Velmi často naopak velké subjekty hospodaří s podstatně širším osevním postupem, u těch malých se to zužuje na pšenice-řepka-pšenice. Neříkám že u všech, ale zrovna tak nemůže Šebek tvrdit, to, co tvrdí. A co se generační kontinuity týká, tak také to zdaleka neplatí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.11.2022 09:28 Reaguje na pavel peregrin
jistého není nikdy nic ale když něco pěstujete v rodině a generacích, mají k tomu jiný vztah než agroholdingy a o to jde nejvíc. Když má někdo k něčemu osobní vztah, tak se k tomu taky podle toho také chová.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.11.2022 10:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jenže u nás tomu tak není.Tyto farmy vznikly po převratu a zdaleka ne všichni majitelé jsou na odborné výši, nehledě k tomu, že jak jsem již psal, velice často je zastoupení plodin z hlediska osevního postupu chudé, i když by samozřejmě mohli plodin zařadit více. Proč to asi nedělají?
Já odpověď vím a když se zamyslíte, tak na ni přijdete také.
Takže jakýpak lepší vztah k půdě?
Odpovědět
DA

DAG

2.11.2022 12:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nemám tyto poznatky. Pokud se budete bavit o příštipkářích kteří mají svoji práci a k tomu zemědělství, tak možná k tomu mají vztah jiný. Ale ti co se tím živí, tak to je nějaká příroda nezajímá. Naopak kde skácet starou jabloň, aby měli o dva metry víc plochy to zjistí rychle. U těch velkých přecejen někdy příroda jejich pozornosti unikne. A věřte, že zemědělců, kteří to dělají jen s rodinou znám hodně.
Odpovědět
va

vaber

2.11.2022 08:17
tůňky a rodinné farmy jsou záchrana klimatu ,
vše pod heslem každému dáme zákon jaký si přeje, hlavně žádné výjimky,
rodiná farma tedy znamená ,že tam budou makat jen členové rodiny a žádní najmutí makáči?
tak bych si to představoval, jak jinak se bude odlišovat rodinná farma od nerodinné,
a co je přirozený model hospodaření ?
já bych řekl, že to byli dávní sběrači a lovci co chodili s lukem a šípy, nebo dnešní zahrádkáři ,ale ti žádné prašule nedostanou i když hospodaří a zásobují rodinu bioprodukty,do půdy vrací živiny a ti správní nepoužívají ani umělá hnojiva,
já vím ,na světě není spravedlnost ,co si kdo nevyřve nedostane
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.11.2022 08:22
Dnes je doba, kdy není místo pro malé patlaly. Stejně jako průmysl není záležitostí pro kováře a domácí tkalce.
Zvýšenou podporou nekonkurenceschopných přístupů totiž nic nezískáme. A dokonce ani ti malorolníci - zakonzervuje se maximálně jejich dřina.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

2.11.2022 10:14 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.11.2022 19:17 Reaguje na Richard Vacek
Maďarsko má zhruba stejně tolik obyvatel jako naše republika a je tam desetkrát tolik zemědělců než u nás. Proč tam funguje takové množství malých farem, zatímco u nás spíše mizí? To, že je tam běžný prodej zeědělkých produktů ze dvora, asi nebude jediný rozdíl.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

3.11.2022 00:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Protože je jejich soudruzi v tak masivním měřítku nenahnali do družstev a státních statků. Po revoluci zase naopak nedošlo k likvidaci těchto subjektů a zakládání nových, malých a nezkušených subjektů, které byly velmi často naprosto nekonkurenceschopné, a to hlavně kvůli masivnímu nástupu západních obchodních řetězců. Řetězce jim také jejich politici nepustili bez omezení na trh. Prostě u nás jsme měli jiný historický vývoj, proto je u nás jiná situace.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.11.2022 09:07
Rodinné farmy - do jaké velikosti/do kolika ha ?
Jako doplněk trhu jsou vhodné. Na Západě pomalu končí, protože mladí odmítají tu dřinu - 24/7.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.11.2022 09:31 Reaguje na smějící se bestie
jenže v paneláku si brambory a obilí nevypěstujete. To jsou kaci plného břicha z gauče
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

2.11.2022 10:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.11.2022 10:41 Reaguje na smějící se bestie
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.11.2022 20:18 Reaguje na smějící se bestie
Neřekl bych, že rodinné farmy na západě končí. Naopak si myslím, že jich přibývá, protože roste počet lidí, kteří chtějí kvalitnější produkty než maso, vejce a mléko z nějakých velkofarem. Je totiž podstatný rozdíl mezi mlékem koupeným u malého zemědělce a bílou tekutinou neurčité chuti ze supermarketu.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.11.2022 23:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To jistě je, jak si myslíte, že bude totéž mléko chutnat zpracované v krabici? Stejně jako každý krabicák. Čerstvé mléko z rodinné farmy a třeba z družstva od sebe už nerozeznáte. Směšujete dva odlišné produkty.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.11.2022 15:52
"Rodinné farmy podle asociace zaručují kromě lokální produkce a zpracování potravin přidanou hodnotu v podobě šetrného hospodaření v krajině a generační kontinuitě." To, že farmu nazvete "rodinná", nezaručuje vůbec nic. Záleží na každém subjektu, jak hospodaří, co produkuje, jestli zpracovává a už vůbec nikdo nezaručí, že farmu po současném hospodáři převezme jeho potomek. Chápu to tak, že ASZ se snaží pro některé typy farem zajistit ještě více výhod a větší přísun peněz, než zajišťuje redistribuce v nové SZP. Zákon o rodinných farmách by musel vymezit, co je a co není rodinná farma (1 člověk, nesezdaní partneři, manželé, jaký musejí ti lidé mít příbuzenský vztah); co v případě rozvodu nebo odchodu partnera, když tím v podstatě zanikne "rodina"; zda může nebo nebo nemůže zaměstnávat zaměstnance mimo rodinu, když je "rodinná"; bude povinný sňatek, aby se vytvořila "rodina"?; jak se vyřeší s.r.o., kde je majitelem jediný člověk nebo lidé z jedné rodiny, protože tím už vznikla právnická osoba, což by tedy rodinná farma být neměla atd. Dále kromě výhod by musela taková farma mít i povinnosti, tedy, podle toho, co ASZ tvrdí, by měla povinná zaměstnávat členy rodiny (co když nemají zájem), musela by "šetrně hospodařit v krajině" (šetrné hospodaření v krajině nemá žádnou definici ani stanovené povinnosti) a musela by vyrábět přímo potraviny, neboli zpracovávat svoji produkci. Potom by zákon měl smysl, jen nevím, jestli by o takové podnikatelské prostředí měli ještě zemědělci na "rodinných farmách" zájem. Stanovit striktně, jak má vypadat "rodinná farma" je totéž, jako se snažit v dnešní době striktně stanovit, jak má vypadat "rodina".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.11.2022 07:59
Kampaň ANTIBABIŠ pokračuje. Příštipkáři ne a ne konkurovat velkým podnikům
a ty velké podniky ne a ne zkrachovat! Zpátečnicky se vrátíme raději k
otročině "rodinných" farem, než překousnout, že efektivita tkví v podnikání
ve velkém při minimalizaci lidské práce a nikoliv v celoživotní dřině na
malých hospodářstvích. Malá "farma" nemusí být závislá na dotacích, pokud bude produkovat něco o co bude mít zájem zákazník, který bude ochoten za
kvalitu zaplatit více. Pokud neefektivně produkuje totéž, co ten velký
podnik, tak ji není důvod dotovat. Je to jako u módního obuvníka, který
ušije boty na míru VIP a nešije dotované pracovní boty, které produkuje
efektivně továrna. Lepit neefektivitu dotací je trend a tak je požaduje
už kde kdo. Kde na ně vzít? No přece zdanit ty úspěšné a zlikvidovat je,
protože tu jde o závist neúspěšných, kteří jim ty úspěchy závidí. EU
a hlavně naše nová vláda vykročila k neefektivitě a dotacím neúspěšných
ve snaze zlikvidovat Babiše a s ním i zbytek stejně úspěšných podnikatelů.
Být úspěšný se tak bude trestat stejně jako kdysi v minulosti a budou
se podporovat i ti, kteří by v normálním tržním hospodářství zkrachovali.
Má to efekt? Má to význam? Není to pouze ideová úchylka, která nás vrátí
o desítky let nazpět? Silně mi to připomíná socík, kdy ten, kdo vyčníval
z řady, dostal přes prsty, aby se do řady zase zařadil a mamlasa z konce
řady strana a vláda postrkovala do čela peletonu, ač na to neměl.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist