https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/devet-z-deseti-cechu-by-zaloha-motivovala-k-vraceni-pet-lahvi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Devět z deseti Čechů by záloha motivovala k vracení PET lahví

9.1.2019 13:54 (ČTK)
Vratná záloha by 86 procent Čechů motivovala k tomu, aby použité PET lahve nosili zpět do obchodu. Ilustrační snímek.
Vratná záloha by 86 procent Čechů motivovala k tomu, aby použité PET lahve nosili zpět do obchodu. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | congerdesign / Pixabay
Vratná záloha by 86 procent Čechů motivovala k tomu, aby použité PET lahve nosili zpět do obchodu. Záloha by měla být tři nebo pět korun za lahev, vyšší částku by byli ochotni zaplatit mladí lidé do 34 let a lidé s vyšším vzděláním. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury Ipsos, kterého se on-line zúčastnila tisícovka respondentů.
 

Rozhodný souhlas s vracením PET lahví do obchodu vyjádřilo 61 procent, což je podle mluvčího Ipsosu Tomáše Macků poměrně vysoký podíl. "Vracet použité lahve do obchodu jsou ochotnější lidé s vyšším vzděláním a příjmem, kteří jsou obecně více environmentálně uvědomělí," dodal. Výzkum podle něj ukázal, že jsou Češi na zálohování PET lahví připraveni.

Výše zálohy, která by lidi motivovala k vracení, by podle 28 procent respondentů měla činit tři koruny a podle 29 procent pět korun. Více než šest korun by to mělo být podle 15 procent lidí, desetina by si představovala jednu korunu. Průměr za populaci tak dosáhl 5,30 koruny za lahev. Vyšší částku by byli ochotni platit mladí lidé do 34 let, lidé s vyšším vzděláním a muži.

Respondenti měli v průzkumu také odhadnout, jaký je průměrný čas rozkladu PET lahve v přírodě. V průměru odpověděli, že je to 201 let. Ženy tipovali 174 let, muži 227 let. Skutečná doba rozkladu PET lahve je 50 až 80 let.

Český producent nápojů, firma Karlovarské minerální vody, chce v poslední třetině ledna představit možnosti zavedení zálohového systému v českých podmínkách.

V třídění odpadů patří Češi na přední příčky v Evropě. Spolu s účastí na třídění postupně narůstá i množství vytříděného odpadu na obyvatele. Podle údajů společnosti EKO-KOM, která zajišťuje sběr a recyklaci po celé zemi, odpad v roce 2017 třídilo 73 procent obyvatel republiky. Za rok vytřídili 47 kilogramů plastů, skla papíru a nápojových kartonů na osobu.

Směrnice, kterou Evropský parlament podpořil loni v říjnu, počítá s rozšířením odpovědnosti výrobců u celé řady plastových výrobků na jedno použití. Pro plastové lahve navrhuje mimo jiné zavedení systému samostatného sběru. Členské státy by pak měly do roku 2025 zajistit sběr 90 procent plastových lahví, třeba formou systému vratných záloh.

PET je zkratka polyethylentereftalátu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

9.1.2019 14:38
Zajímavý rys národní povahy. Navrhnete lidem, že bude přijaté nové opatření, které je bude k něčemu nutit, buzerovat je a připravovat o peníze a oni nadšeně souhlasí :-) A nebo špatný výběr respondentů. Já jsem schválně zkusil udělat tento průzkum na mnou vybraném okruhu respondentů (kolegů v práci) a výsledek byl čistá nula :-)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.1.2019 14:54
Opět cinknutý průzkum. Pořád nevím proč se ty Karlovarské vody, tak blbě angažují.
Jestlipak průzkumníci řekli respondentům, že plast není sklo a že zálohování nebude stejné jak to probíhá se zálohovaným sklem? Jestlipak jim také řekli, že to finančně bude velmi ztrátové, jak pro občany, tak pro společnost.
Třeba například, když si dají láhev koly zchladit a pak se jim naruší čárový kód velkým orosením, tak těch 6 korun propadne ve prospěch bůh ví koho, ale ne toho, který zaplatil zálohu? Nebo, že tento systém zničí neužitečnější surovinu vzniklou tříděním plastů a která se nyní prodává za 7 Kč za kilogram. Tento systém z ní učiní hmotu, která se nyní prodává za korunu. Atak dále, atak dále.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2019 08:55
Problém vidím v tom, že německý zálohový systém (a jiný snad ani neexistuje) je ryzí zlodějina, založená na tom, že část těch PET láhví nejde vrátit. A jsem toho názoru, že, na rozdíl od zblblých a stádních Němců, náš člověk tu flašku, na níž ho okradou o zálohu, nehodí do kontejneru "pro flašky, za které se nepodařilo vydolovat zálohu", ale odnese a hodí někam do rezervace. A pokud to nepůjde, např. že systém láhev nevratně převezme a pak teprve oznámí, že ji neuznává jako zálohovatelnou, tak do příštích vracených lahví přidá nějaký sabotážní materiál (pár kapek stolního oleje by v principu mohlo stačit).

Jinak souhlas s tím, že ten průzkum dělali někde mezi "uvědomělými". Možná na Klinice, takže její osazenstvo se proto nemohlo věnovat exekutorovi.

Myslím, že reálnějším obrazem pohledu populace na tahle číčoviny jsou volební výsledky zelených. A pokud budou soudruzi prudit a krást moc, mohou se dočkat volebního vítězství nějakého Bolsanara, jako jejich kolegové v Brazílii.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist