https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctyri-staty-eu-odmitaji-oznaceni-plynu-za-cisty-zdroj-evropska-komise-rozhodne-ve-stredu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtyři státy EU odmítají označení plynu za čistý zdroj, Evropská komise rozhodne ve středu

1.2.2022 16:20 | BRUSEL (ČTK)
Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko dnes zaslaly dopis Evropské komisi, aby z takzvané taxonomie zcela vyřadila fosilní zemní plyn, který podle nich nemůže být zelenou investicí.
Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko dnes zaslaly dopis Evropské komisi, aby z takzvané taxonomie zcela vyřadila fosilní zemní plyn, který podle nich nemůže být zelenou investicí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Den před očekávaným schválením podmínek pro dočasné označení jádra a plynu za ekologické zdroje vrcholí snahy části zemí Evropské unie tento krok zablokovat. Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko dnes zaslaly dopis Evropské komisi, aby z takzvané taxonomie zcela vyřadila fosilní zemní plyn, který podle nich nemůže být zelenou investicí. Některé státy již dříve vyzvaly komisi, aby podobně postupovala u jádra. Činitelé komise však naznačují, že proti původnímu návrhu se konečná podoba pravidel změní jen mírně.
 

Komise na přelomu roku představila dlouho očekávané podmínky, za nichž mohou být jádro a plyn považovány za přechodové zdroje energie nahrazující zejména uhlí. Brusel vyslyšel volání řady zemí včetně České republiky, Slovenska či Polska, které chtějí jádro či plyn využívat jako náhradní zdroj při odstavování neekologických uhelných elektráren či tepláren. Taxonomie, která má jasnou podporu i ze strany vlivné Francie či dalších států, má k podpoře zmíněných zdrojů přilákat soukromé investory.

"Vyzýváme Evropskou komisi, aby v taxonomii nezahrnovala aktivity spojené s fosilním plynem mezi udržitelné, neboť tyto aktivity nesplňují stejné standardy jako ostatní technologie," napsali ministři energetiky zmíněného kvarteta zemí eurokomisařce pro finanční služby Mairead McGuinnessové. Stejně jako řada nevládních organizací zastávají i tyto země názor, že využívání plynu neomezí vypouštění škodlivých emisí tak, jako třeba energie z obnovitelných zdrojů. Stoupenci plynu v něm naopak vidí výrazně čistší zdroj než v uhlí, které má podle pravidel nahradit pouze dočasně a v případě splnění určitých emisních hladin CO2.

Podobný odpor se již během ledna zvedl vůči jádru, u kterého má část zemí problém zejména s možnými riziky spojenými s provozem elektráren a se standardy pro ukládání vyhořelého paliva. Proti jeho zařazení do taxonomie jsou Německo, Rakousko, Lucembursko či Španělsko. Vídeň dokonce komisi pohrozila žalobou, pokud jádro za čistý zdroj označí.

Námitky však do Bruselu již dříve zaslaly i další země, které jsou obecně zastánci jedné či obou technologií, usilují však o změny v podmínkách. Česko mimo jiné chce, aby jádro bylo za čistý zdroj označeno déle než do roku 2045 či aby EU odložila povinnost budovat hlubinná úložiště jaderného odpadu za plánovaný rok 2050.

McGuinnessová nicméně minulý týden prohlásila, že konečná podoba taxonomie může doznat menších změn, zásadní obraty však podle ní čekat nelze.

Komise konečnou podobu taxonomie schválí a zveřejní ve středu. Státy a Evropský parlament do nich poté již nemohou zasahovat, mohou je ale odmítnout jako celek. Muselo by se však pro to nejdéle do půl roku vyslovit alespoň 20 ze 27 členských zemí reprezentujících nejméně 65 procent obyvatel EU či většina europoslanců. To je podle dosavadních vyjádření politiků nepravděpodobné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

1.2.2022 16:35
Čistým zdrojem jsou vrtule, protože čistí vzduch od ptactva.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.2.2022 16:49 Reaguje na Richard Vacek
1 podtržená !
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.2.2022 16:55 Reaguje na Richard Vacek
1+
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.2.2022 17:01
Jadro-špatně,uhlí,špatně,plyn-špatně.Zbývá jediné řešení.Navezt z Mongolska stáda jaku namnožit je a topit sušeným jačím trusem
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.2.2022 17:12 Reaguje na karel krasensky
Ale jenom tam, kde je to jmenované špatně !
Odpovědět
VB

Vladimír Bešta

1.2.2022 20:37 Reaguje na karel krasensky
Dovedete si představit, kolik metanu unikne, než se vysuší?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.2.2022 18:08
Je načase odpojit mudraly od přeshraničních sítí a nechat je žít ze svého
a za své. Přebytky si mohou nacpat do strožoků a výpadky vyrovnávat třeba liščími ocasy a ebonitovými tyčemi. Nic jiného na mudraly neplatí
a znají to velmi dobře lidé fungující v ostrovním režimu. Ti si sakra
váží síťové přípojky a toho, že nepotřebují ty ocasy a tyče. Není to
EKO, tak to nepoužívejte a mrzněte. Dělat naschvály musí být opláceno
stejnou mincí a netahat v nouzi někoho z bryndy, aby nám pak nakálel
na hlavu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.2.2022 08:22 Reaguje na Břetislav Machaček
V USA momentálně testují Thorium, jako palivo do jaderných reaktorů a vypadá to velice slibně, to nejspíš definitivně zavře ústa všem antijadernistům - uvidíme "odklon" od OZE
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.2.2022 09:13 Reaguje na Jakub Graňák
O thoriu se ví dávno. Ale to máte nějaké nové informace, byl by prosím odkaz, jestli jsou Amíci před komerčním použitím? Thorium by bylo perfektní.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.2.2022 17:47 Reaguje na Jarka O.
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/senzacni-objev-nove-palivo-pro-jaderne-elektrarny-je-levnejsi-nez-uran-a-bez-radioaktivniho-odpadu
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.2.2022 13:02 Reaguje na Jakub Graňák
Děkuji. Tak s tím tendrem počkáme, ne? Klidně na tu Th - JE půjčím Amíkům, Indům, čínanům, Rusům... zahradu, beztak je zamořená radonem :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 10:08 Reaguje na Břetislav Machaček
proč plácáte pořád ty stejné nesmysly dokola?
Pokud nepochopíte, co je klimatická změna, tak nepochopíte už nic dalšího a můžete tu mlet je pitomosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Blablabla
Odpovědět
va

vaber

2.2.2022 08:49
pokud někdo řekne ,že CO2 je špinavé musí také říci, že spalování plynu je špinavé
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 10:07 Reaguje na vaber
Uhlí je špinavé, protože produkuje asi 2x tolik CO2, než plyn. Navíc je v něm hafo dalších příměsí (síra, olovo, popílek, dokonce i malé množství radioaktivního materiálu), takže plyn je v tom výrazně čistší.
Odpovědět
va

vaber

2.2.2022 12:16 Reaguje na Pavel Hanzl
co to mění , že je uhlí o trochu špinavější než plyn ,
tady jde o CO2,
Odpovědět
Marek Eiderna

Marek Eiderna

7.2.2022 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
A čím vadí CO2, že je takový "boj proti uhlíku"?Vždyť ochlazuje.Vysvětlete mi to, prosím. Děkuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist