https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-podle-vyborneho-podporuje-vyuziti-genomickeho-slechteni-plodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR podle Výborného podporuje využití genomického šlechtění plodin

29.8.2023 19:09 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Pole kukuřice
Pole kukuřice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko jednoznačně podporuje používání takzvaných genomických technik v zemědělství a bude to prosazovat i v debatách v EU. Metoda má zlepšovat výživové vlastnosti plodin a zvyšovat například jejich odolnost proti chorobám nebo zlepšit výnosy pomocí změn genomu. V EU využití takových plodin doposud není možné. Na debatě o evropské legislativě na agrosalonu Země Živitelka to minulý týden řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) uvedla, že Evropská komise již přišla s návrhem, který užívání těchto metod šlechtění umožní.
 

Podle Výborného ČR používání genomických technik jednoznačně podporuje. Připomněl, že debata se vedla už loni za českého předsednictví EU. Poznamenal, že ve světě se tyto metody běžně využívají a chce o tom diskutovat i s dalšími zeměmi EU, které mohou být užívání genomických metod méně nakloněné.

Podle Šojdrové má návrh komise v Evropském parlamentu podporu, výjimkou je frakce Zelených. Ambicí parlamentu je podle ní, aby se návrh schválil již po volbách v příštím roce tak, aby mohla legislativa platit v roce 2025 nebo 2026.

Šojdrová uvedla, že využití nových metod šlechtění je jednou z cest, jak dosáhnout nižší spotřeby pesticidů nebo průmyslových hnojiv, což jsou výzvy, před nimiž evropské zemědělství stojí. Upozornila, že genomicky upravené plodiny se do EU běžně dováží jako krmiva, a také proto vidí jako potřebné umožnění jejich používání pro evropské zemědělce.

Poukázala také na to, žen například u brambor umožňuje tato metoda vyšlechtit novou odrůdu za čtyři roky, zatímco nyní to trvá deset až 12 let. Poznamenala, že u jablek může podle pěstitelů šlechtění nové odrůdy trvat až 30 let, s využitím nových metod to může být zhruba 3,5 roku.

Šojdrová uvedla, že návrh komise počítá zatím s tím, že by se nově vyšlechtěné plodiny neměly používat v ekologickém zemědělství. "To budeme nepochybně řešit v rámci diskuse," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

29.8.2023 19:40
"Něco takového přece nemůže projít. Vždyť to by vedlo k tomu, že by spotřebitelé pojídali geny a některý by na ně mohl i přeskočit."
Vaši zelení.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.8.2023 20:21 Reaguje na Richard Vacek
Jj, Strana mírného zpátečnictví v mezích zákona. Jak je ten Hašek nadčasový!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.8.2023 07:16 Reaguje na Richard Vacek
potravní řetězec jim asi nic neříká...každá " zhov...lost " kterou vymyslí, se někde musí taky projevit.
Odpovědět
sv

sv

30.8.2023 09:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano, eurounijní hysterie kolem gmo je zhovadilost. Jevy, ke kterým v přírodě samovolně a často dochází by chtěli zakazovat
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist