https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budka-pro-netopyry-od-studenta-z-plzne-nahradi-prirodni-ukryty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budka pro netopýry od studenta z Plzně nahradí přírodní úkryty

12.5.2019 00:20 | PLZEŇ (ČTK)
Budku k ochraně netopýrů navrhl student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Starý.
Budku k ochraně netopýrů navrhl student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Starý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Budku k ochraně netopýrů navrhl student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Starý. Svou práci konzultoval se Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, která se dlouhodobě věnuje ochraně netopýrů a monitoringu obsazenosti netopýřích budek. Budky nahrazují přirozené přírodní úkryty, tedy dutiny v kmenech a větvích starých listnatých stromů a štěrbiny za odlupující se kůrou uschlých dřevin, které především v důsledku lesnického hospodaření z velké části vymizely, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará. Budka se teď testuje ve Slavkovském lese.
 

"Chtěl jsem studenty nasměrovat trochu jinou cestou a experimentovat s jejich kreativitou. Zajímalo mě, co si představí pod pojmem les a jak k němu přistoupí. Tomáš dokázal tohle téma výborně pojmout," řekl vedoucí práce i ateliéru Design Jan Korabečný.

"Pro svůj dekadentní postoj k materialismu jsem už jednoduše nechtěl navrhovat další tvarovou podobu loveckého nože nebo turistických holí. Takových věcí je nadbytek a už není potřeba zabývat se jejich podobou. Chtěl jsem, aby design pomohl na správném místě," uvedl Starý.

"S Tomášem jsme se rozhodli pro štěrbinový typ budky vycházející z poznatků, že některé druhy našich netopýrů se přes léto ukrývají v různých štěrbinových úkrytech. Ty v posledních desetiletích přizpůsobiví netopýři stále častěji vyhledávají v náhradních útočištích - v lidských stavbách," uvedl vedoucí oddělení sledování stavu biodiverzity z CHKO Slavkovský les Přemysl Tájek. Podle něj to mohou být třeba skuliny za dřevěným pobitím vnějšího zdiva domů, za okenicemi nebo ve škvírách mezi panely. V takových úkrytech se často vyskytují i takzvané mateřské kolonie, tedy uskupení samic s mláďaty. "V budkách, které u nás dlouhodobě sledujeme, ale právě tyto 'netopýří porodnice' nacházíme jen zcela výjimečně," řekl.

Budka má také jednu větší dutinu. Spolu s originálním trojúhelníkovým půdorysem, volbou různě širokých rozestupů mezi příčkami i důmyslným průlezem mezi nimi se podle mluvčí vytvořila velká škála rozmanitých mikroklimatických podmínek, které by netopýrům mohly vyhovovat v různých obdobích, a mohou poskytovat oproti stávajícím typům budek i příhodnější podmínky právě pro mateřské kolonie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist