https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-centra-se-budou-pri-predsednictvi-eu-venovat-hlavne-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká centra se budou při předsednictví EU věnovat hlavně udržitelnosti

1.6.2022 14:39 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Témata udržitelnosti, kreativity a inovace spojují deset projektů, které připravila Česká centra u příležitosti českého předsednictví EU. Měly by pomoci v pozitivní prezentaci Česka ve světě a v druhé polovině letošního roku se do nich zapojí všech 17 evropských a sedm mimoevropských center. Program dnes představili ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ředitel Českých center Ondřej Černý.
 

Podle zástupců Českých center by měla být nejsilnějším motivem projektů udržitelnost, s níž pracuje třeba projekt SDGs: Innovations for a Sustainable Future. Výstava připravená pro smíšenou realitu představuje cíle udržitelného rozvoje a to, jak se vědcům či inovátorům z Česka i ze světa daří tyto cíle naplňovat.

Projekt Laboratoř budoucnosti zkoumá udržitelný design, téma udržitelnosti městských komunit a veřejného prostoru pak zpracovává například projekt Street Meets (Mural) Art, který znamená intervence českých vizuálních umělců do veřejného prostoru zahraničních měst. Mezi projekty jsou i ty tradiční, která Česká centra připravují dlouhodobě, jako třeba Noc literatury nebo Evropské dialogy Václava Havla.

Černý uvedl, že deset síťových projektů, které mají tvořit hlavní linii nadcházející kulturní sezony, nemá prezentovat české pozice, ale pozice Evropské unie, které budou v době českého předsednictví důležité. "Projekty mají společné to, že nejsou hotové, budou se dotvářet až vždy na místě, kde se bude daný program představovat," uvedl Černý.

Několik českých osobností z veřejného života se zapojilo do projektu Visions for Europe, kde prostřednictvím minutových videí představují svou osobní vizi Evropy a to, co sami k jejímu naplnění dělají. Patří k nim třeba překladatel Martin Hilský, bývalá politička a diplomatka Milena Vicenová nebo ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben. Informace o projektech budou na stránce www.visionsforeurope.cz od 1. července.

Česká centra jsou příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí. "Kulturní stránka českého předsednictví je neoddělitelnou součástí toho, že symbolicky a v mnoha ohledech i prakticky povedeme EU," řekl Lipavský po schůzce s řediteli jednotlivých Českých center. "Po kulturní stránce jsme dobře připraveni a budeme v rámci předsednictví prezentovat Českou republiku a její kulturní a společenskou sféru," doplnil s tím, že k hlavním tématům českého předsednictví má patřit téma evropské spolupráce, udržitelnosti a téma Ukrajiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

1.6.2022 19:46
Všechny vás diskutující na ekolistu srdečně pozdravují z Pskovské oblasti města Novosokolníky.Měli jsme brifink kde jsme byli informování co a jak a jak co se bude dít a jak se situace bude dál vyvíjet.Jsem vázán mlčenlivosti tak vám napíšu jen toto-Nčeká vás v té Evropské unii nic dobrého.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 20:22 Reaguje na karel krasensky
a kdo říkal, že ta unie je navěky? :-)
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2022 21:31 Reaguje na karel krasensky
To se pleteš. Já věřím paní Jourové:
Evropská unie nechce stavět vzdušné zámky, takže nemůže garantovat levné energie pro nadcházející zimu, lidé ale budou mít čím topit a budou mít dostatek potravin. V dnes zveřejněném rozhovoru s německou mediální skupinou RND to prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ČTK)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist