https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-se-podle-babise-priklani-ke-snaze-eu-o-zlepseni-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko se podle Babiše přiklání ke snaze EU o zlepšení klimatu

17.7.2019 00:18 | PRAHA (ČTK)
Česko se přiklání ke snaze Evropské unie o zlepšení klimatu, ale nechce ohrozit českou ekonomiku. Na včerejším obědě s velvyslanci členských a kandidátských zemí EU to prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). / Ilustrační foto
Česko se přiklání ke snaze Evropské unie o zlepšení klimatu, ale nechce ohrozit českou ekonomiku. Na včerejším obědě s velvyslanci členských a kandidátských zemí EU to prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). / Ilustrační foto
Česko se přiklání ke snaze Evropské unie o zlepšení klimatu, ale nechce ohrozit českou ekonomiku. Na včerejším obědě s velvyslanci členských a kandidátských zemí EU to prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). Kandidátka na šéfku Evropské komise, jednoho z vrcholných orgánů EU, Ursula von der Leyenová pokládá za nutné, aby EU byla v roce 2050 neutrální z hlediska emisí skleníkových plynů. Babiš a představitelé dalších zemí středu a východu unie ale na summitu EU v červnu zmínku o klimatické neutralitě EU v závěrečném dokumentu z jednání zablokovali.
 

"Česká republika se obecně přiklání k ambiciózním klimatickým cílům EU. Přesto je nezbytné postupovat obezřetně. Nemůžeme si dovolit ohrozit naši ekonomiku a národní průmysl," řekl včera Babiš podle tiskové zprávy Úřadu vlády ČR velvyslancům na pracovním obědě u příležitosti předsednictví Finska v Radě EU, které začalo 1. července.

Na červnovém summitu EU se unijní země nedokázaly dohodnout, že by v roce 2050 měla mít EU nulové čisté emise. Při formulaci závěrů ke snaze o takzvanou uhlíkovou neutralitu tehdy vystupoval podle diplomatických informací proti pohledu většiny států EU hlavně polský premiér Mateusz Morawiecki, ale námitky mělo i Česko. "Já si neumím představit, že v roce 2050 nebudou žádné emise," řekl před červnovým jednáním novinářům Babiš. Podle něj by se unie měla spíše soustředit na krátkodobější klimatické cíle stanovené k roku 2030.

Členské státy EU se loni dohodly na strategii snižování emisí do roku 2030. Evropská komise pak letos v červnu vyzvala členské státy, aby byly ve svých energetických a klimatických plánech pro rok 2030 ambicióznější. Česku Brusel doporučil mimo jiné zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LL

Lemra Líná

17.7.2019 09:08
Já bych na oplátku bruselskému parlamentu doporučil, aby se nestěhoval pořád tam a zase zpátky. Nemuselo by se tisknout tolik europapírků a životní prostředí to taky uvítá.
Odpovědět
PB

Peter Banas

24.7.2019 00:09
Obviňováním co2 z ohřívání globální teploty je politické téma které některým zájmovým skupinám pomohlo k prosazování svých zájmů.
Planetě jako takové tato histerie škodí.
Takto vysoké hodnoty co2 tu již byly a to hned několikrát a bez přičinění lidské činnosti.
Oblbují nás tahají nás za nos jen aby z nás vytřískali co se dá.
To co způsobovalo a dále způsobuje zvyšující se teplotu globálního klimatu je sůl.
Mi lide máme jen podíl na trošku vyšší rychlosti nástupu těchto změn ale stejně by k nim došlo tak jako k tomu docházelo již minulosti.
Již 4000 let př.n.l lidé těžili sůl používali ji jako platidlo a při směnném obchodě.
Dnešní civillisace již více než sto let těží sůl v mnohem vetším měřítku
ne jen pro potravinářský průmysl kde se její spotřeba zvýšila 4-5 násobně, ale máme zde dále petrochemické provozy které jí spotřeují nejvíce v neposlední řadě je zde údržba komunikací tj. posypová sůl hovoříme zde tisícovkách tun za rok a za období průmyslové revoluce jí byli vytěženy miliony ne jen vytěženy ale též uvedeny do koloběhu na jehož konci zatím se nachází v oceánské vodě kterou tato sůl změnila.
Došlo ke změnám fyzikálních vlastností vody potřebuje mnohem větší chlad aby tvořila souvislou vrstvu ledu a ještě větší mráz aby byla tlouštka ledu taková která má schopnost ochlazovat globální klima jenže dnes tato slaná voda nezamrzne ani pří mísu 2 stupně celsia a již při teplotě -1,9 se led rozpouští je to velký deficit který se projevuje globálním oteplováním následkem tohoto jevu se zvyšuje objem co2 v atmosféře.
Již to tu bylo není to nový objev je to jen opakování historie.
Předchozí obyvatelé planety to netušili a tudíž s tím nemohli nic udělat.
My jsme dokázali ropovody plynovody za ty peníze co utrácíme na margo boje s co2 bychom hravě zvládli oceánovody kterými bycho zvládli snížit sanilitu oceánské vody a tím zvrátit negativní vývoj globální teploty.
Jsem otcem 5ti dětí a ne jen svým dětem ale též vašemu potomstvu bych rád zanechal planetu v aspoň trošku lepším stavu než v jakém se nachází.
Jsem obyčejný člověk pracuji jako údržbář v Praze 6
kdokoli koho napadne cokoliv co by chtěl k tomuto tématu dodat rád si s vámi pohovořím
608334642@seznam.cz jmenuji se Peter
I negativní reakce nebo konstruktivní odmítnutí beru vše.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist