https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-nesouhlasi-se-zavedenim-pozitivnich-seznamu-zvirat-ktera-se-smi-chovat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko nesouhlasí se zavedením pozitivních seznamů zvířat, která se smí chovat

24.10.2023 01:23 | PRAHA (ČTK)
Současná legislativa říká, jaká zvířata není možné chovat, případně lze chovat s omezením. Ministerstvo životního prostředí podle  Jiřího Macha považuje současnou legislativu za dlouhodobě funkční. Mach upozornil také na to, že Česko je "chovatelská velmoc".
Současná legislativa říká, jaká zvířata není možné chovat, případně lze chovat s omezením. Ministerstvo životního prostředí podle Jiřího Macha považuje současnou legislativu za dlouhodobě funkční. Mach upozornil také na to, že Česko je "chovatelská velmoc".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko je proti zavádění takzvaných pozitivních seznamů zvířat, která lze chovat v soukromém vlastnictví. O případném zavedení regulace se diskutuje v EU. Na včerejší konferenci o zájmových chovech v Poslanecké sněmovně to řekli vedoucí oddělení ochrany zvířat ministerstva zemědělství Eva Kaděrková a vedoucí oddělení mezinárodních úmluv ministerstva životního prostředí Jiří Mach. Proti zavádění seznamů vznikla také petice, kterou zatím podepsalo zhruba 1600 lidí.
reklama

 

Petice upozorňuje na to, že zavedení pozitivních seznamů by v praxi vedlo k úpadku chovatelství v ČR i možnému zániku druhů. Podle kritiků by to znamenalo, že pokud se druh na seznam nedostane, nesmí ho nikdo v domácích chovech držet. Petice uvádí, že případné zavádění pozitivních seznamů by s sebou neslo riziko vzniku černého trhu.

Kaděrková řekla, že otázka zavádění pozitivních seznamů se přesunula v Evropské komisi z gesce zemědělství na Generální ředitelství pro životní prostředí. Mach uvedl, že ministerstvo životního prostředí se již několikrát vyjádřilo ve smyslu, že Česko pozitivní seznamy nepotřebuje.

Poznamenal, že současná legislativa říká, jaká zvířata není možné chovat, případně lze chovat s omezením. Doplnil, že právní rámec na základě pouze pozitivních seznamů není vhodný kvůli různým klimatickým podmínkám v zemích EU. Ministerstvo životního prostředí podle něj považuje současnou legislativu za dlouhodobě funkční. "Pozitivní seznamy v tuto chvíli nepovažujeme za přínosné a spíše nežádoucí z pohledu ČR," dodal. Upozornil také na to, že Česko je "chovatelská velmoc".

Na konferenci vystoupil také Tomáš Slanina, zástupce společnosti Petra-Aqua, která se zabývá prodejem akvarijních ryb. Poznamenal, že na akvaristiku jsou navázány stovky tisíc pracovních míst po celé Evropě a další odvětví jako krmiva nebo příslušenství. Uvedl, že i v Česku představuje chov pro některé lidi hlavní zdroj příjmů, například v regionech severní Moravy nebo Čech, kde je vysoká nezaměstnanost.

"Jakýkoliv nešetrný zásah do odvětví by znamenal rušení pracovních míst," řekl. Slanina poukázal na to, že některé řetězce s chovatelskými potřebami mají v ČR stovky poboček. Největší evropský řetězec jich má přes 1000, doplnil. Sám si nedokáže představit, že by takzvané pozitivní seznamy mohly obsáhnout všechny celosvětově chované druhy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.10.2023 06:55
Za podobné návrhy může vysoký počet bruselských úředníků. Některým z nich je trapné brát dost peněz za nicnedělání a tak vymýšlejí koniny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.10.2023 07:37 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
AI

Animoid II

24.10.2023 10:09 Reaguje na Richard Vacek
Pozitivní seznamy funguji takřka v polovině zemí EU a jsou významným nástrojem, který brání tomu, aby nevzdělaní, arogantní burani týrali nebo vypouštěli do přírody zvířata, která si koupili, většinou od amatérského patlala,který má množírnu někde v paneláku a produkuje utýrané, zdegenerované exoty všeho druhu.
Odpovědět

Radek Čuda

24.10.2023 11:38 Reaguje na Animoid II
Lze bezpochyby racionálně odůvodnit stanovení podmínek pro chov jednotlivých druhů. Stejně tak lze chov některých druhů v odůvodněných případech zcela zakázat. Plošný zákaz formou pozitivního seznamu je oproti tomu prostě jen další EU buzerace.

Ve Vrškách mají zase jednou překvapivě rozum.
Odpovědět
KK

Kateřina K.

24.10.2023 11:49 Reaguje na Animoid II
Neházejte všechny do jednoho pytle. Na burzách vídám mnoho zvířat ve špatném stavu od množitelů a to neznamená, že jsou z paneláku, naopak je vídám i z rodinných domků. Před lety byl z jednoho RD výprodej boxů na odchov gekončíků. Prý rušení chovu... ano, chov majitel rušil, odprodejem vybavení, zvířata nechával pomřít hlady. Sama v paneláku žiju a mám odchov tří druhů terra zvířat. Do chovu vkádám mnoho prostoru, času a peněz. Jenže se to díky množkám a překupníkům nevyplatí, protože si lidi raději koupí povyživené nemocné zvíře za 400,- než aby si připlatili za kvalitu. Pak volají na netu o pomoc.... K pozitivním seznamům.... už jste viděl ty seznamy, co vydaly jiné státy EU? Že zapomínají i na úplně základní druhy? Někde chybí třeba osmák, džungarák a jinde třeba mnoho běžných akvarijních ryb, třeba Ancistrus sp. nebo mnoho druhů pancéřníčků. To jako lidé, co mají třeba 500l akva budou odchytávat samce ancíků, aby se jim náhodou nemnožili? Nebo Pandičky budou mít každou zvlášť? Nebo je dají do menšího, do horších podmínek, aby se nemnožili ve společenském akváriu? Nebylo by lepší se zaměřit na kvalitu prodávaných zvířat? Na terraburzách mají nejčastěji překupníci zvířata v žalostném stavu, vystresované, protože jezdí na každou burzu po republice, mnohdy plné parazizů. Stejně tak množírny, co nabízí sotva týden stará mláďata, o kterých tvrdí, že jsou řádně rozkrmená. Tam kontroly údajně jsou, ale veterináři jasou asi slepý. A pořadatelé tvrdí, že bez překupníků a množek by neměli prodejce...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.10.2023 07:49
Na čo vojakovi kašňa? Hlavně nezakázat králíky, drůbež a kozu.
Odpovědět
AI

Animoid II

24.10.2023 10:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Většina "chovatelů" potřebuje akorát frajeřit na výstavách a přitom nepoznají rozdíl mezi korálovcem a korálovkou. :-)
Odpovědět
AI

Animoid II

24.10.2023 15:58
Jelikož Česká republika je EU a její Parlament už fakticky jen přepisuje legislativu vzniklou na základě roky trvajících diskuzí členských zemí, včetně ČR (Zelenou dohodu např. plně podpořil premiér Babiš) je komické klást něco za vinu EU, tedy vlastně sám sobě :-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

28.10.2023 09:34 Reaguje na Animoid II
Ono to v té době nebyla dohoda, ale jen nástin dohody. Skutečný definitivní obsah takzvané zelené dohody, zaměřené na ekonomické zničení EU, v Bruseli soudruh Timermans odhalil až v době vlády dnešní Pětidemolice.
Odpovědět
AI

Animoid II

28.10.2023 20:33 Reaguje na Radim Polášek
Takže v době kdy o tom chudinka Babiš nic nevěděl, klidně hlasoval PRO! Jednání hodné státníka, odkývat za celý stát něco, o čem vůbec netuším o co jde.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.10.2023 18:59
Když už je podobný seznam na lidi, ( Araby podporovat a Židy likvidovat) tak proč ne na zvířata? Taková Greta má jasno, a může nás i se svými soukmenovci poučit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.10.2023 10:13
Za každým chovem čehokoliv je poptávka a bez ní nemá chov na kšeft smysl.
Stačí dětem vštípit, že roztomilý křeček v teráriu je zábavou pouze pro
chovatele, ale pro křečka není zábavné se sám nudit v teráriu. Stejné to
je i pro jiné živé tvory, které neslouží k lidské obživě a užitku. Ono
i chov na kšeft je pro některé obživou a užitkem, ale nejde o prvotní
účel chovu zvířat v zajetí, kterým byla potrava v pohotovostním stavu
bez nejistoty lovu. Je to tedy HLAVNĚ o výchově od mládí, kdy musí umět
rodiče dětem vysvětlit, proč nechovat zvířata pouze pro JEJICH zábavu,
ale že má pouze smysl je chovat k obživě lidí a k jejich záchraně před
vyhynutím. Až toto lidé pochopí, tak zaniknou veškeré chovy, mimo těch
chovů hospodářských zvířat, proti kterým ale nesmyslně brojí ti, kteří
by nejraději zakázali chovat vše. Dnes jsou to pozitivní seznamy a už
jsou na dohled i zákazy domácích chovů drůbeže a hospodářských zvířat.
Záminkou jsou ptačí chřipky a jiné nemoci ve velkochovech, které by
se nejraději zbavily i konkurence malochovatelů.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

28.10.2023 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak nějak.
Akorát s tím chovem zvířat "jen pro zábavu" bych byl opatrnější. U nás a zřejmě i jinde existuje spousta amatérských chovů provozovaných na profesionální úrovni a s živočichy, kteří jinak chovateli nedávají žádný užitek. A ty chovy naši společnost obohacují už tím, že jsou. Pravda, i takoví chovatelé prodávají odchovaná zvířata, to je ale ve správně provozovaném chovu spíš nezbytnost, protože každý správně provozovaný chov má automaticky tendenci se zvětšovat. Takže nadbytečná zvířata buď musí jít na prodej nebo by se jich chovatel musel zbavovat jinak, třeba je utrácet.
Odpovědět
JV

Josef Valenta

30.10.2023 20:31 Reaguje na Radim Polášek
Již více jak tři roky se zabývám myšlenkou chovu koroptví polních a jejich vypouštění do krajiny ,kde kdysi byly ,zatím nemám jediné zvíře, připravuji na to krajinu , kde nyní hospodaří syn,zjištuji si podmínky chovu a mnoho dalšího , než si pořídím chovná zvířata. Počítám u tohohle druhu, že budu samá kontrola . Zkrátka se na to připravuji. A tak nevím proč by mě to měl nějaký blbec zakázat , vyjma toho pokud bych pro koroptve připravil špatné podmínky. Ale aby to udělal nějaký blbec z Bruselu , nebo od transparentu , to snad nejde , jsem proti. Josef Valenta
Odpovědět
JV

Josef Valenta

30.10.2023 20:08
Píše se že podepsalo 1600 lídí ,já jsem podepsal již v létě , co jsem mluvil s lidmi ,oni podepsali , není tam chyba v evidenci? Podle mne je proti daleko více lidí než 1600.Vždyt to nejde abychom si tu nechali diktovat nějakým blbem , at je to úředník v Bruselu , nebo pomatený aktivista - jak je tomu zvykem. Josef Valenta
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist