https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dovoz-ukrajinskeho-obili-do-polska-bude-zastaven-nejmene-do-cervence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dovoz ukrajinského obilí do Polska bude zastaven nejméně do července

10.4.2023 00:42 | Varšava/Kyjev (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dovoz ukrajinského obilí do Polska bude pozastaven nejméně do července, uvedl Janusz Kowalski, náměstek polského ministra zemědělství. Varšava o zastavení exportu obilí s cílem zmírnit dopad na ceny, informovala již v pátek, tehdy ale nebylo jasné, jak dlouho by opatření mělo platit, poznamenal ukrajinský list The Kyiv Independent.
 

Ukrajinské obilí se bude pouze převážet přes Polsko do třetích zemí a toto opatření bude trvat "nejméně do července", citovala Kowalského polská televizní stanice TVP.

Levné obilí z Ukrajiny zaplavuje trhy některých východoevropských zemí, kde způsobuje místním pěstitelům ztráty. Produkty a potraviny, které se do Polska dostávají, "nesmí poškozovat polské farmáře, polské výrobce a způsobit potravinovou krizi," dodal Kowalski.

Polští zemědělci kvůli snižování výkupních cen obilí protestovali. Následně kvůli tomu odstoupil polský ministr zemědělství Henry Kowalczyk. Protesty pořádali v uplynulých dnech i rumunští a bulharští zemědělci. Dovoz ukrajinského obilí do EU je až do června 2024 osvobozen od celních poplatků. Miliony tun obilí - levnějšího než to, které se vyprodukuje v EU - však skončily na trzích v sousedních zemích, ačkoliv byly primárně určeny pro export mimo EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist