https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chko-orlicke-hory-celi-tlaku-na-nove-tereny-pro-sjezdove-lyzovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CHKO Orlické hory čelí tlaku na nové terény pro sjezdové lyžování

9.1.2020 00:12 | RYCHNOV N. K. (ČTK)
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlických horách sílí poptávka po rozšiřování současných nebo po budování nových sjezdovek. / Ilustrační foto
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlických horách sílí poptávka po rozšiřování současných nebo po budování nových sjezdovek. / Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlických horách sílí poptávka po rozšiřování současných nebo po budování nových sjezdovek. Jde o jeden z hlavních problémů, kterému ochranáři v Orlických horách čelí. Řekl to vedoucího CHKO Orlické hory David Rešl. CHKO Orlické hory byla vyhlášena před 50 lety.
 

"Lyžování k horám samozřejmě patří, ale na druhou stranu sjezdovky nemohou být na každém kopci. Téměř v každé změně územního plánu je návrh na rozšíření stávající nebo vznik nové sjezdovky," řekl Rešl.

S obavami sleduje také nástup kůrovce. Pod tlakem jsou především porosty s vysokým zastoupením smrku. Naopak v nejcennějších částech CHKO, které jsou ve vrcholových partiích hor a tvoří je lesy s vysokým zastoupením listnáčů, se významné škody způsobené kůrovcem neočekávají. "Zatímco vznik sjezdovek umíme ovlivnit, šíření a množení kůrovce ne. Rozpad lesních porostů na některých místech je hrozbou. Jak velký problém (kůrovec) bude, se ukáže v příštích letech. Hodně bude záležet na počasí," řekl Rešl.

Podle něj jsou přesto Orlické hory v dobré kondici. "Daří se udržovat harmonicky vyváženou krajinu, do které lidé rádi přijíždějí a do které se rádi vracejí," řekl.

Horší časy Orlické hory zažívaly v 70. a 80. letech minulého století v souvislosti s úpravami v krajině a znečištěnému ovzduší. Například odvodněním luk se značně změnilo druhové bohatství lučních porostů, ubylo významných druhů rostlin a na ně navázaných živočichů. Rekultivacemi zmizelo mnoho malých lokalit, mezí, remízků a solitérních stromů. Imisní situace v 80. letech změnila lesní hospodaření na horách. "Zalesňovalo se pak nepůvodním smrkem pichlavým, který teď odumírá kvůli houbové chorobě. Vznikly jednověké porosty, které jsou nyní náchylnější k napadení kůrovcem," řekl.

Jednou z nejcennějších lokalit Orlických hor je Národní přírodní rezervace (NPR) Bukačka se zachovalými horskými loukami s chráněnými druhy rostlin. Rozprostírá se u hranice s Polskem na ploše necelých 51 hektarů, byla vyhlášena ještě před založením CHKO a stále představuje ostrov relativně zachovalé přírody v Orlických horách. "Bukačce se říká Botanická zahrada Orlických hor. Ale nebylo by to bez trvalé péče ochrany přírody. Provádí se zde kosení horských luk s prameništi, vyřezává se nálet dřevin, opravují cesty," řekl Rešl.

CHKO Orlické hory byla vyhlášena v roce 1969, nyní zaujímá plochu více než 200 kilometrů čtverečních.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

9.1.2020 18:09
To poslední, co do hor patří, jsou sjezdaři.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist