https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenske-staty-eu-schvalily-zprisneni-emisnich-predpisu-pro-nakladni-vozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členské státy EU schválily zpřísnění emisních předpisů pro nákladní vozy

9.2.2024 18:40 (ČTK)
Členské státy Evropské unie schválily plánované zpřísnění předpisů pro emise oxidu uhličitého u nákladních automobilů a autobusů. Oznámilo to dnes belgické předsednictví EU. Opatření ještě musí odsouhlasit plénum Evropského parlamentu.
 

Emise by se podle nových předpisů měly do roku 2040 snížit o 90 procent ve srovnání s rokem 2019. Schválení nových předpisů členskými státy EU ohrožovaly neshody v německé vládní koalici, situaci se však na poslední chvíli podařilo vyřešit, napsaly agentury DPA a Reuters.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA schválení nových pravidel přivítalo. "Stanovuje to jasný časový harmonogram pro rychlejší realizaci bezemisních řešení na evropském trhu," uvedlo.

Nové předpisy předpokládají, že do roku 2030 se emise u nákladních automobilů a autobusů oproti roku 2019 sníží o 45 procent. Do roku 2035 by měl pokles emisí dosáhnout 65 procent. Výjimku ze stanovených cílů budou mít například zemědělská, vojenská, hasičská či záchranářská vozidla, napsala agentura APA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.2.2024 21:40
A kdy to konečně taky bude schváleno pro letadla, co !
Odpovědět
va

vaber

10.2.2024 08:36
sníží se emise, chvályhodné,
znamená to ,že každé auto sníží své emise o 45, nebo dokonce 65% ,
nebo to bude v globálu, v globálu je totiž všechno
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.2.2024 10:05
s Bruselem do pekla i s holou řití. Kdo ty ptákoviny asi tak zaplatí? naše peněženky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist