https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-narodniho-parku-v-kongu-bylo-vypusteno-16-ohrozenych-nosorozcu-bilych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do národního parku v Kongu bylo vypuštěno 16 ohrožených nosorožců bílých

12.6.2023 02:14 | KINSHASA (ČTK)
Většina nosorožců na světě žije v Jižní Africe.
Většina nosorožců na světě žije v Jižní Africe.
Do národního parku Garamba v Kongu bylo nově vypuštěno 16 ohrožených nosorožců bílých pocházejících z Jihoafrické republiky, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Nosorožci jsou častým terčem pytláků, kvůli rohům jich v posledních letech zabili rekordní množství. Poslední jedinec tohoto druhu byl v parku Garamba spatřen v roce 2006.
 

Podle prohlášení národního parku 16 nosorožců pochází ze soukromé rezervace v Jižní Africe. "Návrat nosorožců bílých do Konga je důkazem toho, že se naše země snaží dostát závazkům, pokud jde o ochranu biologické rozmanitosti," uvedl Yves Milan Ngangay z Konžského ústavu ochrany přírody (ICCN). Na operaci se podílel právě ústav ICCN, nevládní organizace African Parks a kanadská těžařská společnost Barrick Gold Corporation, která přesun nosorožců sponzorovala.

Národní park Garamba byl založen v roce 1938 a je jedním z nejstarších v Africe. Regionální ozbrojené konflikty a pytláctví v africké zemi ale postupně vedly k vyhynutí některých přítomných zvířecích druhů. Další se ocitly na pokraji vyhynutí.

Většina nosorožců na světě žije v Jižní Africe a od roku 1977 platí mezinárodní zákaz obchodování s jejich rohy. O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde z nich podobně jako ze sloních klů vyrábějí většinou šperky, figurky a další suvenýry pro turisty. Používají se také v tradiční medicíně a mnozí věří, že představují spolehlivé afrodisiakum.

Na návratu zvířat do Afriky se podílí i zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem, jedna z největších a nejznámějších českých zoo. Na konci roku 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Odborníci věřili, že v přirozeném prostředí by se mohli přirozeně rozmnožit. Samec Suni nicméně zahynul stářím v říjnu 2014. O čtyři roky později pak uhynul i další samec Súdán, nejspíš poslední na světě žijící samec nosorožce severního bílého.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

12.6.2023 02:24
NP ve velice nestabilní oblasti a přesto se koná velký návrat. Po mnoha a mnoha letech destrukce opět rostou populace slonů, žiraf a dalších druhů. Teď se navrací nosorožec. African Parks, kteří Garambu spravují, prostě umí i v takovýchto oblastech!

https://www.africanparks.org/white-rhino-return-garamba-national-park
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 06:58 Reaguje na Slovan
Jak si jásáte o Africe. Ale co takhle návrat megafauny do NP u nás? Nebylo by to pro nás důležitější?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 07:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Cožpak nevíte, že spárkatá působí miliardové škody? A do toho ještě megafaunu? Ano, kůrovec a požár do lesa patří, to jsou lesní inženýři. Zřejmě se neřídíte citáty Jaromíra B.
Odpovědět
Sl

Slovan

12.6.2023 07:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
Afrika je pro mě srdeční záležitost. Tam budu nad podobnými zprávami jásat vždy.
Ještě mnohem víc sem v poslední době jásal ale nad tímto:
https://www.africanparks.org/building-new-frontier-conservation

Nejkrásnější část: “There are probably millions of white-eared kob here. Maybe two million, maybe more. And hundreds of thousands of tiang, Mongalla gazelle and reedbuck.”

Ale až založíte organizaci, která dokáže prosadit návrat alespoň zubra na Šumavu, do volné přírody (ne ty vaše oplocené výběhy) , pak budu jásat úplně stejně. Nemusíte mít obavu. Otázka je, zda se dočkám…
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 08:13 Reaguje na Slovan
Jednak na Šumavě je příliš mnoho lidí na to, aby se volně zubři pohybovali (ale líbilo by se mi bez plotů) a druhak oplocené výběhy jsou běžné i v Africe (a Boubín je zaplocen!!!). Nejsou od vás ploty jen kapric?
Odpovědět
Sl

Slovan

12.6.2023 14:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
Třeba v Polsku si zubři běhají i po polích, ale na Šumavě je mnoho lidí… tak určitě. Ale hlavně, že si nějak okecáte…
Sledujete vůbec projekty z Evropy? Kam všude se dnes do volné přírody vypouští zubři nebo koně? Zřejmě ne. Škoda. Je nad čím jásat.
S tou Afrikou jsem vám to psal už Xkrát a napíšu to po Xté znovu. Plně oplocené rezervace tam běžné opravdu nejsou (ty jsou k vidění když už, tak zejména v JAR). Pokud tvrdíte opak, dokažte to statistikami.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

12.6.2023 14:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Doufám, že VOLNĚ žijící zubři na Šumavě budou, ale nějaká doba ještě uplyne. O zřízení přírodního parku na Šumavě také usilovali ochránci přírody řadu desítek let než se podařilo vyhlásit alespoň CHKO Šumava. Známý vědec a šumavský rodák Julius Komárek se významně angažoval v úsilí o zřízení národního parku na Šumavě a zdaleka nebyl sám, ale k vyhlášení NP Šumava také došlo až skoro 40 let po jeho smrti.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

12.6.2023 12:14
AP prostě umí !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist