https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-republika-ma-ekoznacku-na-drevo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká republika má ekoznačku na dřevo

20.10.2006 09:29 | HARRACHOV (EkoList)
Nevládní organizace Pracovní skupina pro certifikaci lesů FSC v ČR (FSC ČR) na konci září oznámila, že Česká republika získala svá vlastní pravidla pro šetrné hospodaření v lesích. Od začátku září se tímto dokumentem, tzv. Českým standardem FSC, musí řídit každý zájemce o získání certifikátu mezinárodní organizace Forest Stewardship Council (FSC). Zatím je v ČR tímto způsobem obhospodařováno něco přes 20 000 hektarů, na celém světě jich je skoro 80 milionů.
 

Český standard FSC vznikal pět let, během nich prošel mnoha připomínkami i ověřováním v terénu. „Zkoušelo se, zda podmínky a pravidla, která byla sepsána někde v kanceláři, bude vůbec možné dodržovat a kontrolovat,“ vysvětluje Tomáš Duda z organizace FSC ČR.

Vařečka s logem FSC.
Ilustrační foto: Martin Mach/EkoList

Nakonec je pravidel v dokumentu zakotveno skoro 160. Mezi podmínkami, které musejí lesníci plnit, je například omezení holých sečí na maximální rozlohu 0,5 hektaru, udržování přirozených bezlesí, zákaz vápnění, na kalamitních holinách užívání náletových dřevin jako přípravného porostu, respektování míst výskytu zvláště chráněných druhů, ponechávání nejmíň pěti stromů na hektar k zetlení, snižování stavů zvěře ničící les, vyloučení holých sečí kolem vodních toků, zákaz plošného odvodňování lesní půdy atd. FSC se ovšem prezentuje jako organizace, která dbá jak ekologický, tak na ekonomický a sociální prospěch lesního hospodaření. Mezi dalšími pravidly proto nechybí například důraz na zaměstnávání místních lidí a podpora místní ekonomiky.

V ČR jsou zatím certifikovány čtyři lesní majetky: Školní lesní podnik MZLU Masarykův les ve Křtinách, kde je certifikovaná lesní plocha přesahující 10 000 hektarů. Dál je certifikováno asi 1300 hektarů patřících Sdružení obecních a soukromých lesů ve Svitavách. Víc než 7000 hektarů lesa je certifikováno u Chlumce nad Cidlinou a v okolí hradu Kost v Českém ráji – tato místa patří společnosti Kinský dal Borgo. „FSC“ lesy jsou už i na Šumavě – jde o víc než 3200 certifikovaných hektarů patřících Městským lesům Volary, které se rozkládají v CHKO nebo v národním parku Šumava. Tyto čtyři majitelé teď mají jeden rok na to, aby své hospodaření přizpůsobily českým standardům FSC. Dosud totiž byl certifikát udělován podle mezinárodních standardů a podmínky, za nichž byl udělen, se od těch současných můžou trochu lišit.

České standardy FSC se rozhodli vyzkoušet i další zájemci, například státní podnik Lesy ČR, který obhospodařuje víc než 1,3 milionu hektarů lesů. „Pilotní projekt proběhne na lesní správě Nymburk – ještě není rozhodnuto, zda to bude pouze část nebo celá správa,“ píše v mailu tiskový mluvčí Lesů ČR Tomáš Vyšohlíd. Lesy ČR nejdřív chtějí zjistit, zda jsou schopny požadavkům FSC dostát. „Necháme tedy tuto jednotku certifikovat certifikační firmou. Výsledkem bude buď zisk certifikátu, nebo sdělení, z jakých důvodů certifikát nelze získat.“ Když certifikát Lesy ČR získají, budou podle Tomáše Vyšohlída usilovat o certifikaci i dalších lesu. Pokud se jim to nepovede, dozvědí se aspoň, co je překážkou a zhodnotí, zda se jim víc vyplatí změnit způsob hospodaření tak, aby vyhověli standardu FSC, nebo radši zůstat bez certifikátu FSC. Protože uvedený les už má certifikát PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification, tedy Program na podporu certifikace lesů; jde o další systém certifikace lesního hospodaření, uváděný i jako Pan European Forest Certification – pozn. aut.), berou Lesy ČR žádost o certifikaci FSC i jako porovnání nároků mezi těmito dvěma certifikačními systémy.

Pro certifikaci svých lesů se rozhodl i Krkonošský národní park. Na jeho území se ostatně už i některá kritéria českého FSC ověřovala. „Rádi bychom nechali certifikovat lesy v celém parku i v ochranném pásmu. Už jsme to chtěli udělat letos, je to ale finančně náročné, takže to plánujeme na podzim 2007,“ odhaluje plány parku Jan Hřebačka z odboru péče o les.

Certifikát ovšem není vyhrazen jen nějakým obzvlášť hodnotným lesům. „Může ho získat i vlastník třeba smrkové monokultury,“ říká Tomáš Duda z FSC ČR. Pokud totiž bude jeho hospodaření odpovídat pravidlům FSC, dostane se podle Dudy na dobrou cestu. „Posuzuje se stav hospodaření, nikoli stav lesa.“

Forest Stewardship Council (FSC) – je mezinárodní nevládní organizace, která podle svých internetových stran propaguje environmentálně prospěšné, sociálně ohleduplné a zároveň ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů. Dosáhnout toho chce kontrolovaným systémem certifikace lesního hospodářství. Chce-li hospodář získat značku FSC, musí se podřídit pravidlům FSC. Na oplátku může na své zboží umístit značku FSC, a tím prokázat, že pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. Při vzniku FSC hrály velkou roli ekologické organizace jako Světový fond na ochranu přírody (WWF), Greenpeace nebo Friends of the Earth, členy organizace jsou ale i organizace lesníků nebo firmy – například IKEA, Home Depot nebo OBI.

Kromě ústředí v Bonnu jsou součástí sítě FSC i jednotlivé tzv. národní iniciativy, které propagují myšlenky FSC a nabízejí pomoc a spolupráci zájemcům o certifikaci nebo certifikované zboží. Mezi členy české organizace FSC nechybějí ekologické organizace jako Greenpeace ČR, Hnutí Duha nebo Ekologický právní servis, patří k nim ale i Správa Krkonošského národního parku, Odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR, Spolek pro obnovu venkova a několik vlastníků lesů, například Lesní hospodářství Města Solnice nebo Lesy města Stříbra.

Podle tiskové zprávy FSC ČR bylo v srpnu 2006 na světě víc než 78 milionů hektarů lesů v 82 zemích světa certifikovaných FSC. Zatímco v ČR je podle pravidel FSC obhospodařováno asi 20 000 hektarů, na Slovensku je to přibližně 160 000 hektarů a v Polsku víc než 6 milionů. Velké rozlohy státních lesů byly certifikovány v Chorvatsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Nizozemí, Švédsku, Rumunsku a Velké Británii.

Zdroj: FSC, FSC ČR.

Další informace:

Český standard FSC je ke stažení tady.
Průzkum Hnutí DUHA: V Česku lze sehnat „šetrné“ dřevo
Heiko Liedeker: Je dost důvodů chránit lesy
Dřevaři značkují


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist