https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-chce-mit-do-poloviny-roku-2020-udaje-o-dopadech-dolu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko chce mít do poloviny roku 2020 údaje o dopadech dolu Turów

2.12.2019 00:15 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí a Liberecký kraj chtějí mít do poloviny roku 2020 údaje z monitorovací sítě dopadů polského uhelného dolu Turów na spodní vody, hluk, ovzduší a pokles terénu v Česku. / Ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí a Liberecký kraj chtějí mít do poloviny roku 2020 údaje z monitorovací sítě dopadů polského uhelného dolu Turów na spodní vody, hluk, ovzduší a pokles terénu v Česku. / Ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí a Liberecký kraj chtějí mít do poloviny roku 2020 údaje z monitorovací sítě dopadů polského uhelného dolu Turów na spodní vody, hluk, ovzduší a pokles terénu v Česku. Údaje chtějí využít k dalšímu jednání s Polskem, které usiluje o rozšíření těžby v dolu, řekli v pátek novinářům ministr Richard Brabec (ANO) a liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Náklady na vybudování monitorovací sítě by mělo nést ministerstvo životního prostředí, Česko by ale v budoucnu mohlo po Polsku požadovat jejich proplacení.
 

Brabec a Půta se v pátek dohodli na rozsahu monitoringu. Odborníci budou sledovat hladinu podzemní vody, dopady provozu dolu a přilehlé elektrárny na prašnost a hluk v Libereckém kraji a to, nakolik se kvůli existenci dolu propadá půda na české straně hranice. První údaje o spodní vodě už podle Brabce Česko má, v budoucnu se ale síť vrtů rozšíří a vznikne síť stanic měřících ostatní dopady provozu Turówa.

Podle Brabce se také v brzké době sejde skupina vodohospodářských odborníků, kteří budou hledat způsob, jak v případě potřeby nově zajistit zásobování postižené části Libereckého kraje vodou. Ministr uvedl, že Polsko sice slibovalo, že zajistí zásobování vodou ze svého území, je ale nutné prověřit, nakolik je taková alternativa reálná.

Náklady na přijatá opatření ponese ministerstvo životního prostředí. Půta v pátek řekl, že v ideálním případě by ale měly být uhrazeny vlastníkem dolu. Ministerstvo i kraj podle něj už nyní dávají dohromady dosud vynaložené náklady na opatření, která na české straně provoz dolu kompenzují, a v budoucnu by český stát měl po Polsku vymáhat jejich uhrazení.

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou.

Ministerstvo životního prostředí odeslalo 15. listopadu zamítavé stanovisko k procesu EIA, na české straně jsou zejména obavy ze ztráty podzemní vody. V případě, že by se polská strana rozhodla i přesto těžbu rozšířit, Česko požaduje například finanční kompenzace případných škod a opatření ke zmírnění dopadů těžby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist