https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsti-vedci-chteji-pomoci-antikoncepce-ochranit-zrzave-veverky-pred-sedymi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britští vědci chtějí pomocí antikoncepce ochránit zrzavé veverky před šedými

12.7.2022 00:51 | LONDÝN (ČTK)
Veverky popelavé přivezli ze Severní Ameriky do Británie na konci 19. století majitelé velkých panství jako nový druh pro oživení parků. Veverky ale postupně začaly ohrožovat nejen své anglické příbuzné, ale i některé druhy stromů.
Veverky popelavé přivezli ze Severní Ameriky do Británie na konci 19. století majitelé velkých panství jako nový druh pro oživení parků. Veverky ale postupně začaly ohrožovat nejen své anglické příbuzné, ale i některé druhy stromů.
Britští vědci hledají nové způsoby, jak ochránit původní veverky obecné před nepůvodními veverkami popelavými, které jsou přemnožené a ohrožují samotnou existenci domácích veverek. Jedna z navrhovaných metod, kterou vědci právě začali testovat, je podávání antikoncepce ukryté v oříškové pomazánce. O vědeckém pokusu informovala stanice BBC.
reklama

 

Veverky popelavé, které lze od domácích zrzavých hlodavců snadno odlišit třeba i díky jejich šedé barvě, přivezli ze Severní Ameriky do Británie na konci 19. století majitelé velkých panství jako nový druh pro oživení parků. Veverky ale postupně začaly ohrožovat nejen své anglické příbuzné, ale i některé druhy stromů. Hlodavci se pohybují zejména po mladých listnatých stromech, poškrábou je, a vytváří tak přístupovou cestu pro další škůdce a choroby stromů.

Šedých veverek popelavých dnes v Británii podle odhadů žije 2,7 milionu a jejich počet neustále roste. Jsou větší, silnější a přenášejí virus neštovic, vůči kterému jsou samy imunní. Těch zrzavých zbývá už jen asi 170 000, většinou ve Skotsku, a veverčí neštovice jsou pro ně smrtelné. Veverky obecné známé i z Česka přežívají většinou jen tam, kde se nevyskytují ty šedé. V přežití jim pomáhají i ochránci přírody.

Tradiční způsob regulace populace veverek popelavých je jejich vybíjení. Tito hlodavci se ale rychle rozmnožují a populace se záhy obnovuje. Nově navrhovaný projekt nemá za cíl zvířata zabíjet, ale učinit obě pohlaví neplodnými podáním antikoncepce. Tu chtějí vědci ukrývat do oříškové pomazánky v domečcích, do kterých se dostanou výhradně nepůvodní veverky.

Dávkování antikoncepce je humánnější metoda a ve výsledku bude účinnější, uvedla vedoucí projektu Giovanna Masseiová z britské vládní agentury pro zdraví zvířat a rostlin APHA. Použitá látka přiměje imunitní systém k omezení produkce pohlavních hormonů, což vede k neplodnosti. Účinek je dočasný. Vědci teď hledají přesné dávkování, aby byl efekt dlouhodobý, ale zároveň bezpečný pro použití ve volné přírodě.

Vědci antikoncepční domečky testovali v hrabství Yorkshire a ve Walesu, během čtyř dnů se do nich dostalo 70 procent místních šedých veverek. Jediná další zvířata, kterým se podařilo do nich proniknout, byly dvě velmi podnikavé myši, píše BBC.

Vědci teď ještě pracují na architektuře domečku, který by dokázal odlišit veverky obecné a popelavé a umožnil vstup jen těm správným. Jednou z variant je zajištění vstupu pomocí váhy, která by vpustila jen těžší jedince, tedy nepůvodní šedé veverky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2022 18:43
Konkurenční vytlačení (nebo přímá predace) šířícími se druhy mohlo být v dávné minulosti poměrně častým důvodem vymizení druhů, o kterých se domníváme, že zahynuly při dopadu asteroidu či jiné ekologické katastrofě. Dnes vidíme on line, jak blízké druhy jsou k sobě nepřátelské, a o nějaké "mírové koexistenci" nemůže být ani náznakem... Popelavé lovit, všechny nebudou schopni sterilizovat.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

13.7.2022 20:29
Kdyby nebyli líní a měli hloub do žlabu , tak by je začali lovit. Takhle rozhodí návnady, vyhubí i veverku původní a pak řeknou "ups , my nechtěli" . Amíci aspoň krajty loví na potkání a zkoušejí přejít i na konzumaci žabek. S perutýny to bude horší
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist