https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsky-vedec-pojmenoval-nove-popsaneho-brouka-po-thunbergove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský vědec pojmenoval nově popsaného brouka po Thunbergové

2.11.2019 00:55 | LONDÝN; (ČTK)
Po švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která se zasazuje za ochranu klimatu, pojmenoval britský vědec nově popsaný druh brouka.
Po švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která se zasazuje za ochranu klimatu, pojmenoval britský vědec nově popsaný druh brouka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michael Darby / nhm.ac.uk
Po švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která se zasazuje za ochranu klimatu, pojmenoval britský vědec nově popsaný druh brouka. Maličký, medově zbarvený brouček z čeledi pírníkovitých (Ptiliidae) se bude jmenovat Nelloptodes gretae, informovalo minulý týden londýnské Přírodopisné muzeum.
 

"Vybral jsem toto jméno, protože na mě práce mladé aktivistky udělala velký dojem a chtěl jsem vzdát poctu jejímu výjimečnému příspěvku k otázce ochrany životního prostředí," uvedl entomolog Michael Darby, který malého broučka objevil ve sbírkách londýnského muzea a popsal jej jako nový druh. Přírodovědné muzeum v britské metropoli má ve sbírkách kolem 22 milionů druhů, upozornila AFP.

Nelloptodes gretae měří méně než milimetr a nemá ani oči, ani křídla. Do sbírek londýnského muzea se dostal v 60. letech minulého století, kdy jej vědci přivezli z oblasti dnešní Keni se vzorky tamní půdy. Pírníkovití se vyskytují téměř po celém světě, jako čeleď ale nejsou dobře prozkoumáni, mimo jiné kvůli tomu, jak jsou malí, vysvětlilo londýnské muzeum. Větší než tito brouci, jsou podle něj dokonce i některé jednobuněčné organismy.

Na své popsání ve sbírkách Přírodovědného muzea v Londýně čekají ještě stovky zatím neznámých druhů, řekl agentuře AFP správce jeho entomologických sbírek Max Barclay. Než se dočkají vědeckého prozkoumání a pojmenování, řada z nich podle něj v přírodě vyhyne. "Je proto naprosto trefné, aby nejnovější objev dostal jméno někoho, kdo bojuje za přírodu a za zranitelné druhy," dodal Barclay.

Nyní šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Svou ekologickou aktivitu zahájila loni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Entomolog Michael Darby už dříve brouky, které popsal, pojmenoval po slavných osobnostech, například po přírodovědci Davidu Attenboroughovi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist