https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/domorodi-obyvatele-v-amazonii-po-tisice-let-nevyhubili-ani-jediny-druh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Domorodí obyvatelé v Amazonii po tisíce let nevyhubili ani jediný druh

12.6.2021 03:55 | WASHINGTON (ČTK)
Jiné výzkumy ale v minulosti ukázaly, že část domorodé populace naopak prostředí kolem sebe intenzivně přetvářela. Podle nich například některé druhy stromů, které nyní v Amazonii dominují, vysázeli v prehistorii lidé.
Jiné výzkumy ale v minulosti ukázaly, že část domorodé populace naopak prostředí kolem sebe intenzivně přetvářela. Podle nich například některé druhy stromů, které nyní v Amazonii dominují, vysázeli v prehistorii lidé.
Dávní domorodí obyvatelé Amazonie dokázali v deštném pralese žít po tisíce let bez toho, aby vyhubili byť jen jediný druh nebo nějak významněji proměnili skladbu rostlin. Vyplývá to z nové vědecké studie, jejíž autoři zkoumali vývoj tří lokalit v Peru po dobu 5000 let. Díky analýze mikroskopických fosilních zbytků semen v půdě došli k závěru, že někdejší obyvatelé Amazonie se dokázali přizpůsobit prostředí a nevyvíjeli žádnou aktivitu, aby to bylo naopak.
 

Studie skupiny biologů zveřejněná v odborném periodiku Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) poskytuje důkazy o tom, že někteří z dávných obyvatel Amazonie žili v pralese udržitelně a nijak do něj nezasahovali. Jiné výzkumy ale v minulosti ukázaly, že část domorodé populace naopak prostředí kolem sebe intenzivně přetvářela. Podle nich například některé druhy stromů, které nyní v Amazonii dominují, vysázeli v prehistorii lidé.

Podrobný průzkum půdy na třech místech na severovýchodě Peru podle vědců ukazuje, že tamní obyvatelé žili v symbióze s prostředím, protože skladba rostlin se tam během staletí nijak neměnila. Vedoucí výzkumu Dolores Pipernová uvedla, že se její tým záměrně zaměřil na lokality vzdálené od břehů řek, kde byla kvůli úrodné půdě činnost dávných obyvatel intenzivnější.

"Nechceme tvrdit, že stálé osídlení Amazonie nemělo v některých regionech na krajinu žádný vliv, naše studie ale přináší více důkazů o tom, že velké změny, které byly dílem domorodých obyvatel, se odehrávaly zejména v úrodných oblastech u řek a využití okolního pralesa bylo naopak udržitelné a nezpůsobilo po tisíce let žádný zaznamenatelný úbytek druhů," řekla Pipernová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

12.6.2021 06:16
Domorodé kmeny prostě žily dost podobně jako zvířata. Hříčka přírodních sil - když přijde hladomor nebo nemoci, tak prostě pomřou. Žádná dlouhodobá perspektiva, že potomci budou žít lépe, než rodiče.
Pravý opak toho, jak žije vyspělý člověk. Vyspělý člověk prostředí přetváří a stává se stále víc nezávislý na přírodě, protože si vytváří svou vlastní "přírodu", která mu poskytuje vše potřebné.
Odpovědět
va

vaber

12.6.2021 14:35 Reaguje na Richard Vacek
vy máte pocit ,že naši potomci budou žít lépe?
je to na filosofickou debatu ,co je to žít lépe,
chápu ,většina lidí spojuje pojem žít lépe, s hromaděním majetku a peněz a snahou získat vyšší postavení než okolí,
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2021 07:03
Domorodí lidé žili v souladu s přírodou. Nekonala se tam žádná populační exploze, brali si z přírody jen to nezbytně nutné a nevytvářeli žádnou nadhodnotu. Nepoužívali mobily, auta, počítače a vážili si přírody jako své matky. Moderní člověk, se považuje za pána tvorstva, přírodu doslova znásilňuje a taky na to dojede.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

12.6.2021 20:09
Domorodé kmene medzi sebou bojovali. Víťaz zabil všetkých mužov aj najmenších chlapcov. . Aj takýmto spôsobom bola dosiahnutá rovnováha a dostatok zdrojov potravy pre lovcov a zberačov.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.6.2021 11:06
Nevyhubili nějaké druhy živočichů a rostlin, ale některé kmeny se zase
vyhubily navzájem. Zanikly celé národy(Inkové, Aztékové) a příroda to vše
přežila. Dnes je to naopak. Lidí rapidně přibývá a ubývá zdrojů z přírody.
Budoucnost bude jaká a co budou zkoumat "vědci" za 1000 let? A budou tu
ještě lidé, vědci a nějaká příroda? Bohužel úměrnost je základem přežití
i lidí a pokud se to přežene, tak to bude katastrofa, ke které směřujeme
mílovými kroky. Chtíč zatemnil rozum a není to pouze rozmnožovací pud,
ale i ta touha po blahobytu a moci. Řešení znám, jim je ale to, za co
bych mohl být trestán při pouhém vyslovení a tak mlčím. I kobylky, když
sežerou poslední potravu, tak uhynou, pokud se mrak nezvedne a neodletí
žrát někam jinam. Před kobylkami nás chrání v Evropě zimní chlad, ale
nechrání nás před jiným nebezpečím. V tom musíme být jako ty domorodé
kmeny. Kdo nic neudělá, tak zanikne i s těmi tvory a rostlinami.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist