https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-ulozila-firme-pokutu-300-tisic-za-nepovolene-prevzeti-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP uložila firmě pokutu 300 tisíc za nepovolené převzetí odpadu

27.8.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
polečnost META Servis původně v pískovně v Kosoři u Prahy provozovala stacionární zařízení k využití odpadů na povrchu terénu. Ilustrační snímek.
polečnost META Servis původně v pískovně v Kosoři u Prahy provozovala stacionární zařízení k využití odpadů na povrchu terénu. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | compag.cz
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 300 000 korun společnosti META Servis. Firma mezi lety 2016 až 2018 neoprávněně převzala více než 3500 tun různých odpadů. Porušila tím zákon o odpadech. ČTK o tom informovala mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.
 

Společnost META Servis původně v pískovně v Kosoři u Prahy provozovala stacionární zařízení k využití odpadů na povrchu terénu na základě souhlasu od Krajského úřadu Středočeského kraje vydaného v roce 2011.

"Po čtyřech letech provozování byl ale souhlas s účinností k 19. únoru 2016 zrušen. Od tohoto data tak měla firma veškerou činnost související s provozem zařízení přerušit. To se ale nestalo, a proto jsme jí za to v lednu 2017 uložili pravomocnou pokutu 150 tisíc korun," uvedl Václav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha.

Firma však v protiprávní činnosti pokračovala. Navíc pro převzetí odpadů využívala mobilní zařízení, do kterého je přijímat nemohla. Inspekce tak zahájila přestupkové řízení, které skončilo další pokutou.

"Firma v období od prosince 2016 do září 2018 převzala odpady vždy nejprve do svého mobilního zařízení a teprve následně vykazovala jejich využití jako odpady využité na povrchu terénu. Pro tuto činnost oficiálně a neoprávněně využívala pouze mobilní zařízení a odpady vykazovala a ohlašovala do Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP)," uvedl Beroušek.

ČIŽP uvedla, že společnost proti příkazu inspekce nepodala odpor. Pokuta 300 000 korun tak nabyla letos 21. března právní moci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jan Marján

27.8.2020 10:28
U těchto vyjádření ČIŽP mi vždy chybí jak a čím ohrozila pokutovaná firma životní prostředí. Pamatuji se, že byla pokutována jedna firma za to, že při opravách používala ND z vyřazených vozidel. Není mi jasné čím poškozovala životní prostředí. Jen na to neměla bumážku.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.8.2020 20:55 Reaguje na Jan Marján
99,9% je některé ustanovení zákona o odpadech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist