https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaporozska-jaderna-elektrarna-byla-dnes-rano-na-pokraji-blackoutu.opet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záporožská jaderná elektrárna byla dnes ráno na pokraji blackoutu. Opět

22.3.2024 11:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Záporožská jaderná elektrárna. Snímek je ze 7. února 2024, kdy elektrárnu navštívil Rafael Mariano Grossi a tým expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Záporožská jaderná elektrárna. Snímek je ze 7. února 2024, kdy elektrárnu navštívil Rafael Mariano Grossi a tým expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Při dnešním rozsáhlém raketovém útoku na Ukrajinu došlo v 5:10 hodin k odpojení vnějšího nadzemního elektrického vedení 750 kV. Toto vedení spojuje ruskými vojáky obsazenou Záporožskou jadernou elektrárnu s energetickou soustavou Ukrajiny. O incidentu informuje ukrajinská státní společnost Energoatom, potvrzuje jej i generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Mariano Grossi. Podle aktuálních informací od agentury se podařilo elektrické vedení opravit.
 
Po dobu asi pěti hodiny byla největší evropská jaderná elektrárna připojena k ukrajinské energetické síti pouze prostřednictvím přenosového vedení 330 kV.

„Tato situace byla mimořádně nebezpečná a hrozilo, že povede k mimořádné události,“ varoval generální ředitel společnosti Energoatom Petro Kotin.

Pokud by došlo k odpojení posledního zbývajícího vedení spojujícího zařízení s národní energetickou sítí, dostane se jaderná elektrárna do blackoutu. „To je závažné porušení podmínek bezpečného provozu elektrárny,“ vysvětluje Kotin.

Podle jeho slov by Záporožská jaderná elektrárna měla okamžitě přejít pod plnou kontrolu Ukrajiny coby legitimního majitele a provozovatele a Rusko by mělo z elektrárny stáhnout své vojáky a vojenskou techniku.

Od začátku ruské okupace zažila Záporožská jaderná elektrárna osm úplných a jeden částečný výpadek elektřiny. Vždy začaly fungovat nouzové dieselové generátory a bezpečnostní systémy. V případě jejich selhání hrozí vznik jaderné a radiační havárie.

Rafael Mariano Grossi nahlíží do prostřelené střechy skladu čerstvého paliva. 7. 9. 2022.
Rafael Mariano Grossi nahlíží do prostřelené střechy skladu čerstvého paliva. 7. 9. 2022.

Petro Kotin dodává, že aktuální situace v obsazené Záporožské jaderné elektrárně je nebezpečná kvůli velkému množství jaderného paliva umístěného v areálu.

„Všech šest reaktorů je zavezeno jaderným palivem. V budově pro čerstvé palivo je čerstvé palivo a v bazénech pro vyhořelé palivo v reaktorech je vyhořelé palivo. V suchém skladu vyhořelého paliva je také více než 150 sudů s vyhořelým palivem. Jedná se o obrovské množství jaderného materiálu,“ říká Petro Kotin.

Podle Petro Kotina má ruská armáda v areálu Záporožské jaderné elektrárny těžkou techniku a munici. „To představuje značné riziko pro jadernou a radiační bezpečnost celého evropského kontinentu,“ říká Kotin.

Podle jeho názoru nejsou okupanti schopni zajistit bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně, ani když není v provozu.

„Každou chvíli se může stát nehoda, a pak se dostaneme do problémů. Mám pro Rusy vzkaz: odejděte ze Záporožské jaderné elektrárny. Nic dobrého vám to nepřinese. Odejděte a my se postaráme o bezpečnost,“ vyzval Rusko generální ředitel Energoatomu.

Připomněl, že Rusové měli záměr nyní odstavenou jadernou elektrárnu spustit a připojit k ruské energetické síti, ukázalo se ale, že to není možné.

„Rusové tlačili na ukrajinské zaměstnance jaderné elektrárny, aby podepsali smlouvy s ruskou energetickou společností Rosatom,“ líčí Kotin. Podle jeho slov na to ale mnoho pracovníků nepřistoupilo.

„V únoru letošního roku falešné vedení elektrárny propustilo posledních 400 kvalifikovaných ukrajinských jaderných pracovníků. Byli mezi nimi i odborníci zodpovědní za bezpečnost jaderné elektrárny. Místo nich přišli ruští pracovníci, kteří nemají potřebnou kvalifikaci, neznají elektrárnu a neprošli příslušným školením,“ zdůraznil Petro Kotin.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

22.3.2024 12:04
Tak Russácko je teroristický stát. Prasárny jsou u něho na denním pořádku. ;)
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.3.2024 14:24 Reaguje na Petr Elias
Hej přesně. A když vidím, slyším a čtu, kolik socíkem vymytých hlav ho v ČR podporuje, tak bych je tam všechny minimálně deportoval - a to musím mít fakt klidnou náladu. :D
Ať si užijou zemi zaslíbenou a přestanou tu otravovat. :)

No, snad tam ti hajzlové nezařídí nějaký pr***r. Už takhle má ta dobyvačná, agresivní a genocidní válka těch zrůd z Russka brutálně negativní dopad na přírodu i lidi.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 15:21 Reaguje na Anyr
Anyre,Anyre,
již ze školy bys měl vědět, že každý tvor je nadán pudem sebezáchovy. Navíc, člověk je nadán dokonce i rozumem, který by měl (zdarma!) používat. Proto věřím, že stejně jako ti ruští vojáci, již dva roky střežící jadernou elektrárnu, ani ty bys ty jaderný reaktory neodpaloval pod svou zádelí a neriskoval bys jaderné opálení svého pytlíka.
A co se týče té tvé představy o vymývání mozku za socíku, věz že socík u nás skončil téměr před pětatřiceti lety. Až jednou dospěješ, možná zjistíš, kdy bylo to vymývání intenzivnější.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.3.2024 17:13 Reaguje na Tonda Selektoda
Bohužel Rusákům na lidech nikdy nezáležel - ani na cizích, ani na vlastních.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 18:32 Reaguje na Majka Kletečková
No, nevím, Majko. Zatím jsem v médiích nezaznamenal informace o posílání vojáků RF do masomlýnku. Nebo máte na mysli něco jiného?
Odpovědět
JH

JH

22.3.2024 19:07 Reaguje na Tonda Selektoda
Jestli koukáte jen na sportovní zprávy, tak tam to určitě nebylo. Jinde ano.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2024 19:52 Reaguje na JH
Ne, sport nesleduji od doby kdy se dva naši špičkoví tenisté nevrátili. Jeden zakotvil v Americe a druhý, snad v Austrálii. Od té doby si více vážím člověka pracujícího s lopatou, nebo uklízečky s mokrým hadrem v ruce. Ti nepotřebují, aby jim při výkonu jejich povolání fandila půlka národa, jako u sportovních celebrit. Nemají pro výkon své práce podepsané sponzorské smlouvy s nadnárodními společnostmi o propagaci jejich značek a výrobků, za což by brali – peníze.
Vrcholový sport, to je především byznys a povolání (pokud jedinec podává odpovídající fyzické výkony).
Odpovědět
JH

JH

23.3.2024 20:08 Reaguje na Tonda Selektoda
Zřejmě je toho víc, co jste tenkrát přestal sledovat. Ale třeba vám jednou s tím hadrem bude taky fandit půlka národa.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2024 21:11 Reaguje na JH
Děkuji, rajony jsem dělal na vojně za mlada. Teď již nejsem specialista na mokrý hadr, šurovák (kartáč) a pěnu z mazlavého mýdla...
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 15:10 Reaguje na Petr Elias
Opravdu? Nebo jen potřebujete ulevit svým frustracím tak, aby to bylo i politicky korektní?
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.3.2024 15:26 Reaguje na Tonda Selektoda
Stále v rublech? Nebo v naturáliích (mají vyšší hodnotu)? :)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 18:41 Reaguje na Petr Elias
Vzhledem k připravované náhradě hotovosti digitální měnou, budou již valuty a spoření prapodivným přežitkem. Ano, jistě vzroste význam barteru. Asi jako na trhu v době kamenné: dám zdravou silnou a plodnou babu za ostrý pazourek…
Odpovědět
sv

s v

23.3.2024 15:53 Reaguje na Tonda Selektoda
Obávám se tondo, že rubl přejde nikoli na digitál ale na toaletní papír. Takže ve tvém případě platí, trochu za peníze ale hlavně z blbosti.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2024 19:54 Reaguje na s v
Děkuji, též bych po připravovaném zrušení fyzických peněz, raději ten toaleťák, místo potom již bezcenných potištěných papírků.
Odpovědět
sv

s v

24.3.2024 15:21 Reaguje na Tonda Selektoda
Tak proto, děláš podržtašku rusáckým zločincům. Obávám se však, že doufáš marně. Celou sibiř skoupili číňani a budeš-li chtít pořídit nějaký papírenský výrobek, nezbyde ti než si ho za tvrdou měnu koupit u šikmookých soudruhů.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 14:36
Tato elektrárna, je kvůli častému dělostřeleckému a raketovému ostřelování a po zničení Kachovské přehrady, a tím i omezení možnosti chlazení, dlouhodobě odstavena. Mimo provoz. Jsou tomu snad již dva roky, co je tato elektrárna pod kontrolou, v ní stále přítomných ruských vojsk. Myslí si snad někdo, že ta ruská vojska, to jsou jen blbí a furt opilí sebevrazi, kteří chtějí způsobit jadernou havárii? S cílem, změnit se při ní na radioaktivní prach, na radioaktivní odpad, a tím dokonce i po své smrti, dále ničit svého vojenského protivníka? Vždyť jsou ruská vojska v té elektrárně, při útocích na elektrárnu, na přehradu s chladící vodou a na její záložní zdroje energie, již dva roky v té elektrárně stále přítomna! Kdo, a v čí prospěch, tu elektrárnu ostřeluje a ničí její nouzovou infrastrukturu?
Odpovědět
PE

Petr Elias

22.3.2024 14:52 Reaguje na Tonda Selektoda
:D :D Když ti křováci dokážou trefit svou vlastní rybářskou loď a shodit ,,nepotřebnou,, munici na vlastní vesnici... :D :D
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.3.2024 15:17 Reaguje na Tonda Selektoda
Ne. Myslím si, že Putlerovi je úplně jedno, kolik lidí zemře - a jak zemře - při plnění jeho, ehm, vize. Bouchne to, až se to bude strategicky hodit. Jestli je tam russká posádka, to je Putlerovi fakt jedno. Jich mnogo. :D
Znovu připomínám, jde o můj subjektivní názor. :)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 15:38 Reaguje na Anyr
Anyre, neznám tvého kamaráda Putlera.
Ale ten tvůj zveřejněný subjektivní názor, je jistě formován též i společností, ve které žiješ a vychovala tě, jakož i nedostatkem objektivních informací o současném dění, a to nejen v místě konfliktu.
Budiž ti odpuštěno!
Odpovědět
JH

JH

22.3.2024 19:06 Reaguje na Tonda Selektoda
Zkuste si to přečíst, než začnete mudrovat. Raketový útok poškodil vedení, ne elektrárnu. A na to, aby zbourali kus vedení jsou Rusové nepochybně blbí dost.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2024 09:15 Reaguje na JH
Nevěřte všemu, co přináší naše pravdomluvná média. Pokud jste byl na vojně, jistě víte, že bombardéry, raketové komplexy a rakety, jsou příliš drahé hračky, než by se používaly na stržení drátů a sloupů elektrického vedení, k dlouhodobě odstavené jaderce. Tyto systémy musí obsluhovat vycvičení specialisté, nikoliv hňupové, sebraní někde na ulici. Navíc, jaderky mají pro potřebu nouzového napájení své záložní dieselagregáty a ty potrhané dráty, lze za pár hodin opravit a dodávku proudu znovu obnovit.
Odpovědět
JH

JH

23.3.2024 12:24 Reaguje na Tonda Selektoda
Pokud Rusové útočili na energetickou infrastrukturu, tak je celkem pravděpodobné, že to někde urvalo dráty. Tak nevím, proč bych tomu neměl věřit. A o obsluze jejich techniky si nedělám iluze.
Odpovědět
sv

s v

23.3.2024 16:00 Reaguje na Tonda Selektoda
Soudruh antonín (taky hraješ na harmoniku?) si evidentně myslí, že blbí, jsou čtenáři ekolistu, který adresuje svůj kremelský blábol. Takže znova pro tondy lopaty, elektrárna NEBYLA a NENÍ ostřelována. Ostřelováno bylo (a to bezpochyby rusáky) okolí elektrárny, kde se žádní rusáci nepohybovali, za to se tam mohli (evidentně podle rusáků) pohybovat ukrajinští vojáci nebo civilisté. Tato informace byla mnohokrát zveřejněna nejen zde a je všeobecně známa. No možná kromě rusáckých podržtašek typu tondy.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2024 20:16 Reaguje na s v
Na rozdíl od chlapů, stojících na prahu čtyřicítky, měl jsem tu čest, splnit si svou brannou povinnost a přišel jsem do styku i s dobovou sovětskou technikou. Ještě si z toho něco málo pamatuji. Proto, některým informacím, často přebíraným našimi médii z cizích zdrojů i s chybami translátoru, nemusím vždy věřit. Jasně, mohlo se stát, že při raketovém zásahu nějaké rozvodny, nebo výrobny energie, spadly v okolí i dráty ze sloupů. Ty však lze v průběhu pár hodin znovu zvednout a spojit. Ale dělat z toho senzaci a důležitou informaci o ohrožení po několik měsíců odstavené jaderky?
Odpovědět
sv

s v

24.3.2024 15:36 Reaguje na Tonda Selektoda
O tom jak ty ses tondo během branné povinnost s čímkoli seznamoval svědčí tvoje srandovní dojmy jak zvedáš během pár hodin dráty VVN v oblasti bojů. Nepochybuju, že ses měl možnost s ledasčím seznámit soudruhu tondo - ovšem tak maximálně na dálku co by politruk a konfident. A stejně jako tehdy, vždy bezvýhradně věříš rusáckému apriori vždy prolhanému žvanění. Všichni ostatní co zůstali při smyslech a dostatečně kritičtí, aby rozpoznali kremelskou žumpu, z tebe díky tomu mají srandu. Reálné bojové podmínky jsou pro tebe španělská vesnice.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

24.3.2024 21:08 Reaguje na s v
Není nad tvou vizi o bojové činnosti v objektu elektrárny, po jejím předcházejícím raketovém zásahu, pevný politický postoj a projevy nenávisti vůči jinému názoru.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

22.3.2024 16:49
Dulezitejsi byl dnes uder na Dneproges Jedná se o nejvýkonnější vodní elektrárnu v zemi (1569 MW). Je součástí jednotného energetického systému a slouží jako „vrcholový regulátor“ pro celou Ukrajinu a zajišťuje více než 10 % denní distribuce elektřiny na obou březích Dněpru. V případě problémů s provozem vodní elektrárny Dněpr přijde Ukrajina o velké kapacity pro manévrování energie. Jaderné elektrárny, které zajišťují většinu výroby, nemohou pružně reagovat vypínáním/zapínáním energetických bloků na výkyvy spotřeby elektřiny. A proto je objem výroby „manévrován“ na úkor vodních elektráren a tepelných elektráren, které byly těžce poškozeny při útocích na energetiku koncem roku 2022 - začátkem roku 2023. A právě díky vodní elektrárně se nakonec ukrajinská energetika rozjela https://strana.today/news/460651-obstrel-dneprohes-i-ukrainy-22-marta-2024.html pozn. tahle stranka "strana.ua" je nejlepsim zdrojem informaci o soudobe Ukrajine. Zminovali tam pred casem ze stranka je blokovana v Rusku i na Ukrajine coz bude v soucasnosti jen dalsi potvrzeni jeji kvality
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

24.3.2024 12:21
Ona je zajímavá i ta ilustrační fotografie s názvem: „Rafael Mariano Grossi nahlíží do prostřelené střechy skladu čerstvého paliva. 7. 9. 2022.“ Na fotce několik chlapů na střeše čučí do díry ve střeše. A nezdá se, že by měli obavy z ionizujícího záření čerstvého jaderného paliva, uloženého pod tou dírou. Jó, to jsou kabrňáci!
To u nás, nejsme léta schopni se domluvit ani na uložení již vyhořelého paliva, a to až půl kilometru pod zemí!
Odpovědět
sv

s v

24.3.2024 15:49 Reaguje na Tonda Selektoda
Tonda "ionizující záření" zase perlí a ukazuje svou infantilitu. Nebezpečné ionizující záření toníku můžeš zakusit leda u vyhořelého paliva. Nepoužitá palivová tyč je radioaktivní minimálně a můžeš ji chytit holýma rukama. Před lety tohle dokonce Drábová sama předváděla. Nepochybuju, že ty bys něco takové okamžitě využil k leštění tyče ocasem ... tedy liščím. Za prvé aby sis připomněl svá mladá léta a za druhé aby jsi zrealizoval svoje představy o výrobě elktřiny.
Pro info, nic se samozřejmě jen tak neválí někde ve skladu. Při skladování je veškeré palivo ať už čerstvé nebo vyhořelé skladováno ve speciálních kontejnerech.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

24.3.2024 20:57 Reaguje na s v
Oceňují tvé hluboké znalosti jaderné energetiky a základů fyziky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist