https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanickou-zahradu-v-liberci-povede-novy-sef-vaclav-lenk-zoo-dal-david-nejedlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanickou zahradu v Liberci povede nový šéf Václav Lenk, zoo dál David Nejedlo

19.10.2022 00:17 | LIBEREC (ČTK)
Botanická zahrada v Liberci bude mít po více než 30 letech nového ředitele. Miloslava Studničku, který stál v jejím čele od roku 1990, vystřídá absolvent České zemědělské univerzity v Praze Václav Lenk. Studnička v zahradě končí, spolupracovat dál jako odborný konzultant v oblasti botaniky odmítl, sdělila náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecku zoologickou zahradu povede nadále David Nejedlo, který v konkurzu svůj post obhájil.
 

Liberecký kraj převzal od nového roku zoo a botanickou zahradu od Liberce, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Na oplátku předal kraj městu domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích v nichž žije 300 klientů, z nichž zhruba 80 procent pochází z krajského města. Směna by měla pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad. Konkurz na ředitele vypsal kraj v červnu, jejich funkční období bude šestileté, jako je tomu u ředitelů ostatních krajských organizací.

Do výběrového řízení na ředitele liberecké botanické zahrady se přihlásilo pět uchazečů, byl mezi nimi i Studnička. "Václav Lenk nás zaujal jasnou vizí, jak organizaci vést, otevírat ji návštěvníkům, pracovat s veřejností," doplnila Vinklátová. Lenk pracoval kromě jiného jako zahradník v liberecké firmě Ekoflora, nyní působí coby informatik na liberecké pobočce ústeckého krajského soudu. Mezi jeho záliby patří pěstování kaktusů, masožravých rostlin a orchidejí, věnuje se tomu přes 30 let.

"Botanickou zahradu vnímám jako srdeční záležitost už od dětských let, v roce 2001 jsem s panem ředitelem Studničkou absolvoval první cestu do Brazílie a nastartovalo to spolupráci, kdy jsme se potkávali nad články o masožravých rostlinách a nad projekty na popularizaci masožravých rostlin. Zahrada potřebuje, aby se prezentovala na sociálních sítích, protože facebook ani instagram v tuto chvíli vlastně nefungují," řekl Lenk. Do zahrady chce nalákat veřejnost na prodejní výstavy rostlin, workshopy a další akce.

O pozici ředitele zoologické zahrady se podle Vinklátové ucházeli jen dva zájemci. "Vybrali jsme stávajícího ředitele Davida Nejedla. Má jasnou vizi rozvoje zahrady a plán její realizace. Tento plán naplňujeme za úzké spolupráce již nyní a další léta budou pro ředitele a jeho tým velmi náročná," řekla Vinklátová. Nejedlo stojí v čele liberecké zoo už přes 18 let. "Teď se ale dostáváme do úplně nové situace, teď díky dohodě města a kraje máme možnost zahradu rozvíjet," doplnil Nejedlo.

Liberecký kraj musel letos neplánovaně vyhlásit konkurz také na obsazení funkce ředitele Oblastní galerie v Liberci. Dosavadní šéf Pavel Hlubuček po necelých dvou letech ve funkci k 1. srpnu rezignoval. Uzávěrka přihlášek byla 13. října, přihlásilo se šest uchazečů, jedna přihláška byla ale podle Vinklátové podaná špatně. Komise tak podle ní bude posuzovat jen pět uchazečů a jejich koncepce


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

19.10.2022 06:11
Mi se zdá jako hodně divný krok to, aby botanickou zahradu vedl informatik, který pracuje u soudu. To, že má jako záliby jako pěstování orchidejí, kaktusů a masožravek podle mě není dostatečnou kvalifikací.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist