https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-evropa-loni-zazila-svuj-nejteplejsi-rok-z-doby-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus: Evropa loni zažila svůj nejteplejší rok z doby měření

23.4.2020 00:26 (ČTK)
Loňské léto bylo nejteplejší od roku 1979. / Ilustrační foto
Loňské léto bylo nejteplejší od roku 1979. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Loňský rok byl potvrzen jako nejteplejší rok v Evropě v historii měření. Ve své nové zprávě o stavu klimatu v roce 2019 to uvedla evropská služba Copernicus, která monitoruje změny klimatu a vydává o nich pravidelné zprávy.
 

Vyplývá z ní, že jedenáct z dvanácti nejteplejších let v Evropě nastalo po roce 2000 a že z dlouhodobých měření je patrný trend oteplování v posledních čtyřech desetiletích. V ovzduší stále stoupá koncentrace skleníkových plynů, k nimž patří oxid uhličitý, metan a oxid dusičitý. Podle vědců byly loni koncentrace těchto plynů podobně vysoké jako na Zemi před miliony let.

Co se loňska týče, pak mimořádně teplé počasí panovalo v únoru, červnu a červenci, loňské léto bylo nejteplejší od roku 1979. Následoval pak mimořádně deštivý listopad, v němž spadl až čtyřnásobek srážek, než je v západní a jižní Evropě běžné.

Letní vedra způsobila tání povrchového ledu v Grónsku a v severní Skandinávii padly všechny dosavadní teplotní rekordy. Evropská část Arktidy byla chladnější než v posledních letech.

Loňská měření také prokazují nejdelší sluneční svit, jaký byl v Evropě zaznamenán od roku 1983. Mezi oblasti s nejvíce hodinami slunečního svitu patří Španělsko, části Francie, střední Evropa a většina východní Evropy.

Podrobná zpráva může pomoci parlamentům přijímat náležitá rozhodnutí, která mohou zmírnit negativní dopad klimatických změn. Všeobecně teplé počasí a letní vlny veder vedly k suchu ve střední Evropě. Západ Evropy sice ke konci roku zažil mimořádné srážky, avšak celkové srážkové úhrny se blížily po většinu roku běžným údajům napříč celým kontinentem.

Z celosvětového měření vyplývá, že se teplota ve srovnání s předindustriálním obdobím zvýšila o 1,1 stupně; v Evropě se ale teplota od druhé poloviny 19. století zvýšila o dva stupně Celsia. Pařížská klimatická dohoda z roku 2015 požaduje udržet celosvětově růst průměrné teploty do dvou stupňů Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.4.2020 11:17
A ten letošní na tom trendu asi nic nezmění, bohužel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 21:54 Reaguje na Karel Zvářal
A příští? A přespříští? Pokud se ten trend nezměmí (a nikde jsem nezaznamenal ani náznak nějaké změny), za jak dlouho tu bude přímo Sahara?
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.4.2020 13:34
Je pěkné pozorovat, jak se autor kroutí coby žížala, aby nemusel konstatovat, že tato měření začala ve studeném období, kdy dokonce ti starší ze dnešních oteplistů hlásali brzký příchod doby ledové.
Odpovědět
RS

Roman Salátek

23.4.2020 15:53 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy jste asi nemocný, divím se ekolistu, že nechává takto štvavé, hloupé, dětinské příspěvky od vás bez reakce. Jako osoba jste něco ubohého, je mi to líto. Jsem rád, že vás nemusím osobně potkávat. Omlouvám se ostatním, za tento velmi osobní příspěvek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 17:36 Reaguje na Roman Salátek
Pane Salátek, máme svobodu slova a pan Šimůnek je ruský bot programovaný v Petrohradské farmě trollů.
Na něm je pěkně vidět, že tahle vývojová větev umělé inteligence je slepá, už dva měsíce sleduji jeho postupnou degradaci a pokud ho nepřeprogramují, za chvíli s ním bude skutečná čurina.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 12:07 Reaguje na Roman Salátek
Jste schopen oponovat na věcné úrovni?
Odpovědět
RS

Roman Salátek

25.4.2020 09:16 Reaguje na Jan Šimůnek
Jste schopen vnímat, co píšete? Oponovat na věcné úrovni, tak to fakt sedí. Lituji lidi, co musí s vámi osobně komunikovat. Rodina, kolegové, měl by jste se nad sebou zamyslet, jestli jim neubližujete, tady je to tragédie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 17:43
Dva stupně je skutečná síla, po skončení poslední doby ledové takový nárůst trval asi 10 tisíc let.
Zajímalo by mě, jaký nárůst je za posledních 40 let a hlavně za poslední dekádu. Tam je vidět naprosto tragický vývoj, ale nikde jsem neviděl podrobnější graf.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Vážený pane, zase hlásáte fikci. Přirozené výkyvy klimatu měly daleko rychlejší průběh. V některých případech to byly i skoky z roku na rok. Ví se to už dávno a paleoklimatologové o tom snesli spoustu důkazů. Je jasné, že se tato vědecká fakta nehodí do systému lží, jaký hlásají klimaalarmisté, ale tím se realita nijak nezmění. Prostě psi štěkají a karavana táhne dál.
A podle seriózních prognóz se během následující dekády začne zase ochlazovat. Což je ovšem škoda; už jsem měl vyhlídnuté na zahradě místo, kam bych zasadil kokosovou palmu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.4.2020 10:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Seriozní prognozy? Tak to bude Kremlík nebo někdo podobný, že? :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist