https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-s-univerzitou-rozsiri-monitoring-kvality-ovzdusi-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno s univerzitou rozšíří monitoring kvality ovzduší ve městě

12.3.2021 16:21 | BRNO (ČTK)
Odborníci z fakulty budou jeden rok sledovat znečištění v blízkosti silničních či železničních koridorů, spalovny, ale například i v zahrádkářských koloniích.
Odborníci z fakulty budou jeden rok sledovat znečištění v blízkosti silničních či železničních koridorů, spalovny, ale například i v zahrádkářských koloniích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Brno získá více informací o stavu ovzduší a zdrojích znečištění. Ve spolupráci s Ekonomicko-správní fakultou Masarykovy univerzity významně rozšíří monitoring. Výsledky využije jako podklad k novým opatřením nebo úpravám těch současných. Projekt za téměř 17 milionů korun bude financovaný z takzvaných norských fondů, uvedla v tiskové zprávě Kateřina Gardoňová z tiskového střediska magistrátu.
 

"Získaná data mohou tvořit důležité podklady pro rozhodování v různých oblastech, například v dopravě, zdravotnictví, školství nebo životním prostředí. Trápí nás také polétavý prach z dopravy, stavebních prací a polí v okolí Brna," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Odborníci z fakulty budou jeden rok sledovat znečištění v blízkosti silničních či železničních koridorů, spalovny, ale například i v zahrádkářských koloniích, a to prostřednictvím mobilních měřicích stanic. Zjistí také imisní zátěž lidí v závislosti na jejich cestách do školy či práce.

"Míru toho, jak je konkrétní člověk vystavený znečištěnému ovzduší, budeme měřit také prostřednictvím malých mobilních přístrojů, které budou dobrovolníci nosit u sebe," uvedl koordinátor projektu Vilém Pařil.

Díky projektu se rozšíří kontinuální měření imisí ze stávajících deseti hydrometeorologických stanic v katastru města na 22 stanovišť. Díky tomu bude možné určit převládající zdroje a typy znečištění a upravit Akční plán zlepšování kvality ovzduší města Brna, který vznikl v roce 2017. "Sesbíraná data pomohou také hydrometeorologům k revizi disperzního modelu na území Brna, který ukazuje, jak se znečišťující látky v atmosféře rozptylují," uvedla Dominika Tóthová, která se na projektu také podílí.

Brno má od roku 2017 zpracovaný Akční plán zlepšování kvality ovzduší, jehož plnění se každoročně vyhodnocuje a na základě nových poznatků se opatření upravují nebo doplňují. Do roku 2030 plánuje město snížit emise kysličníku uhličitého o 40 procent.

Na projektu spolupracuje kromě univerzity a města Brna také norská metropole Oslo, odbornou podporu poskytne i univerzita ve Stavangeru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist