https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-predsednictvi-bylo-jednim-z-nejuspesnejsich-za-dlouha-leta-mini-timmermans
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České předsednictví bylo jedním z nejúspěšnějších za dlouhá léta, míní Timmermans

21.12.2022 10:58 | BRUSEL (ČTK)
Místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans.
Místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans.
České předsednictví Evropské unie dokázalo dovést do konce velmi komplikovaná jednání o klíčovém klimatickém balíčku a bylo jedním z nejúspěšnějších předsednictví za několik posledních desetiletí. Po skončení posledního ministerského zasedání pod českým vedením to prohlásil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Český vicepremiér Marian Jurečka na zasedání ministrů životního prostředí předal předsednickou agendu na příští půlrok Švédsku.
 

Jurečka v Bruselu udělal tečku za půlrokem, v jehož průběhu Česko dotáhlo do konce vyjednávání o řadě návrhů z balíčku norem známého pod názvem Fit for 55. Ten má unii do konce desetiletí dovést k omezení emisí oxidu uhličitého nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Zástupci českého předsednictví se s europoslanci shodli mimo jiné na zásadním omezení prodeje nových aut s klasickými spalovacími motory od roku 2035, reformě trhu s emisními povolenkami nebo závazném cíli pro pohlcování oxidu uhličitého při hospodaření s půdou a lesy.

"Zřídka jsem viděl předsednictví, které bylo úspěšnější, cílevědomější a profesionálnější," prohlásil Timmermans, který podle svých slov sleduje či se účastní dění v institucích EU a jí předcházejících společenstvích téměř 35 let. Česko podle něj dokázalo naplnit slova svého někdejšího prezidenta Václava Havla, podle nichž by dělení na východ a západ Evropy nemělo být morální či politickou charakteristikou, ale pouze zeměpisnou.

Dlouholetý nizozemský eurokomisař, který Česko v polovině minulé dekády tvrdě kritizoval ve sporu o migrační kvóty, ocenil zejména fakt, že čeští vyjednavači o minulém víkendu dovedli ke shodě emisní reformu. Ta mimo jiné omezuje množství emisních povolenek, zpoplatňuje emise ze silniční dopravy a vytápění budov a zavádí sociální klimatický fond pro omezení dopadů této reformy. Její dohodnutou podobu přivítaly vlády unijních zemí, výhrady však měli průmyslová lobby na jedné a ekologové na druhé straně.

"Musíme umět tyto věci řešit, protože příroda nepočká, klimatická změna nepočká," zdůvodňoval aktivní český přístup ke klimaticky šetrné politice Jurečka. "Ta dohoda pamatuje na to, aby byly na transformaci finanční prostředky. Aby ji zvládl průmysl, veřejný sektor i domácnosti," dodal český vicepremiér dočasné řídící ministerstvo životního prostředí.

Kromě předávání agendy se ministři bavili o obnově přírodních ekosystémů. Na programu měli první debatu o letošním návrhu Evropské komise, podle něhož by členské státy do roku 2030 měly na pětině svých suchozemských i vodních ploch zavést opatření pro obnovu přírodních ekosystémů. Cílem nových opatření má být podle unijní exekutivy mimo jiné rozšíření rozmanitosti druhů na zemědělských plochách či posílení populace některých mořských živočichů. Unijní státy mají také zastavit úbytek zelených ploch ve městech či odstraňovat překážky na říčních tocích, aby jich do roku 2030 nejméně 25 000 kilometrů teklo zcela volně.

Podle Jurečky neměli ministři námitky k podstatě samotného návrhu, některé země však dávaly najevo obavy z časových limitů a chtěly vědět o možnostech financovat ekologickou obnovu z unijních peněz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 13:06
Podle našich dezolátů je táto vláda naprosto neschopná, nestará se o lidi, nic nedělá atd. atd. atd. Taky tvrdili, že se neobejdeme bez ruského plynu, že zbankrotujeme, v zimě zmrzneme atd. atd.atd.
Tj. naprosto evidentní nesmysly a čistě vylhané pitomosti, ovšem polovina obyvatel jim věří. Je to pro normálního člověka zcela nepochopitelné.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.12.2022 13:26 Reaguje na Pavel Hanzl
znáte to heslo "nechvalte dne před večerem"?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 13:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
České předsednictví je hotové, tam už nikdo zdupat nic nemůže, už se to celé předává.
Ekonomika naše i celé EU vyhrála první kolo energetické války zcea přesvědčivě, ovšem na tahu je kremelská zrůda.
Nemá už moc možností, ale odpálení plynovodu z Norska (nebo LNG terminálu) by nám zavařilo dost, my jen můžeme doufat, že je to ošetřené.
Ovšem pořád má tu pátou kolonu dezolátů, kteří zhyenizovali asi nejlepší vládu tohoto století a snaží se ji shodit, čímž by vznikl chaos a zmatek a pak by se dalo vyvolat lidové povstání, na což ta zrůda čeká.
Pokud je proruských u nás dle STEM 56% obyvatel a vládě věří jen 27%, tak je situace fakt velmi nebezpečná.
První krok budou presidentské volby, pokud si zvolíme loupeživého estébáka, už to půjd dole vodou.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.12.2022 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže jste toho názoru, že tahle dokonalá vláda by potřebovala nějaké jiné občany?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 22:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Ne. Stačí mít občany, kteří mají sice z půlky v hlavě koblihu, ale pořád tam nemají ruskou zvrácenost.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.12.2022 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže někoho , jako Vás ? :-)
Můžete definovat dezoláta ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 15:04 Reaguje na Petr Pekařík
Dezolát je jedinec, který se nechal vyděsit, že ČR zkrachuje, v zimě zmrzne, celá EU se propadne do středověku a naše vláda nic nedělá, takže zoufale volá po jejím pádu. Což by znamenalo zmatky, skutečný propad ekonomiky a tím demolici demokracie a možná i státu a hlavně volání o pomoc do Kremlu. A na to zrůda čeká, proto dezoláty živí a mohutně podporuje.
Putin nás porazit nemůže, ale můžeme se porazit sami.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.12.2022 13:39
Pokud někoho Timmermans pochválí ...

(Tak to musí být zmetek a křivák, kterého se slušný člověk ani tyčí nedotkne.)
Odpovědět
sv

sv

21.12.2022 21:49 Reaguje na Viktor Šedivý
A při tom tě tak chválil, viktorku.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.12.2022 08:51 Reaguje na Viktor Šedivý
Naprostý souhlas
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.12.2022 13:43
Naprosto souhlasím, že české předsednictví bylo velice úspěšné , zejména na úseku boje s drahými energiemi.
Včera například dva důchodci , rodiče známé, dostali předpis nových záloh od ČEZu - 23 tis. Kč/měsíc , oproti původním 4 tis. Kč.
To je skutečný úspěch Hanzlů a ekomagorů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.12.2022 15:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
No to víte, když se český volič rozhodl, že budeme pokrokoví, probruselští a že nám uspokojení z toho, že jsme předvojem lidstva v boji proti zlému uhlíku, stojí za poněkud dražší energie ...
















Odpovědět
sv

sv

21.12.2022 21:58 Reaguje na Viktor Šedivý
V roce 2013 ten volič rozhodl, viktorku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 23:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Problém je v tom, že ani Brusel, ani volič, natož tahle vláda, nám ty energie fakt nazdražili.
O to se postaral Vladimir Veliký, Slovan a ochránce jiných Slovanů (především Ukrajinců), který nám ten plyn zablokoval natvrdo. A my museli shánět za dost děsivé ceny, bo 150 scházejícíh MILIARD kubíků totálně rozhodí energetiku celé Evropy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.12.2022 09:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Připadate jak dítě ze školky. Vždy je na výběr, buď přistoupíme na Putinovské hrátky nebo ne a nedělejte si iluzi, že je to jediný faktor zdražení, tak naivní snad nejste
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 09:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já vím, podepsaly se na tom i odstavené farncouzské jaderky, ale Putinův ban dělá asi 90% celého problému (Daniel Beneš).
A na Putinovský diktát (žádné "hrátky"!!!) jsme nepřistoupili a proto trpíme tou krizí, což je asi miliónkrát lepší, než kdybychom přistoupili.
Odpovědět
sv

sv

21.12.2022 21:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Skutečný příběh ekomagorů, vinkler je takový, že ani neví, že jsou ekomagory. Volí hradního čučkaře, který nás ještě co by premiér neblahé paměti během vyjednávní o vstupu do EU zavázal k povinnému podílu tzv. oze na energetickém mixu. Volí agenta bureše, který zlikvidoval tendr na další blok v Temelíně, vykašlal se na STORK II, neprodloužil smlouvu s Nory (protože na rusácký plyn byly postaveny fabriky, které nakrad), podepsal green deal protože si tím pojistil dotační penězovody, atd. A pak dostávají hysterické záchvaty kvůli účtům, tupě si nepřipouštěje, že jejich výše je přímým důsledkem výše uvedeného.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.12.2022 09:09 Reaguje na sv
Dal jste pár nálepek a máte vymalováno. Možná ve to dobrý základ analýzy, ale celá story to určitě není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 23:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
V našem baráku, kde jsou čtyči velké, pohodlné byty, s dobře ošetřenými, ale velkými, kastlovými okny, jsme v pohodě platili za plyn 9 tisíc měsíčně, dnes nám to hodili na 26 tis.
Dnes jsem přebíral nový, kondedzační kotlík se spotřebou -30% a stáhli jsme si topení o asi -3°C na pohodlných +19°C.
Zateplení a jiné úpravy nejsou možné, protože jsme historická oblast, fve ale zkousnou, bo na to nemají fóršrift.

Pokud důchodci bydlí jak Rotschildové v x pokojovém a stále vytápěném domě, tak to mají fakt jednoduché. Zavřou topení natvrdo všude, kde to není nutné a bydlí v ložnici a kuchyni. Čus, zcela normální a běžný postup i když není krize.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.12.2022 09:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže ty účty za topení se počítají z převážné části z celkové spotřeby domu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 15:06 Reaguje na Jiří Svoboda
My si to rozpočítáváme podle radiátorů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 08:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je informace čistě vylhaná, bo plyn se zdražoval na trojnásobek a elektřiny o 50%.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2022 09:28
To už známe ze školy. Blbí, ale poslušní jsou favority neschopných učitelů. Chytří rebelové jsou kritizováni a čekají na schopnějšího učitele, který
chápe, že se ten schopný v podprůměrném vyučování nudí, vyrušuje a oponuje neschopnému a často i hloupému učiteli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 15:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste snad někdy něco učil??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist