https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-jdou-na-trh-s-vytapecim-systemem-domu-ktery-akumuluje-teplo-v-pisku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi jdou na trh s vytápěcím systémem domu, který akumuluje teplo v písku

13.10.2023 11:41 | BRNO (ČTK)
Foto | Patrick Hoesly / Flickr.com
Čeští vývojáři a výrobci dodali na trh otopný a energetický systém pro rodinné domy i velké průmyslové podniky, který funguje na principu akumulace tepla v písku. Za určitých podmínek dokáže vytápět vnitřní prostory a ohřívat teplou užitkovou vodu po počáteční investici prakticky za nulových nákladů po dobu životnosti zařízení v délce 50 let. Písek je možné nahřívat z vlastní fotovoltaiky nebo ze sítě v době nulových či dokonce záporných cen elektřiny na spotovém trhu, řekl ČTK na mezinárodním strojírenském veletrhu výkonný ředitel firmy Watt plus ze Starého Města na Uherskohradišťsku Miroslav Lysek.
reklama

 

"Vyvinuli jsme alternativu ke klasickým bateriím a k celému energetickému systému domu. Pískové úložiště funguje jako akumulátor energie. Pro domy jej stačí ohřát na teplotu 400 stupňů Celsia, pro průmyslové aplikace se zahřívá na 480 stupňů," popsal technický partner vývojářské firmy Elply technology Miloslav Žára.

Jelikož vlastnosti písku zůstávají dlouhodobě stabilní díky použitým teplotám, akumulační schopnosti se v čase nemění. Při měřeních se ukázalo, že pro průměrný rodinný dům je potřeba 100 metrů krychlových písku, z něhož lze získat zpět až deset MWh uloženého tepla. Jelikož se z písku ztratí pouze pět až deset procent tepla za sedm měsíců, stačí dané množství tepla na vytápění přes celou zimu.

Písek je možné umístit na zahradu v kontejneru, do země či do sklepa. Izolován je speciálním materiálem, který většinu sálavé složky unikajícího tepla odrazí zpět do úložiště. Součástí systému je také tepelný výměník a kompaktní předávací stanice (KPS). Není větší než klasický kotel a plně jej nahradí stejně jako jiný původní zdroj stejného výkonu. "Počáteční investice do kompletního systému je pro rodinný dům 1,5 milionu korun, provozní náklady jsou minimální nebo žádné," řekl Žára, který zmínil i ekologičnost systému. Neprodukuje emise a není k němu potřeba žádná chemie v podobě provozních náplní.

Firma Watt plus už nyní přijímá předobjednávky a dokončuje certifikaci zařízení. Na výrobě spolupracuje s několika firmami, které dodávají různé součásti. Výrobcem KPS je společnost Janka Radotín. Ostatní součásti si vyrábí sama firma Watt plus a partnerské společnosti z Česka.

"Očekáváme, že zájem bude velký, ale zatím nemáme tak velké výrobní kapacity. Pro český trh jsou však dostačující, i když dodací lhůty budou několik měsíců. Globální trh je cílem později, ale to už budeme muset spolupracovat s dalšími firmami, které budou vyrábět, můžeme jít i cestou franšíz," nastínil plány Žára. Výrobce připravuje i projekty se státem pro zabezpečení kritické infrastruktury energiemi v případě nenadálého ohrožení či blackoutu, protože kontejnery s pískem a celým zařízením jsou mobilní a lze z nich vytápět prakticky kdekoliv. Kontejnery se vyrábí také v Česka díky podniku OKS montáže. "Zároveň pracujeme na projektu pro velké průmyslové využití," uvedl Žára.

Podle něj je také velmi těžké až nemožné zařízení jednoduše okopírovat. "Patentovou ochranu máme na různé součásti, ne však na celek. To jsme nepovažovali za strategicky vhodné. Každý instalovaný systém je online připojený a vidíme, co se s ním děje. Také systém konfigurujeme individuálně pro potřebu každého zákazníka, takže při prostém okopírování zřejmě nebude fungovat zcela správně," vysvětlil Žára.

Vývojáři také vyvinuli novou turbínu, která dokáže z tepla v písku zpětně generovat elektřinu s účinností až 51 procent. "To je v energetice hodně. Dělali jsme studii, z níž vyplynulo, že zařízení je několikrát efektivnější, než když se elektřina ukládá do vodíku a z něj zpětně vyrábí elektřina při předpokládané ceně 100 korun za litr vodíku," řekl Žára. Společnost Watt plus společně s Elply technology vyvíjí i další energetická řešení.


reklama

Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

13.10.2023 13:19
Místo toho, abychom pořádně zateplili dům, musíme brutálně zateplit pískový zásobník. O těch avizovaných malých ztrátách hodně pochybuji.
Odpovědět
TN

Tomas Nemo

13.10.2023 14:43
Tak se na to podívejme ekonomicky. 1,5 mil. investice na 50 let tj ročně 30.000kč.
Pokud bychm dali alternativně 1,5 mil na bankovní účet s nízkým 3% úrokem, dostaneme ročně 45 tisíc. Tj. Za 75 tisíc ročně dostaneme 10MWh za ideálního předpokladu, že nabíjíme energií zdarma. To je sice utopie, ale dobře. I při této utopii nás bude stát 1MWh 7.5kč......tj 2x tolik, než např drahý zemní plyn. Je to za ty peníze ekonomický nesmysl.
Odpovědět

M Žára

13.10.2023 18:10 Reaguje na Tomas Nemo
Ve své úvaze máte úrok 3%, inflace tedy bude minimálně 5% . Kolik milionů tedy zaplatíte za energie za 50 let za vytápění RD a ohřev teplé užitkové vody s takovou každoroční přirážkou k ceně ? To že budete mít peníze na účtu je pěkné, ale za energie budete muset platit stejně a složená inflace za 50 let je mnohem větší než složený úrok za stejné období. To že energie mohou poskočit v ceně o více než inflační procento brát v úvahu nebudeme.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

13.10.2023 15:29
To není ale vůbec nic nového.... ale prostě je to ekonomický nesmysl.
Kdo má ve svém domku místo na 100m3 písku?
Odpovědět

M Žára

13.10.2023 18:00 Reaguje na Karel Padevet
Dá se to zakopat před domem do jámy 5x5x4, pokud vím , zemní a stavební práce mají v ceně
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.10.2023 15:40
Taky bych na vlastní oči chtěl vidět tu tepelnou izolaci, která na teplotním rozdílu ku 400 stupňům ztratí za 7 měsíců jen 5 - 10 % energie toho písku.
Ale třeba ji mají...
Odpovědět

M Žára

13.10.2023 18:15 Reaguje na Radim Polášek
Na strojírenském veletrhu v Brně to měli vystavené a každý si mohl úložiště v provozu osahat. Nikdo se nespálil , povrch měl teplotu okolo 30 stupňů i když izolant měl tloušťku jen 2 cm a písek tam měl teplotu asi 180.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

13.10.2023 21:03 Reaguje na M Žára
Vakuová izolace ?
Odpovědět

M Žára

14.10.2023 20:05 Reaguje na Petr Pekařík
Reflexní
Odpovědět

M Žára

14.10.2023 20:09 Reaguje na Petr Pekařík
Reflexní
Odpovědět
MN

Miloš Novotný

13.10.2023 23:14 Reaguje na M Žára
Sklo u pečící trouby rozpálené na 200 stupňu taky nepálí a je podstatně slabší.
Odpovědět
va

vaber

14.10.2023 09:03 Reaguje na Radim Polášek
taky bych to rád viděl, to snad překonává i fyzikální zákony
každý si může doma zkusit jak rychle vychladne boiler ,ovšem tam asi dávají schválně špatnou izolaci
Odpovědět
AJ

Aleš Johanovský

16.10.2023 15:42 Reaguje na vaber
A máte doma bojler na 100 kubíků? :-D
Ono to dost souvisí, protože se výrazně mění poměr ochlazovaného povrchu k tepelné kapacitě obsahu. Navíc písek na 400 stupňů ji má řádově vyšší, než voda na 70 stupňů.
Ale když z toho bojleru nebudu odebírat vodu, tak mi vydrží nahřátý několik dní, i když mám jen tenkou osmdesátku.
Odpovědět
HH

Honza Honza

14.10.2023 07:38
viz komentáře: 1,5 mil. investice na 50 let tj ročně 30.000kč, ev. s úroky 75tis.Kč. Na dobře zateplený (nikoli pasivní) - tj. normální dům stačí 15m kub dřeva za 15tis.Kč + účinný ekolog. kotel, který ani nekouří-ale CO2 produkuje (je to ten samý CO2, který je normálně ve vzduchu, uložený do dřeva). Přitom podpora lesnictví, zalesňování, je základem ekologie, jediná cesta (kromě zadržování vody) k udržení klimatu, ochlazování, boje proti erozi- tj. k udržení funkce celké přírody. Bez lesa a vody celá příroda zkolabuje. Produkce dřeva ( i pro topení) je tedy podpora funkce celé přírody!!!
Je to stejná ekonom. kalkulace jako s bateriemi do elektroaut- po 8 letech životnost skončí a nová stojí 300tis.) s ní skončí i celé auto, které je třeba recyklovat, plasty spálit atd,atd)
Podobně i panely FV nutno po 15-20 letech recyklovat, zůstanou plasty, jsou potřebné další suroviny pro nové výrobky, další ekolog. zátěž.
Proč tyto normální selské = nevědecké základní ekonomické úvahy neuvádí autoři všech článků o obnovitelných zdrojích? Vždyť finanční ekonomická gramotnost je základem vzdělání jako psaní, čtení, počítání.
Přesto tyto úvahy a činnosti popsané ve článku o úložišti energie do písku jsou jediná smyslplná činnost ohledně obnov. zdrojích, energie ze slunce apod. Stát by tyto činnosti měl co nejvíce podporovat, na to věnovat peníze (z kapes všech obyvatel, jinak to nejde), nikoli ale na nesmyslnou nadměrnou podporu FV, elektroaut apod., jejichž smyslplnost ještě není účelná a dořešená.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.10.2023 08:12
Cesta , kterou jiní, konkrétně Němci, dávno opustili. Ještě tak rozdojit kozla a bude tady dobře.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

18.10.2023 16:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Němci často nevědí, co dělají. V tomto případě to ale věděli dobře.
To, co tady někdo zkouší s pískem, přeci lze zajistit úplně jednoduše s obyčejnou vodou!
A to o pořádný kus levněji a z mnoha hledisek efektivněji.
Pokud tenhle kozel něco nadojí, tak leda prachy do něčí kapsy. Ovšem prachy, které se mohly utratit rozumněji.
Odpovědět
FK

Filip Kondapaneni

14.10.2023 08:25
Pěkné, ale marné. Už vidím jak všichni urputně kopání jámu před barákem. Asi těžko, cena je mimo. Zásobník s pískem možná vydrží 50let ale obslužná elektronika, čerpadla, výměník, bohužel. To je jak s tou fotovoltaikou ve které dělám. Střídač má 5-10 let záruku. Jenže to neznamená že to tolik vydrží, ale že po tu dobu vám výrobce umožní (možná) získat náhradní střídač za ten rozbitý pokud to v mezičase nezabalí. Rozhodně vám nehradí náklady na výměnu (on ten technik co přijede také něco stojí) v případě že původní montážní firma už nebude existovat. To samé panely, z datasheetu se nedozvíte jestli ten panel vydrží 20, 10 nebo 2 sezóny. Reklamace s firmami z PRC je casto náročná právní disciplína. Takže za mě jediná cesta k nízkým nákladům za topení je dobře zateplený barák, a k tomu jednoduché otopné systémy jako je el. salave nebo podlahové vytápění, splitove jednotky, kamna na dřevo. Vše ostatní vyžaduje často vysoké investiční náklady, drahou údržbu a podobně
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 20:58 Reaguje na Filip Kondapaneni
Znáte dementy z Ingetram??
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 20:59 Reaguje na Daniel Višňovský
Pardon, Ingeteam....
Odpovědět
va

vaber

14.10.2023 08:55
praktické zkušenosti s takovou akumuklací si můžete prohlédnout na
https://www.youtube.com/watch?v=z5HH0cViGaI
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2023 10:45
Jako u blbých se točíme kolem OZE nesmyslů, místo kdysi plánovaného
pokrytí energetických nároků pomocí jádra. Čtyři velké JE a je v ČR po
starostech s energetikou. Ve dne by byl proud pro průmysl a v noci na
akumulační vytápění objektů. A ta stará elektrická akumulační kamna s
magnezitovými cihlami nepotřebovala kubíky písku a nějaké jámy u domu.
Co tak si nasypat popel na hlavu a místo stíhaček postavit další JE ?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.10.2023 14:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Stíhačkami se dostaneme do prestižního klubu, což vás bude hřát u srdce celý rok, zatímco elektřina z jaderné elektrárny by vás hřála jen v zimě.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 21:03 Reaguje na Richard Vacek
Elektřina je pro výrobu hnojiv a pohon zemědělství nepoužitelná, na rozdíl od ropy a plynu, ke kterým umožní přístup letouny s dalekym doletem.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.10.2023 17:51 Reaguje na Břetislav Machaček
To tady mělo být již před 25 lety.
Odpovědět

M Žára

14.10.2023 20:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Blok Dukovany V. se plánuje pokud vím
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.10.2023 11:47 Reaguje na M Žára
Mám doma schované brožůry z doby VÝSTAVBY !!! Dukovan s plány na další JE v ČSSR. Plány splnili pouze Slováci a v ČR máme z toho téměř PRD! Temelín zmenšen ze 4x1000 na 2x 1000,
Blahutovice ze 4x1000 na 0 a náhrada hnědého uhlí jádrem
v některé z hněduhelných elektráren rovněž 0! Plánovat je
věc jedna, ale stavět druhá. Kdysi se plánovalo krátce a
rychle stavělo. Dnes se zdlouhavě plánuje, vybírá dodavatel a draze staví to, co jsme kdysi uměli z velké části sami
vyrobit a postavit. Dnes se pouze kecá a rozhodnutí se odkládá, aby se každý zbavil zodpovědnosti za případně
nezdařený projekt. Slováci to riskli i s Rusy a mají po
starostech, čím nahradit uhlí a mít dostatek energie.
My skončíme po odstavení uhlí u dovozu a cenách, při
kterých se nám budou protáčet v očích panenky. Ten blok
v Dukovanech má pouze nahradit dva bloky po 500 MW , které
dosluhují a je otázkou, zda si někdo vezme na triko je
nadále provozovat. Spinká se tu politikům v parlamentu už
33 let velmi dobře a ještě si plánují schrupnout do doby,
než přijde budíček, při kterém si místo lustrů zapálí
svíčky.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 21:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Matlacku, on především nikdo nic stavět nechce.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 21:05 Reaguje na M Žára
Co to je....se plánuje. A další.... Vy jste ve škole chyběl, když se brala aritmetika druhé třídy, že????
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 21:00 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

17.10.2023 21:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Stíhačka získáte více energie, pokud poslouží k vynuceni přístupu k ropě a plynu.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

17.10.2023 21:17 Reaguje na Daniel Višňovský
A jaký směrem se podle Vás poletí.
Odpovědět
DV

DV

18.10.2023 22:19 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Hádejte. Okolo roku 2030 bude čistým importerem ropy třeba Rusko.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

17.10.2023 21:11
Nevím jaký písek použivají, ale někde jsem četl, že rozhodně ubývá a můžeme čelit jeho nedostatku a 100m3 pro průměrný rodinný dům není nezanedbatelné množství. Jinak souhlasím, že se dneska maže med stavitelům kolem huby ohledně všech moderních technologií, ale o jejich složitosti a případných následných drahých opravách se mlčí.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

18.10.2023 11:36 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Třebas by se to mohlo brát jako investice.
Lidé to zatím moc nevědí, ale písek opravdu začíná být tak vzácný, že v budoucnu bude těch 100 m3 představovat malé jmění...
Když může být investiční zlato nebo investiční víno, proč by nemohl být investiční písek? :-)
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

18.10.2023 11:52
Mně to připadá jako ptákovina.
Kdo chodil do školy a dával tam pozor, ten ví, že stejné množství energie jako 100 m3 písku zahřátého na drsných 400 stupňů mi uchová pouhých
90 m3 vody zahřáté na velmi rozumnou teplotu 85 stupňů. Při které buď stačí výrazně menší tloušťka izolace, nebo při stejné tloušťce budou výrazně menší ztráty. Klidně mohu jít i na teplotu 95 stupňů, čímž se kapacita toho akumulátoru tepla zvětší skoro o 12 %.
Vodu ze zásobníku můžu vést rovnou do topných prvků - a hotovo.

Když se s tou vodou něco stane, snadno ji kdykoliv vyměním nebo doplním. Bez bagru a nákladních aut, stačí hadice.

Tak nevím, nevím, vážení - není to novinářská kachna?
Nebo to v dubnu zapomněli napsat jako aprílový žertík?
Odpovědět
va

vaber

20.10.2023 09:09 Reaguje na Karel Ploranský
finta je těch 400°C , ovšem každý ví ,že čím je větší gradient teplot, tím intenzivnější je přechod tepla a ztráty
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.10.2023 15:23
Je to topení budoucnosti.Bude se horký od saharského slunce dovážet v tepelně izolovaných kontejnerech ze sahary zde se zužitkuje teplo v něm uložené a po vychladnutí se písek použije ve stavebníctví.Tím se kruh uzavírá a dochází k bezodpadovému,bezemisnímu,ekologickému vyzapění.Toto je na Nobelovou cenu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist