https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drevo-z-ceskych-lesu-by-se-melo-vice-zpracovavat-v-cesku-mysli-si-pirati-a-stan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dřevo z českých lesů by se mělo více zpracovávat v Česku, myslí si Piráti a STAN

22.7.2021 11:06 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Piráti a STAN mluvili na setkání s novináři o dřevě, navrhovaném kanálu Dunaj-Odra-Labe, odpadech a zemědělství. Na snímku (zleva): Radek Holomčík (Piráti), Dana Balcarová (Piráti), Jana Krutáková (STAN) a Pavel Čížek (STAN).
Piráti a STAN mluvili na setkání s novináři o dřevě, navrhovaném kanálu Dunaj-Odra-Labe, odpadech a zemědělství. Na snímku (zleva): Radek Holomčík (Piráti), Dana Balcarová (Piráti), Jana Krutáková (STAN) a Pavel Čížek (STAN).
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Piráti a STAN budou chtít prosadit změny v hospodaření se dřevem vypěstovaným v českých lesích. Podle poslance Radka Holomčíka (Piráti) v Česku chybí spolupráce Lesů ČR a dřevozpracujícího průmyslu. V současnosti to způsobuje nedostatek řeziva na trhu a růst cen. Některým pilám hrozí krach.
 

„Vyvážíme velké objemy dřeva ze státních lesů do zahraničí a řada pil u nás propouští, nebo přímo zavírají, protože nemají co řezat. Tato situace je důsledkem jednak špatného přístupu ke státním lesům a také totálního selhání surovinové politiky naší země. To musíme změnit,“ uvedl Radek Holomčík na středečním setkání s novináři.

Podle Holomčíka by mělo být dřevo vnímáno jako strategická obnovitelná surovina a mělo by se mu proto věnovat více pozornosti.

Piráti a STAN požadují změnu obchodního modelu státních lesů, aby bonifikoval lokálnost. Státní podnik by podle pirátského poslance a místopředsedy zemědělského výboru každoročně určil plán těžby na příští rok, nějakou část z vytěženého dřeva by pak musel prodat regionálním pilám. Přesné procento odmítl upřesnit, vede se podle něj o tom debata.

„Přímá obchodní spolupráce mezi státními lesy a konkrétními českými firmami umožní větší zacílení a lepší znalosti dřevozpracovatelského průmyslu v konkrétních regionech a řešení takových problémům jako je nedostatek zaměstnanců. Očekáváme od toho, že různými cestami budeme moci motivovat firmy k udržitelnějšímu hospodaření. To pomůže i soukromým vlastníkům lesů, protože ti jsou mimořádně závislí na lokálních zpracovatelských kapacitách,“ dodal Holomčík.

Podle něj už aktuálně Lesy ČR, které vlastní necelou polovinu lesů v republice, vypovídají smlouvy s malými pilami. Do budoucna očekává dramatické zvyšování cen dříví. „Vytvořili bychom tak předvídatelnější prostředí pro pily, které budou ochotné se do toho zapojit," doplnil Holomčík.

Státní podnik podle něj nemusí generovat zisk, ale měl by naplňovat politiku státu. V této chvíli jde o opětovné zalesnění holin a právě i pomoc zpracovatelům.

Hospodaření státního podniku Lesů ČR loni skončilo ziskem 44 milionů korun po předloňské ztrátě 790 milionů korun. Zakončit loňský rok v plusu podniku pomohly peníze od státu na kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliard korun, sdělila v květnu mluvčí podniku Eva Jouklová. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě za loňský rok utrpí ztrátu až 1,9 miliardy. Kompenzace za nižší ceny dřeva dostali od státu i další vlastníci lesa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.7.2021 11:30
JÓ ?

To by se jejich předchůdci nesměli postarat o to, že byly zlikvidovány malé regionální pily, kam mohli lesníci/hajní nechat odvést ty napadené stromy ( vždy jen pár a bez byrokracie ).
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

22.7.2021 12:10
Na to se čeká už 70 let. A 30 let demokracie a a kapitalismu a nic se neděje. Asi proč? Protože stát má na vše monopol. Jsme jak Rusáci s ropou, umime těžit a neumime zpracovat. Když něco nefunguje je za tim stát. Byrokracie, lenost, blbost.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.7.2021 14:50 Reaguje na Tomáš Kvítek
Přesně tak, není co dodat
Odpovědět

Jirka Černý

22.7.2021 13:12
Když bylo dřeva přebytek a ceny šly dolů konečný spotřebitel to njak zásadně nepoznal, teď je njaký imaginární problém a ceny letí jen to sviští. Byl jsem pro pár latí a připadal jsem si jako ve zlatnictví.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.7.2021 13:24
slovní spojení " by se mělo" je dostatečně zmatené, než aby to tak skutečně mysleli natož provedli. Jinak to není žádný objev, jen hlavy politiků utrpěli ztrátu paměti, když si nechali dřevozpracující průmysl zdemolovat borci z Ikei a podobných slevových obchodů podivné kvality. Nadruhou stranu kdo si koupí masiv za 6000, lidí přemýšlí jak slevový leták, ale už je nenapadne, že nábytek třeba z Ikei můžou za deset let vyhodit ale masiv je přežije...nábytek z masivu za pět let ještě za něco prodáte ale nábytek z " levných " obchodů tak akorát můžete dát za odvoz a s tím bude ještě problém
Odpovědět

Jirka Černý

22.7.2021 13:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
IKEA má produkty v poměru cena výkon velmi dobré, na rozdíl od cenově ještě výhodnějšího polského nábytku z odlehčené dřevotřísky vydrží i stěhování a do poliček na knížky můžete dokonce dát knížky, ono se s tou omezenou životností tak nějak v konzumní společnosti počítá a každý chce stále nové. Srovnávat to s masivem co vás přežije samozřejmě nejde, to jsou v kvalitě úplně jiné patra, ale musíte mít nadčasový vkus.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.7.2021 15:04 Reaguje na Jirka Černý
Tak to já mám zkušenost zcela jinou. Poté co jsem knihovnu poetického názvu Hemnes (ve švédštině patrně ojeb, či jeho ekvivalent) naplnil knihami, mě v noci probudil třeskot bortících se polic. Boky (cha, cha z masivu) neunesly nálož plných polic a rozesraly se do boku, takže knihovna super v případě, že knihy budou tvořit tak deset procent "nálože", zbytek maximálně plyšáci. Nakonec jsem radši investoval do masivu.
Odpovědět

Jirka Černý

22.7.2021 16:32 Reaguje na Jakub Graňák
Ty názvy jsou jak ze starodávné knihy černé magie takže bych katalog IKEA raději nečetl nahlas při svíčkách, mohlo by to vyvolat temné síly. Knihy bych viděl max 50% a zbytek plyšáky, holka to tak má a dobré. Ano pokud knihovna na 100% knih tak jedině masiv nejlépe zakázkový, nějakou kačku to vyjde ale vyplatí se, osobně se mi zalíbil minimalismus v njaké neortodoxní formě takže nábytek spíš ubývá.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.7.2021 18:19 Reaguje na Jirka Černý
:-)), jo nakonec jsem skončil u masivu, na tu moji tunu knih a jsem plně spokojen. Alespoň jsem si znovu ověřil pravdivost rčení mého otce: "Nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci"
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.7.2021 17:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Není nad to, když si člověk může vybrat podle vlastního uvážení. Někomu vyhovuje víc masiv, jinému odlehčená dřevotříska.

Mám nábytek z Ledenic koupený za dobrou cenu ještě před sametem a jsem s ním maximálně spokojená. Ani v IKEA, ani v jiných prodejnách nábytku či v nabídkách nábytkářských firem jsem podobný neviděla. Přesto ona ledenická firma v devadesátých letech zanikla, prý proto, že nebyl o její nábytek zájem. Přitom i dnes bych jejímu nábytku dala přednost před tím, co se u nás nabízí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2021 19:59 Reaguje na Majka Kletečková
Kde jdou ty doby, kdy si mohl člověk vybrat nábytek v Brně na veletrhu výrobních družstev nábytku.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.7.2021 14:50
Piráti a STAN se hledali tak dlouho až se našli. Skutečně přelomová myšlenka.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.7.2021 17:08
Proč vyvážíme velké objemy dřeva ze státních lesů do zahraničí, když řada pil u nás propouští, nebo přímo zavírají, protože nemají co řezat? Proč Lesy ČR, které obhospodařují necelou polovinu lesů v republice, vypovídají smlouvy s malými pilami?

Hádám, že za tím budou finanční důvody. Malé pily jsou dražší než ty velké? Pily v zahraničí jsou blíž k vytěženému dřevu než pily naše?
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.7.2021 19:17 Reaguje na Majka Kletečková
To se paní taky ptám. V 90.letech se tvrdilo, že se bude podporovat soukromě hospodaření a jak vidno, byly to jen plané sliby. A kde skončilo všechno kurovcové dřevo, toho snad musí být plně sklady. Nebo se s ním přikládá v elektrárnách v záp. Evropě? To má bohužel pirát Holomek pravdu, že dřevo je strategická surovina a že má zůstat doma. Neumět zpracovat ani dřevo v zemi se spoustou lesů je teda úplné dno. A pak se kupují za draho dřevěné výrobky z rakouska.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2021 20:04 Reaguje na Jarka O.
Do Rakouska se vyváží dřevo celých 30let, zpočátku " na stojato "/kulatinu všech rozměrů, časem i pořez/trámy, fošny, prkna. Stačilo být chvíli na celnici Hatě, Dolní Dvořiště.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.7.2021 09:03
Nebude tak trochu zakopaný pes v tom, že státní lesy musejí kupce dřeva hledat přes výběrová řízení, která se řídí zákonem o zadávání veřejných zakázek? Pokud je nejdůležitějším zadávacím kritériem cena, nemají české pily moc šancí. A když to nebude cena, vystaví se vedení státních lesů nařčení z porušení péče řádného hospodaře, či jak se tomu říká. Neboli - prodali levněji, než mohli a tím poškodili stát, protože vydělali méně, než mohli. To jsem zvědavá, jak to doopravdy chtějí PIRSTAN zařídit. Už se o tom někdy zmínili?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.7.2021 09:07
Když si vzpomenu na ten tanec kolem návrhu na kvóty českých potravin v českých řetězcích, to se mohli PIRSTAN opupínkovat. A u dřeva jim ten samý nápad najednou nevadí?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist