https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dodavky-plynovodem-nord-stream-1-klesly-nemecko-mluvi-o-mocenske-hre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dodávky plynovodem Nord Stream 1 klesly, Německo mluví o mocenské hře

27.7.2022 14:44 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa dnes v souladu s pondělním oznámením ruské společnosti Gazprom klesly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Gazprom do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné - ve větších dodávkách mu podle něj zabránily evropské sankce, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá.
 

Podle webu Gazpromu proudí do Německa od 09:00 SELČ za hodinu pouze 14 milionů kilowatthodin (kWh/h) plynu. Mezi 06:00 a 07:00 SELČ to ještě bylo více než 27 milionů kWh/h. Rusko ale podle agentury DPA a týdeníku Der Spiegel možná pošle více plynu přes Slovensko.

Plán snížit ode dneška dodávky suroviny přes Nord Stream 1 na polovinu už snížené hodnoty, tedy na 20 procent z dosavadních 40 procent kapacity potrubí, Gazprom oznámil v pondělí. Zdůvodnil to technickými problémy s turbínami, které podle něj souvisejí se sankcemi, jež Západ uvalil na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Na čtvrtek je podle webu Nord Streamu 1 v plánu transport plynu v objemu zhruba 14 milionů kWh/h.

Podle údajů provozovatele Eugas ale Gazprom na dnešek zarezervoval výrazně větší přepravní kapacitu u plynovodu Transgas, kterým proudí ruský plyn do Německa a Rakouska přes Slovensko a Ukrajinu. Přes hraniční bod Veľké Kapušany by mělo proudit 68,6 milionu metrů krychlových plynu, zatímco v úterý to bylo pouze 36,8 milionu kubických metrů za den.

Podle agentury DPA by takové množství mohlo nahradit výpadek v dodávkách plynu přes Nord Stream 1. Rezervace dodatečné kapacity ale ještě neznamená, že Gazprom skutečně pošle plynovodem více plynu. Že by to tak mohlo být, tomu napovídá i fakt, že provozovatel ukrajinské části plynovodu si v úterý stěžoval, že Gazprom v potrubí bez varování zvýšil tlak. Zprávu předtím přinesl i německý týdeník Der Spiegel.

Maximální kapacita Nord Streamu 1 je až 167 milionů metrů krychlových denně. Gazprom ale v polovině června snížil objem dodávek na 67 milionů metrů krychlových denně, tedy asi na 40 procent kapacity. Tehdy to zdůvodnil technickými problémy v souvislosti s kompresorovou turbínou, kterou partnerská německá společnost Siemens Energy poslala do Kanady na opravu a kvůli sankcím měla problémy s jejím vrácením.

Snížení dodávek na pětinu kapacity plynovodu způsobí, že země napojené na Nord Stream 1 nebudou schopny plnit své cíle při doplňování zásobníků plynu před zimou. Státy Evropské unie se proto v úterý dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu pro nadcházející topnou sezonu. Brusel opakovaně obvinil Moskvu, že se uchyluje k vydírání za pomoci energií.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že Gazprom do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné. Včasné opravě zařízení Nord Stream 1 podle něj zabránily evropské sankce. "Gazprom byl a zůstává spolehlivým garantem všech svých závazků, ale nemůže zaručit dodávky, pokud zahraničnímu zařízení nemohl být kvůli evropským sankcím poskytnut servis,“ řekl.

Německá vláda dnes uvedla, že vzala na vědomí další snížení dodávek plynu od Gazpromu a konstatovala, že ruská firma nedodržuje smluvní závazky. Podle vlády není problém turbínu Rusku vrátit. "Tohle je mocenská hra," řekl mluvčí německé vlády na tiskové konferenci v Berlíně.

Nejistá situace s dodávkami přispívá k růstu cen zemního plynu. Cena suroviny pro evropský trh s dodáním v srpnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dopoledne přidávala i 12 procent, od začátku týdne tak vzrostla o více než třetinu a byla na cestě k nejvyššímu závěru od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Odpoledne růst zmírnil na necelé procento a cena se pohybovala nad 201 eury (asi 4950 Kč) za megawatthodinu.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (100)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 14:57
Fakt nechápu, co furt dokola řeší. Putin kličkuje a chce vydírat a šponovat cenu, dokud se neodstřihneme úplně, nedá pokoj.
Pokud nezavře plyn on, musíme ho zavřít my, jiná cesta není.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 15:11 Reaguje na Pavel Hanzl
To si tu cenu radši ještě víc vyšponujeme sami. To dává smysl, ostatně jako vždy...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 15:50 Reaguje na Emil Novák
Cena se šponuje čím? Já myslím že škrcením, pustím - nepustím, mám vyšší moc, nemám čerpadlo atd. atd.
A to dělá EU?? fakt?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Cena se "šponuje" buď zvyšováním poptávky nebo snižováním nabídky. Je úplně jedno kdo ten plyn zavře, pokaždé bude výsledkem nižší nabídka a tím vyšší cena. Vy sám jste navrhoval aby to udělala EU, cituji: "Pokud nezavře plyn on, musíme ho zavřít my, jiná cesta není." Ve skutečnosti by to ale byl vzhledem k ceně nejhorší možný krok. Cokoliv co přiteče navíc, může oproti stavu že neteče nic cenu plynu jedině snížit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 16:40 Reaguje na Emil Novák
To by mělo tak být, ale není. Možnost je, že Rusi tam mají lidi, kteří to falšují. Ten názor tu už proběhl.
Takže to zrušit celý, cena půjde dolů, protože nebudou zmatky. Plynu je totiž dost.
První byli vyhozeni Bulhaři, kupují LNG od Američanů a cenu mají výrazně dole.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
1) "Rusi tam mají lidi" kde? Schované v burze, zvyšují tam tajně ceny plynu, takže všechny velké evropské utility platí úplně zbytečně miliardy Eur navíc a odhalil to Hanzl spolu s nějakým dalším konspiračním teoretikem? A až zavřeme ty kohouty do Ruska, tak "Rusi" vylezou z burzy a cena klesne? To už píše váš vlastní parody account, nebo to myslíte vážně? :-D
2) Výrok "Takže to zrušit celý, cena půjde dolů, protože nebudou zmatky. Plynu je totiž dost." si znamenám, to se zase za pár měsíců nasmějeme...
3) Motáte dohromady (neveřejné) dvoustranné dlouhodobé kontrakty s krátkodobou cenou na spotovém trhu, takže jako obvykle srovnáváte jablka a hrušky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 17:28 Reaguje na Emil Novák
Pláčete velmi hezky, ale na nesprávném hrobě.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/expert-uspora-15-procent-osvobodi-eu-od-ruskeho-plynu-40403665#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 17:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Já pláču jedině smíchy nad těmi vašimi "moudry", Hanzle. A co tím odkazem chtěl básník říci, kromě toho co je zjevné, že cena klesne až se podaří navýšit nabídku prostřednictvím vybudování infrastruktury zkapalněného zemního plynu, což rozhodně nebude přes noc?
Vy jste zřejmě jako obvykle článek vůbec nepochopil, ceny neklesnou tím že Rusko jako dodavatel plynu skončí bez náhrady, ale tím že za jeho produkci bude k dispozici levnější náhrada, nakonec tam je vyjmenovaná řada kroků, které jsou potřeba udělat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 17:52 Reaguje na Emil Novák
Je samozřejmě levnější náhrada a asi i v dostatečném množství, ale to je na hraně. V článku to taky je.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 17:55 Reaguje na Emil Novák
Já to vysvětluju pořád dokola Studničkovi a myslel jsem si, že jste to vy. Ale asi jo, hlupstvím jste zcela srovnatelní.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 18:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby levnější náhrada skutečně byla, tak by pochopitelně nikdo nekupoval ten drahý ruský plyn, Hanzle. V článku nic takového není, to jen vy opět nejste schopen rozlišit čas minulý, přítomný a budoucí. Vy tu něco vykládejte o "hlupství".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 18:48 Reaguje na Emil Novák
Taky to za ty ceny nikdo nekupuje.
Gazprom má krátké i dlouhodobé kntrakty, které sice neplní, ale platí se podle nich. Na burzu nedává nic.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 19:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jste nám opět krásně dokázal, že vůbec netušíte o čem píšete. Viz např. zde: "Rusko omezilo svoje dodávky zemního plynu do Evropy a Uniper, který je největším německým kupcem ruského plynu, musí palivo nakupovat na spotovém trhu za vyšší ceny." - vy "za ty ceny nikdo nekupuje."
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5056337/utility-obr-uniper-jedna-kvuli-ruskemu-plynu-o-pomoci-statu-akcie-se-potopily-az-na-petilete-dno.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 20:06 Reaguje na Emil Novák
Putin všechny smlouvy plní, že?
že od 16. června obdržel od Gazpromu jenom 40 % nasmlouvaných objemů plynu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže ani když vám to naservíruju přímo pod nos, tak to sdělení stejně nejste schopen pochopit. Právě že Gazprom smlouvy neplní, a proto musí Uniper plyn který koupil od Gazpromu a prodal někomu jinému, nakupovat na spotu dráž než jej koupil, aby svým závazkům mohl dostát. A proto jej teď musí německá vláda zachraňovat před krachem. Nechte už toho, Hanzle. Čtěte, ptejte se, ale nesnažte se hrát si na chytrého, protože to vždycky dopadne takhle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 21:19 Reaguje na Emil Novák
Sorry jako, asi zo fakt někdo kupuje, ovšem je už v bankrotu. To nás dobračisko Puťka dobře natáhl. Nebo to byl grýndýl?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 22:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě že není v bankrotu, před bankrotem ho zachraňuje německá vláda. Dovolím si vás citovat: "Já vím. vy máte vče naopak a pak nepochopíte nikdy nic. "
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.7.2022 18:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Co tu blábolíte, vy nic nevysvětlujete, pouze předvádíte svoje dojmologie a demagogie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 18:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já vím. vy máte vče naopak a pak nepochopíte nikdy nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 20:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud někdo nepochopí, že 1+1=2, nemá šanci nepochopit ani nic dalšího. Poud vy nepochopíte, že Putin proti nám vede energetickou válku a jde mu jen o náš rozvrat a maximálné poškození, tak můžete mektat cokoliv v výsledkem nula.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.7.2022 20:24 Reaguje na Pavel Hanzl
To nastoupil nový operátor trolla Hanzla na noční směnu? Nebo to blekotá ještě ten z denní směny :-)?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 14:46 Reaguje na Pavel Hanzl
"To by mělo tak být, ale není. Možnost je, že Rusi tam mají lidi, kteří to falšují. Ten názor tu už proběhl."

... to je fakt, nějakej Hanzl tu s ním prudil.-))).
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.7.2022 15:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě je tu třetí cesta: Zavřít Hanzla do blázince.
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.7.2022 15:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Chudák personal
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 15:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak treba hovoriť. A zrazu plesk!! Plynu budě něurékom!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.7.2022 15:16
Nejlepší by bylo vojensky zabrat Russko, stejně je to jen zbytečná díra. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 15:50 Reaguje na Petr Eliáš
Proč? To řachne samo....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.7.2022 17:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatím pomalu ale jistě řachá EU.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.7.2022 18:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to země tupých mongoloidů, takže jo, řachne. Ale taková česká gubernie v okolí Petrohradu nebo Vladivostoku by nebyla k zahození. Konečně by domorodcům vládl někdo normální. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 18:45 Reaguje na Petr Eliáš
" Jejich zástupci si představují, že se Rusko po pádu Vladimira Putina rozdělí na 34 samostatných států."

Už se to rozbíhá, vidím to optimisticky. Jenom nevím, kam se budou chodti modlit jejich vohnouti.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/467785-jake-bude-rusko-bez-putina-chteji-ho-rozdelit-na-34-statu-jednali-o-tom-v-cesku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&campaignsrc=tn_clipboard#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 21:46 Reaguje na Petr Eliáš
Cha cha, já bych tam poslal vládnout Okamůru s hrabišem, i Jyrka Plyskéř by se mohl osvědčit, Foldynu, Flákanca a komunisty všechny. Jak by se nám tu ulevilo!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 15:28 Reaguje na Petr Eliáš
J8 vám do toho nechci nějak mluvit a kazit vám snění, ale to už zkoušel v dějinách leckdo. A že to nebyli zrovna nějací nýmandi ... cvoci za to většinou jo:-). A jak všichni dopadli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 07:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Putin je v rozvracení vlastní země naprostý génius!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin je na poměry dějin Ruska chlapec úplně v pohodě, ten by to v 30. letech nedotáhl ani na předsedu místního sovětu ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2022 16:40
Soutěž o blba Ekolistu.
Vítězí nejpilnější pisatel následován ekosvazáky a politruky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 16:41 Reaguje na Břetislav Machaček
To jste vy, že? Ny počet řádků určitě, za nulovost sdělení taky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.7.2022 17:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to se těžce myslíte, na počet řádků a komentářů tu jednoznačně dlouhodobě vévodí troll Hanzl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 15:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Když von prostě rozumí všemu:-).
To je pak těžký, to prostě psát musí!
To je vlastně jeho občanská povinnost:-))).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.7.2022 20:47
Je to jako v pohádce o Červené punčošce. Plyn NS I neteče jak by téct měl. Gazprom hází vinu na zatoulané a (ne)opravené turbíny co pendlují mezi Kanadou a Německem, druhá strana v tom vidí politikum, čert aby se v to vyznal.
Faktem ale je , že Rusové jsou nachystáni pustit plyn přes NS II, ale to zase odmítá Německo.
Dnes ceny plynu i elektřiny vystřelily na nová maxima , a jen tak na okraj na ČT sdělili, že úsporný tarif dostane každá domácnost fixně, bez ohledu na výši spotřeby. Přestávám tomu rozumět už úplně.
Ještě, že máme pana Hanzla , ten všemu rozumí.

Jinak čistě aritmeticky, tzv. sankce EU dělají Unii 3-4 x větší škody než Unie dělá Rusku. Schválně, kdo to déle vydrží. Tipnu si na Rusy , ti jsou schopni přežít v zemljance o kopřivovém čaji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 21:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
V tom se vyzná každej. Všichni odborníci shodně hovoří o tom, že zcela logicky na NS1 je minimálně polovina čerpadel v záloze a jedno odmontovat neznamená vůbec nic.
Rusi pouze lžou jak dycky, nic by přes NS2 neposlalo, má přece plně funkčí a odstavený Jamal.
Evropa i bez ruského plynu tuhle zimu přežije s úsporami 15%, což není až taková trága a na jaře to může celé stopnout každopádně. Ale hlupačisko pořád plyn dodává, takže se plní zásobníky, každý kubík se počítá, možná to šetření nebude ani potřeba.
Dotace fixně má přece rozum. Chudákovi, který spotřebuje málo, to pomůže, bohatcovi minimálně a hlavně je to admin. výrazně jednodušší.

Unie má růst HDP jen asi 0,8%, kdežto Rusko padá -13% už v pololetí.

"Výroba nákladních automobilů se propadla o 39,3 procenta, výroba dieselových a benzinových motorů o 57 procent, výroba dieselových lokomotiv o 63,2 procenta a výroba nákladních vagonů o 51,8 procenta. Nákladní letecká doprava se meziročně snížila o 86 procent, což má dopady i na další produkty".
https://www.newstream.cz/money/ruska-ekonomika-se-nezadrzitelne-hrouti-navzdory-tomu-co-tvrdi-putin

Odpovědět
EN

Emil Novák

27.7.2022 22:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Překlad z hanzlovštiny do češtiny:
1) "Všichni odborníci shodně hovoří o tom, že zcela logicky na NS1 je minimálně polovina čerpadel v záloze" znamená, že v jednom článku psali, že na úplně jiném plynovodu je 12 aktivních turbín a šest rezervních.
2) "Rusko padá -13% už v pololetí" znamená, že "Celkově se index průmyslové výroby v Rusku, měsíční ekonomický ukazatel měřící reálnou produkci ve zpracovatelském, těžebním, elektrárenském a plynárenském průmyslu, v květnu meziročně snížil o 1,7 procenta", jak vyplývá z odkazu který poskytl sám Hanzl. Této části si ale nějak nevšiml a ohání se jen odstavcem o nákladních vagónech apod.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 07:39 Reaguje na Emil Novák
ad 1) Vy si fakt myslíte, že jedna odstavená turbína na NS1 vyřadí celý planovod v provozu, jak předvedli Rusi? To by mě skutečně zajímalo.
ad 2) Pokles o 1,7% ovšem uvádí Rusi, toho jste si nevšiml vy. A kvalitu jejich informací známe všichni.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 09:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Ne, já si nic takového nemyslím. Pouze upozorňuji na to, že tu opět šíříte své dojmy, které se snažíte vydávat za fakta.
Ad 2) Jestli jste si nevšiml, tak všechna čísla v článku, který tu sdílíte, je o tom, co "uvádí Rusi". Tak proč ho sem vůbec cpete, když "kvalitu jejich informací známe všichni"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 09:53 Reaguje na Emil Novák
ad 1) Jaké dojmy máte na mysli? Já psal, "minimálně polovina čerpadel v záloze a jedno odmontovat neznamená vůbec nic."
Jak je to ve skutečnosti?
ad 2) "Nákladní letecká doprava se meziročně snížila o 86 procent, což má dopady i na další produkty..... poznamenal Newsweek".
To asi nebude ruský zdroj.
Ale dávám tu odkaz na ekonomy z Yale, hovoří velmi podobně:
https://echo24.cz/a/SMC8F/devastujici-protiruske-sankce-valka-ukrajina-kreml-putin-studie-yale?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=789101&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Jaké dojmy? Vždyť jsem to psal hned na začátku: "Všichni odborníci shodně hovoří o tom, že zcela logicky na NS1 je minimálně polovina čerpadel v záloze". Jak víte co "všichni odborníci shodně tvrdí"? Doložte co shodně tvrdí všichni odborníci.
Ad 2) Jestli jste to nepochopil, tak ten článek z Newsweek prezentuje data ruského statistického úřadu. Je to tam uvedené.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 10:19 Reaguje na Emil Novák
To vaše hnidopišení vám blokuje pochopit význam textu.
Já skutečně nepsal, kolik odborníků se na čem shodlo, ani na tom, jestli je tam šest nebo čtyřicet turbín.
Já psal o tom, že odstavení jedné není důvod k zavření celého plynovovodu a to dokazuje, že Gazprom lže.
Tohle je diskuse a ne disertační práce, jestli jste si náhodou nevšiml.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 10:21 Reaguje na Emil Novák
Pokud ten propad přiznává i ruský statistic. ouřad, tak to bude úplná tragédie!
Přečtěte si tu zprávu z Yale, ta je mirnější. Dost divný.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 11:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Ale psal, Hanzle, psal jste "Všichni odborníci shodně hovoří o tom...", tak se nevymlouvejte. Ve skutečnosti nejste schopen doložit tvrzení jediného odborníka, který by tvrdil to co vy, natož všech. A jestli vám připadá normální si v diskusi vymýšlet a lhát, tak vězte že není.
Ad 2) Stejný případ v bleděmodrém. Opět tu šíříte jen vaše dojmy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 11:32 Reaguje na Emil Novák
Diskuse je od toho, aby se tu šířily názory. Že vy jim říkáte dojmy, je jen vaše věc.
A já tudy šířím zcela zásadní názor, že jsme v nevyprokované energetické válce s Putinovým Ruskem a náš prvořadý úkol ji vyhrát. A vyhrajime ji jen tehdy, kdy se nenecháme vydírat, nepřestaneme podporovat Ukrajinu (která bojuje za nás) a nezmírníme sankce, které Rusko můžou dost na dno. Takže nebude mít sílu útočit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 12:20 Reaguje na Emil Novák
Mně to připadá velmi důležité, protože většina místních diskutujících věří tomu, že za tu krizi může grýndýl, EU, OZE, Německá energiewende a podobné nesmysly, třeba Vinkler je hlavní propagátor.
A vy moji snahu systematicky shazujete a podrážíte na zcela nesmyslných cypovinách, které s tím nesouvisí a nemají žádný význam.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Názory si klidně šiřte, ale nevydávejte je za fakta! To je takový problém místo "Všichni odborníci shodně hovoří o tom, že zcela logicky na NS1 je minimálně polovina čerpadel v záloze" napsat "Myslím si, že zcela logicky na NS1 je minimálně polovina čerpadel v záloze"? Myslet si můžete co chcete ale nevydávejte svůj názor za názor odborníků a ještě k tomu všech!
2) Opravdu si myslíte, že to vaše "šíření názorů" někdo bude brát vážně, když si u toho budete vymýšlet a lhát?
3) Jak jste zase přišel na to, čemu "většina místních diskutujících věří"? Další váš výmysl. To vaše neustálé vymýšlení si je přesně důvod, proč vaši snahu "systematicky shazuju". Začněte psát buď ověřitelná fakta nebo napište že je to váš názor ale nepředstírejte že vaše názory jsou fakta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 12:55 Reaguje na Emil Novák
Když si vezmu Vinklera, vabera, prostatika, Studničku, Svobodu, Macháčka, peregrina, krásenského, Bane, což jsem si vzpomněl jen z hlavy, tak si to myslí všichni. Jediný normální je tu snad jen Eliáš. A i kdybste mi půlku zpochybnil, tak je to dost síla.
Můžete říci, že je to fuk. Ale není. Všechno jsou to voliči a pokud pátá kolona shodí vládu, (o což se snaží velmi), tak dojde na volby.
A tam půjde přímo o existenci ČR jako státu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, toto je ale zcela vážně na léčbu, to co tu předvádíte za demagogii !!!


Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 13:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ještě doplním.

Internetový hrdina Hanzl si tu hraje na blanického rytíře, přitom jeho zcela elementární neznalosti v oblasti energetiky, lži a demagogie z toho plynoucí jsou přesně tím motorem, které nás dohnali ke stavu evropské energetiky, s kterou si nyní Putin může vytírat zadní část lidského těla, jak se mu zlíbí.

Hanzle, jste absolutní analfabet, který není schopen pochopit základní principy a souvislosti týkající se energetiky.
To se vám to mnozí včetně mě snažili "x" vysvětlit. Vaše ideologické postoje bohužel ani neumožňují jakoukoliv racionální diskuzi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 13:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bacha, praskne vám žilka...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 13:46 Reaguje na Pavel Hanzl
O mou žilku se nestarejte.
Starejte se o to, jaký jste hloupý ksindl.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
I kdyby si to mysleli všichni co jste jmenoval, tak devět opravdu není většina. Takže opět jen vaše dojmy. A třeba německá Energiewende na té krizi má nepochybně značný podíl. Žádný jiný stát neměl ve svém čele představitele, za jehož působení v čele byla Energiewende odstartována a který byl později na výplatní pásce Gazpromu, nebo měl další politiky prokazatelně pod vlivem Ruska: https://ekonomickydenik.cz/interni-dokumenty-odhaluji-vliv-gazpromu-na-nemecke-politiky-kvuli-stavbe-plynovodu-nord-stream-2/
Žádný jiný stát v rámci své energetické politiky nevybudoval dva plynovody přímo do Ruska, a to dokonce na úkor vztahů s USA. Léta budovanou přílišnou závislost na Rusku dokonce přiznává i současná německá vláda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 13:26 Reaguje na Emil Novák
Ale jistě!! Schroder byl ruský agent a pátá kolona, píšu, že je mají ve všech státech EU.
A PROČ Němčouři sedli Putinovi na lep?
Protože měli jakýsi názor, že mužika převychovají blahobytem a on ztratí agresivitu. Teď přiznávalí,že to byl omyl.
To ale pořád nedělá z oběti viníka a agresora.

Když budete kšeftovat se sousedem a on vás podrazí a napadne, není to skutečně vaše chyba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 13:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše chyba by ale byla, kdybyste se nedokázal ubránit. A na to to zatím nevypadá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 13:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ve všech státech si je nezvolí za kancléře, v tom je ten rozdíl. A tady nejde o kšeftování, kšeftovat klidně můžete, ale musíte mít vždycky plán B, pokud to kšeftování selže, a ten vůbec neměli. Dodnes nemají jediný terminál na zkapalněný plyn, jen dvě trubky přímo do Ruska. Němci naivně dlouhá léta strkali hlavu do oprátky svou nekonečně hloupou energetickou politikou, kterou se snažili vnutit i celé EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 14:33 Reaguje na Emil Novák
Jistě, pouze v Maďarsku a u nás, chystá se na to Itálie. A to nehovořím o ryze proruském Srbsku.
Při takovém objemu NIKDO žádné zálohy mít nemůže a pan Amos Komenský říkal: "nehledej třísku v oku bližního, když nevidíš břevno v oku svém".
ČR má stoprocentní závislost stále, Němci měli jen 40%, dnes možná 20%, spíš ani to ne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 14:42 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Jakou smítku, Hanzle? To největší "břevno" má ve svých očích právě Německo.
2) Vždyť jste to byl právě vy, kdo tvrdil: "Západ na Rusku není závislý vůbec", "Česko z Ruska žádný plyn neodebírá už minimálně 15 let", a teď zas "Při takovém objemu NIKDO žádné zálohy mít nemůže", "ČR má stoprocentní závislost stále". Takže je vidět, že po cimrmanovsku zastáváte názor, který zároveň vyvracíte...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 15:05 Reaguje na Emil Novák
Němci měli na Rusku závislost 40%, Česko 100%. Břevno je 2,5x větší, než tříska. Ani tohle??
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 15:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Melete úplné nesmysly, ČR nemá žádnou závislost 100 % na Rusku. Pokud jde o elektřinu, je elektřina z ruského plynu v ČR bez problémů nahraditelná, na rozdíl od Německa. Pokud jde o vytápění, většina tepláren stále zůstává na uhlí a přechod na jiná paliva, jak na něj tlačili ekologové a vy také, tj. převážně ruský plyn, se naštěstí nestihl realizovat. Pokud jde o průmysl, hůř než Němci na tom také nejsme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 17:56 Reaguje na Emil Novák
Odkud jde těch asi 9 mld. plynu, co ročně spotřebujeme?
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 21:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestaňte plácat nesmysly a dobře se podívejte na následující dva grafy. U nás je pořád největším zdrojem energie domácí uhlí, zemní plyn je až na čtvrtém místě. Oproti v Německu se zemní plyn úspěšně propracoval na druhé místo hned za ropu. Domácí zdroje jako uhlí a jaderné palivo Němci úspěšně likvidují. Dokonce i to černé uhlí dováželi z Ruska.
https://www.iea.org/data-and-statistics/data-browser?country=CZECH&fuel=Energy%20supply&indicator=TESbySource
https://www.iea.org/data-and-statistics/data-browser?country=GERMANY&fuel=Energy%20supply&indicator=TESbySource
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 21:59 Reaguje na Emil Novák
No a co? Budu od někoho kupovat a on mě podrazí a já budu viník, jo?
Vy to máte prostě celý naopak, jak si přeje Veličenstvo Puťka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 22:01 Reaguje na Emil Novák
Vy jste se dobře zacyklil, hnidopichům se to stává. Tím že nevidí smysl, tak se motají kolm cypovin až se zamotají.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 22:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to melete? Argumenty k tématu zase došly, co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2022 21:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přečtěte si taky něco jiného, než ruskou demagogii.(třeba tento odkaz). Mužik přežije i v zemljance, ale nikoho to absolutně nezajímá. Důležité je, aby Putler neměl na kvéry, v dalším kroku na nic, čímž může vydírat.
S výkonem 1,8% HDP celého světa a se svým blbstvím (génius je v tom Lavrov) bojovat proti celému světu je cypovina ďa cyp.
Odpovědět
va

vaber

28.7.2022 08:35
mocenská hra to určitě je ,jen se plebsu zamlčuje kdo jsou hlavní hráči,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 08:40 Reaguje na vaber
Plebsu se tlačí do hlavy, že za to můžou Amíci, jenom se mu nevysvětlí, proč Puťka skáče, jak oni pískají.
Ale to je fuk, plebs myslet kobliho nedokáže.
Odpovědět
va

vaber

28.7.2022 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl kde voni berou takové zprávy,že za to můžou amíci ,já nikde zprávy o vlivu USA na současnou situaci neviděl, ani komentáře a úvahy našich skvělých novinářů o tom nic nepípli,
ale já neposlouchám ČT ,že by to hlásili v ČT?
čtu jen Ekolist a ani v Ekolistu nic nepsali,
kdo je podle Hanzla plebs, zná Hanzl vůbec význam toho slova? vždyť Hanzl, voni patří do plebsu ať chtějí nebo ne,
jak Hanzl svojí maličkou koblihou dokáže myslet , předvádí všem každý den , dyť jsou zoufalý chudák
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 09:56 Reaguje na vaber
To jede v páté koloně pořád, toho jste si fakt nevšiml? Válka je v zájmu "mocností" a ty to protahují, Američané se na tom balíkují atd. atd. vy jste na to ale taky kadet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 09:59 Reaguje na vaber
Za plebs považuji jedince, kteří vše složitější, než svoji výplatu, mají na salámu a když čtou něco o politice, tak jen ruskou propagandu. A ta je cílená na hlupáky, viz. Okamůra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 13:35
Sem to patř jen okrajově, ale když už na to došla řeč:
Naši občané stále žijí v pohodlné iluzi evropské bezpečnosti, na kterou ale stále nadávají. Věří sice ruským demagogiím, ale nesledují, co říká a dělá sám Putin.
A on říká stále, že jeho cílem je EU rozvrátit a ovládnout. Začal na Ukrajině a jen úplný hlupák neví, co se tam děje. A tohle je schopen provádět i u nás, pokud bude mít možnost.
A tu možnost mu chce dát naše pátá kolona, kterou si tu už dávno založil a která má stále větší sílu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, to jste přesně popsal sám sebe.
Naletěl jste zelené německé ideologii. Bohužel jste tak hloupý, že nejste schopný pochopit veškeré souvislosti a přesně takový jako vy jsou ta skutečná pátá kolona Ruska.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 14:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pořád jste nevysvětlil, co s Agresivním Putinem má co do činění něco zeleného.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 15:16 Reaguje na Pavel Hanzl
To že nejste schopen chápat psaný text není můj problém.

Spojení Putin - Merkelova a Schroeder vám nic neříká, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 15:16 Reaguje na Pavel Hanzl
To že nejste schopen chápat psaný text není můj problém.

Spojení Putin - Merkelova a Schroeder vám nic neříká, že?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 15:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já bych tomu u Merkelové neříkal spojení. To so myslím, že bychom jí křivdili. Já si dokonce myslím, že ona to myslela dobře. Stejně jako tu zelenou politiku nebo tu migrační krizi 2015.

Jen prostě si trochu spletla zahraniční politiku s řešením neshod v manželství po 30 letech, kdy taktika ... nebudu si toho všímat, max projevím účast, a vono to přejde ... snad fungovat může.

No, v uvedených případech fakt nefunguje ...

Já si myslím, že valná většina Němců je co se vývoje ve světě fest bezradná a prostě jim máma Angela, která byla furt v klidu a dělala jako že ví co s tím, vyhovovala. A dobách klidu to i jakž takž mohlo fungovat ... chvíli. Než si toho všimli i mnozí další ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 17:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Váš plácalismus je sice kouzelný, ale na houno.
V grafu 3. vidíte, že spotřeba plynu v Německu se nijak nezvýšila.

Němci kupovali plyn od Putina dvacet let, asi 40%, platili, stavěli roury atd. a on je dnes podrazil.

Dobře, sehnali si náhrady s problémama, ale na skoro celý objem (i pro nás), bude to něco stát.

Pořád mi uniká, co je na tom špatně (kromě podrazníka), co tam má co Merkelová a ty mekty kolem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 17:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě ten článek:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-maji-sanci-plynovou-krizi-prezit-bez-katastrofy-kdyz-zacnou-setrit-209408
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 18:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste lhář!!!

Před pár dny jsem vám tu doložil vývoj spotřeby plynu a vývoj výroby elektřiny z plynu.
Toto jste sám uznal a dneska opět lžete o tom samém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 21:50 Reaguje na Jaroslav Studnička
Samozřejmě ja to pravda, je tam doloženo, že se plynu v Německu od roku 1990 víc nespotřebováná.
Výrazně vzrostla spotřebu energetického plynu, ae ušpórovali jinde.

Ale to je úplně fuk. NIKDE jste nedoložil, proč je viník ten, který byl podražen a ne gauner.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 22:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, celková spotřeba plynu byla další část, kterou jsem vám doložil.

Proč sem motáte rok 1990, to už zase nevíte jak vybruslit z tématu, že?
V roce 1990 žádná Energiewende nebo Green deal nebyl demagogu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 07:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Právě proto tam dávám graf spotřeby plynu v Německu od roku 1990, abych dokázal, že se s žádným grýndýlem spotřeba nestoupla.
Fakt ani tohle nedáte? A nemáte problém se orientovat třeba po bytě?
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 07:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže troll Hanzl dokazuje grafem s daty od roku 1990 do roku 2020, že nestoupla spotřeba plynu s Greedealem, který byl představen 11. prosince 2019, a ptá se jesti ostatní nemají problém se orientovat po bytě...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 11:52 Reaguje na Emil Novák
Tak proč pořád melete, že kvůli grýndýlu jsme závislí na ruském plynu?
Když v roce 20 šla ta spotřeba ne moc dolů, ale v roku 21 a 22 už výrazně. Fakt jste už úpně groggy?
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.7.2022 12:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde jsem napsal, že "kvůli grýndýlu jsme závislí na ruském plynu", lháři Hanzle?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 07:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Téééda Hanzle, teď jste mě dostal. A nebylo by lepší předvést graf s porovnáním třeba jíž od roku 1950 :-))))?

Vaše neustálé argumentační fauly a demagogie dnes a denně dokazují, jaký jste tupý politruk.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 11:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Stále dokazuji, že kvůli žádnému OZE, Grýndýlu, Energeweide atd. atd. nešla spotřeba v Německu (natož u nás) výrazně nahoru.
Až děsivé mi připadá, že ani něco tak jednoduchého nedokážete pochopit a musíte pořád mlet úplný blbosti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:22 Reaguje na Pavel Hanzl
No, až na to, že tak 3/4 co jste napsal je blbost, je to vlastně úplně v pohodě:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 21:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Mě něco říká spojení Studnička, Prostatik, Novák a Vinkler!!
To jsou troubelíni téhle diskuse, kteří jsou pátou kolonou ruských vohnoutů a pořád ješte neví, muheheheheheee kdo koho podrazil!!!
Byl to grýndýl, volové!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.7.2022 22:14 Reaguje na Pavel Hanzl
O "páté koloně ruských vohnoutů" tu blouzní někdo, kdo ještě loni bagatelizoval závislost na ruském plynu tvzeními jako: "Západ na Rusku není závislý vůbec.
Přes Družbu jde dnes k nám snad jen 5% plynu, kupujeme ho na burze v Rotterdamu."
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.7.2022 22:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Blekotá ten, který ani neví, že společnost MERO má s plynem toliko společného jako Hanzl s energetikou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 07:15 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dokážou vohnouti vůbec pochopit, kdo koho podrazil s plynem?
Lidská blbost je nekonečná....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.7.2022 07:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Já mám zcela jasno.
Pátou kolonu tu přesně předvádí Hanzl, jakožto totální analfabet skočil na lep Putinovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 13:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Máte to celé putinovsky naopak. O to mu jde. Armáda vohnoutů je to jediné, co mu může ještě tu válku vyhrát.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
To je fajn, že vám to něco říká ... jestli to nebude tím, že každý z nás vyšší vzdělání než vy:-))).

Ale vy zase máte budovatelské zkušenosti Sovětského svazu, to je pravda:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist