https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-mladi-ocekavaji-od-vzdelavani-v-dobe-klimaticke-zmeny-odpovedi-nabidne-svetovy-kongres-mladych-o-environmentalni-vychove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co mladí očekávají od vzdělávání v době klimatické změny? Odpovědi nabídne Světový kongres mladých

9.3.2022 14:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Studenti v přírodě
Studenti v přírodě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Praze se uskuteční historicky první mezinárodní kongres mladých lidí, kteří aktivně řeší občanské a environmentální výzvy a propojují je se svým vzděláváním a kroky pro udržitelný život. Zúčastní se ho na 120 mladých účastníků ve věku 14 – 26 let z více než 22 zemí světa. A navrhnou expertům a politikům, jak by mělo environmentální vzdělávání připravovat na klimatickou krizi. Kongres mladých je součástí World Environmental Education Congress, experti environmentální výchovy a mladí lidé tak budou společně řešit, jak má vypadat vzdělávání o životním prostředí a udržitelnosti v 21. století.
 

Kongres mladých je důležitou doprovodnou akcí významného 11. Světového kongresu environmentální výchovy. Je zaměřen na podporu mladých lidí, aktivních v oblasti životního prostředí, ochrany klimatu, udržitelnosti či veřejného dění. Pětidenní akční program propojí aktivní mladé lidi z 22 zemí světa a umožní, aby se navzájem inspirovali a podporovali.

Mladí lidé ve věku 14 – 26 let reprezentují nejrůznější programy a iniciativy – účastní se zástupci programu Roots and Shoots (Jane Goodall Institute), Mladých reportérů a Ekoškol (Foundation for Environmental Education), vzdělávacích aktivit Světového fondu na ochranu přírody, Climate Heroes, Fridays for Future, ale také začínající učitelé a lektoři, influenceři, umělci, podnikatelé a různí aktivisté, kteří vnímají důležitost a potřebu vzdělávání transformovat. Nebudou chybět ani nejznámější české programy, inciativy a tváře mladých environmentalistů, např. účastníci Hnutí Brontosaurus, Skauta, programu Škola pro udržitelný život, mladí klimatičtí ambasadoři z programu Na mysli, klimatičtí ambasadoři nebo Sestry v akci za záchranu života.

Společně vytvoří poselství o tom, jaké jsou potřeby mládeže v environmentální výchově a jak k tomu mohou sami přispět. Ta představí na Světovém kongresu environmentální výchovy (WEEC) a budou o nich diskutovat s předními světovými aktéry z oblasti životního prostředí a vzdělávání. Poselství však nepředstaví pouze prostřednictvím tradičních proslovů, ale využijí také tvořivé a atraktivní formy komunikace – ztvární je do komiksů, divadelních scén, obrazů, reportáží, fotopříběhů, videí apod.

Že se v Praze sejde patnáctiletý Brit, Portugalec, Maročanka a Moldavanka, aby vytvořili komiks o budoucnosti vzdělávání, není začátek klasického vtipu, ale vážně míněné snahy mladých lidí navrhnout změny, kterými se budou zabývat nejen experti, ale které se např. s pomocí předsednictví ČR v EU mohou promítnout do vzdělávacích systémů či Evropského roku mládeže 2022 a ovlivnit tak dění ve školách a v práci s mládeží.

„V rámci doprovodného programu chystáme pro účastníky kongresu herní workshop se strategickou stolní hrou Terra Futura, která vznikla v rámci spolupráce projektu Hra o klima s vydavatelstvím Albi, a workshop udržitelného chování, kde se zaměříme na výrobu domácí kosmetiky a upcycling textilu,“ říká Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli, která stojí za mezinárodním projektem Hra o klima i festivalem Země na talíři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist