https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-se-rozhodla-zakrocit-proti-neregistrovanym-psum-po-utoku-rotvajlera-na-dite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína se rozhodla zakročit proti neregistrovaným psům po útoku rotvajlera na dítě

4.11.2023 00:22 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínské úřady se rozhodly rázně zakročit proti toulavým, neregistrovaným a "přerostlým" psům poté, co celou zemi minulý týden šokoval zuřivý útok rotvajlera na dvouleté dítě. Postup oficiálních míst se však stal terčem kritiky, když se ukázalo, že odchycení psi jsou často utráceni, a vyskytly se i případy jejich týrání. Píše o tom zpravodajský server BBC.
 

Na záběrech incidentu z minulého týdne je vidět, jak se mezi psa a dvouletou dívku nejprve postaví její matka, rotvajler však ženu oběhne a vrhne se na dítě. Zatímco se matka zoufale snaží svou dceru ochránit, na pomoc přiběhne uklízečka a ještě jeden člověk, vybaveni jen mopem a holí. Rotvajlera se jim nakonec podaří zahnat.

Batole z útoku vyvázlo s poškozenou ledvinou, polámanými žebry a tržnými ranami po celém těle a jeho stav je údajně stabilizovaný. Majitel psa byl zatčen.

Zásah úřadů, jímž na tento případ reagovaly, však brzy vyvolal vlnu nevole na sociálních sítích a mezi majiteli domácích zvířat, jakmile vyšlo najevo několik šokujících příběhů.

V jednom případě vnikl pronajímatel za doprovodu ochranky bez svolení nájemce do jeho kanceláře, kde zabili oba jeho psy.

Univerzita v provincii Liao-ning oznámila, že propustila člena ochranky, který v minulých dnech v areálu školy brutálně ubil psa.

V jiném případě začaly na internetu kolovat záběry malého toulavého psa, kterého na univerzitě v Čchung-čchingu lapí do sítě odchytová služba a následně utratí. Podle zástupců univerzity tento pes pronásledoval jednoho ze studentů.

Do diskuse na sociálních sítích se zapojily i některé čínské celebrity, podle nichž původní útok rotvajlera, jakkoli byl děsivý, neopravňuje čínské úřady k razii proti psům v takovém rozsahu po celé zemi. V Číně žije podle odhadů na 40 milionů toulavých psů, což je vnímáno jako značný problém již delší dobu.

Avšak rotvajler, který napadl dítě ve městě Čchung-čou v provincii S'-čchuan, nebyl toulavý. Pouze nebyl na vodítku a matku s dcerou napadl, když šly do školky v jejich obytném areálu.

Úřady v provinciích Šan-tung, Ťiang-si a Chu-pej vydaly prohlášení, že odchycení toulaví psi budou utraceni, pokud se pro ně nenajde majitel. V Chöch chotu, hlavním městě čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, ovšem úřady v reakci na sílící protesty proti tomu, co lidé označují za neoprávněné týrání zvířat, uvedly, že toulaví psi sice budou odchytáváni, ale nebudou zabíjeni. A místní samosprávy v jiných provinciích zase rozdávají lidem vodítka ve snaze řešit samotné jádro problému.

Skupina ochránců psů v Pekingu zveřejnila upozornění adresované svým podporovatelům, že psi, kteří se budou v hlavním městě pohybovat bez známky, budou majitelům odebráni. Lidem také vzkázala, aby dbali na úředně stanovené hodiny pro venčení psů, a majitelům velkých plemen doporučila, aby je pokud možno přemístili do specializovaných psích penzionů.

Předpisy upravující vlastnictví domácích mazlíčků se v Číně liší podle jednotlivých místních samospráv a jejich vymáhání bývá často laxní. V zemi také chybí přísné zákony na ochranu zvířat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.11.2023 18:20
Na východě se psi normálně jí. Brutálně ubít ne. Ale proč nesníst.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

5.11.2023 14:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
z takového rotwailera už musí být masa ! a to další, že utratili malého psíka že pronásledoval nějakého fracka, co tomu psovi asi udělal ? předpokládám že toho psa ta služba sežrala ke svačince.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist