https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-plynu-pro-evropsky-trh-klesla-pod-80-eur-i-diky-plneni-zasobniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena plynu pro evropský trh klesla pod 80 eur, i díky plnění zásobníků

9.6.2022 00:20 | KYJEV (ČTK)
Cena plynu pro evropský trh včera klesla pod 80 eur za megawatthodinu (MWh), a dostala se tak nejníže od února, než začala válka na Ukrajině. Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. K poklesu cen přispívá i rychlé plnění zásobníků, což snižuje obavy z dopadů případného zastavení dodávek plynu z Ruska.
 

Krátce po 14:00 SELČ se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červenci pohybovala v TTF kolem 78,50 eura (1934 Kč), a proti předchozímu dni tak vykazovala pokles přibližně o 1,4 procenta. Ceny se začaly zvyšovat už loni na podzim, podle části ekonomů v souvislosti se Zelenou dohodou pro Evropu (European Green Deal), ve které Evropská unie stanovila harmonogram rychlého odklonu od fosilních paliv.

Před rokem se cena plynu v TTF pohybovala kolem 19 eur za megawatthodinu, ale už před koncem loňského roku překročila 120 eur/MWh, než se opět snížila. Krátce po ruské invazi na Ukrajinu stál plyn v TTF přechodně i 345 eur.

Ruská plynárenská společnost Gazprom už v dubnu zastavila dodávky plynu do Polska a do Bulharska a pak i do některých zemí na severu Evropy se zdůvodněním, že odmítly za plyn platit v rublech. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po únorové invazi, když na něj západní země uvalily sankce, a většinu finančních transakcí mezi Ruskem a Západem tak znemožnily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 13:57
Je to dobrý, trh si už hledá novou rovnováhu, která nepočítá s Ruskem. Přitom právě plyn je nejvíce problematický.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist