https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-obnovy-a-vysadby-stromoradi-dava-liberecky-kraj-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do obnovy a výsadby stromořadí dává Liberecký kraj miliony korun

24.3.2021 01:20 | FRÝDLANT (ČTK)
Ošetřeno bylo 799 stromů a vysazeno 716 nových, hlavně ovocných, jako jsou hrušně, švestky třešně nebo jabloně
Ošetřeno bylo 799 stromů a vysazeno 716 nových, hlavně ovocných, jako jsou hrušně, švestky třešně nebo jabloně
Do obnovy, ošetření a výsadby stromořadí kolem silnic druhých a třetích tříd dává Liberecký kraj každoročně miliony korun. V posledních letech se v kraji víc stromů sází než kácí. Během loňského roku kraj dokončil obnovu alejí kolem osmi komunikací na Frýdlantsku. Ošetřeno bylo 799 stromů a vysazeno 716 nových, hlavně ovocných, jako jsou hrušně, švestky třešně nebo jabloně, řekl ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).
 

V posledních letech dal kraj do obnovy alejí bezmála 17 milionů korun, výrazně pomohly evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí. "Ještě před pěti lety jsme nevycházeli v hodnocení některých ekologických organizací zrovna nejlépe. Za start nového postoje k zeleni u krajských silnic považuji česko-polský projekt Od zámku Frýdlant po zámek Czocha, ve kterém se nakonec podařilo nastavit efektivní model přístupu k alejím a jejich obnově," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Obnovu mají za sebou třeba aleje z Albrechtic do Vítkova, z Kamenického Šenova na Slunečnou nebo lipové stromořadí v Malé Skále. "Ve spolupráci s obcemi kraj nechal ošetřit alej Karolíny Světlé v Českém Dubu, Zámeckou lipovou alej ve Stvolínkách nebo stromořadí ve Valteřicích v Krkonoších," doplnil Sviták. Připraveno je podle něj osm projektů na Novoborsku, kde by mělo být do konce letošního roku ošetřeno 593 stromů a dalších 673 chtějí silničáři vysázet. Připravují se také další projekty v Podještědí, na Turnovsku nebo Maloskalsku. Ještě letos by se tam mělo ošetření dočkat 155 stromů a kraj počítá s výsadbou dalších 579 převážně ovocných stromů.

Podle průzkumu neziskové organizace Arnika v Česku stále stromů kolem silnic ubývá. V letech 2003 až 2019 bylo kolem silnic v krajích vykáceno 270.496 stromů, vysazeno jich ale ve stejném období bylo jen 165.867. V Libereckém kraji počet vysazených stromů téměř o polovinu převyšuje počet těch vykácených. V daném období zmizelo od silnic v kraji 6964 stromů, ale 10.249 nových vysázeli. Údaje za roky 2003, 2004 a 2010 ale nejsou kompletní, protože je silničáři nedodali. Víc se stromů sázejí než kácejí také ve středních Čechách a Moravskoslezském kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist