https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brniste-nevi-zda-bude-moci-usporadat-referendum-k-tlustci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brniště neví, zda bude moci uspořádat referendum k Tlustci

21.4.2020 00:20 | BRNIŠTĚ (ČTK)
Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. / Ilustrační foto
Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Brniště na Českolipsku zatím neví, zda bude moci v polovině května uspořádat referendum k obnově těžby kamene na kopci Tlustec. V přípravách se ale pokračuje, řekl dnes starosta Michal Vinš (Moderní a nezávislá obec). Kvůli omezením v souvislosti s koronavirem se však starosta se obává, že referendum spíše nebude. Čeká na vyjádření ministerstva vnitra. Vyjádření ministerstva se zjišťuje.
 

"Pokud by měl platit současný stav, tak by nemělo proběhnout. Chci to mít ale posvěcené nadřízeným orgánem," řekl Vinš. Rozhodnutí kvůli lhůtám podle něj potřebují z ministerstva obdržet nejpozději do konce dubna. "Zatím jedeme v režimu, že referendum bude. Dodrželi jsme zatím veškeré lhůty, které nám ukládá zákon," dodal starosta.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století až do roku 2004. Spor o obnovení těžby se táhne od roku 2012. Loni ministerstvo životního prostředí udělilo důležitou výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Odpůrci těžby se proti tomuto rozhodnutí odvolali k soudu. Někteří místní se po špatných zkušenostech z minulosti obávají ztráty vody, otřesů způsobených těžbou i nadměrné dopravní zátěže. Přípravný výbor pro vyhlášení referenda získal 330 platných podpisů. V Brništi je zhruba 1050 voličů.

O obnově těžby čediče bude rozhodovat báňský úřad a Brniště bude účastníkem řízení. Zastupitelé obce v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou Kamenolom Brniště, která chce těžbu na Tlustci obnovit. Někteří zastupitelé se domnívali, že schválení takového usnesení je s ohledem na referendum v rozporu se zákonem a obrátili se kvůli tomu na úředníky ministerstva vnitra.

"Sdělili nám, že jsme v té věci nepochybili. A jestli je dohoda platná nebo ne, může řešit jen soud," uvedl starosta Brniště. Na základě kompenzační dohody by obec měla dostat od firmy 120 milionů korun v průběhu 25 let. Podle starosty se jim podařilo i vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Těžařská firma počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně po dobu 20 až 30 let. Firma tvrdí, že čedič na Tlustci patří mezi nejkvalitnější v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist