https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drevorubci-zkusebne-kaci-stromy-nad-edmundovou-souteskou-v-c.svycarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dřevorubci zkušebně kácí stromy nad Edmundovou soutěskou v Českém Švýcarsku

6.7.2023 00:32 | HŘENSKO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dřevorubci začali zkušebně kácet ohořelé stromy nad dolním přístavištěm Edmundovy soutěsky v národním parku České Švýcarsko. Turisty vyhledávaná soutěska, jež obvykle nabízí plavbu na lodičkách, je kvůli loňskému požáru uzavřená. Poničil nejen stromy, ale i skály. Skupina dřevorubců zhruba na hektarovém úseku ve velmi náročném terénu kácí a klády pak zabezpečuje, zjistila ČTK.
 

Terén je svažitý a hrozí, že ohořelé i zdánlivě zdravé stromy popadají. Dřevorubci se potýkají i s popelem, jenž při dešti tvoří mazlavé klouzavé bláto. "Terén je celý komplikovaný. Proto i ten zásah nad Edmundovou soutěskou musí dělat specializovaná firma. Je k tomu potřeba horolezecká technika," řekl ČTK ředitel správy národního parku Petr Kříž. "Podmínky jsou maximálně náročné. Těžko bychom si dokázali představit větší náročnost," poznamenal.

Poškozené stromy i balvany jsou označené čísly a postupně se pracuje na jejich odstranění. Pokácení jednoho stromu může trvat i 11 hodin, což zaznamenává zapisovatel, aby měla správa parku obrázek o technické i časové náročnosti zásahu. "Mám tady projekt, kde je takový odhad, kolik hodin asi bude trvat práce, a tady píšu skutečnost plus nějaké poznámky. Třeba je tam uvolněný kámen, tak se napíše poznámka a udělá se fotodokumentace," popsal svou funkci pracovník těžařů. Časová náročnost se u některých stromů liší, u jiných odhad poměrně sedí. "Tady je klidová zóna. Zásah budeme samozřejmě posuzovat i z hlediska dopadu na aspekty, které jsou v národním parku chráněny," doplnil Kříž. Výsledky ukážou, zda je zásah v celém rozsahu soutěsky proveditelný, dodal.

Některé technologie používají dřevorubci v soutěsce poprvé. "Obvykle se kácí stromy dolů, ale tady to nejde, protože jsou dole budovy a nástupiště, které se nesmí zničit," řekl ČTK dřevorubec Karel Slivka. Pokácené stromy se proto musí ponechat na místě a řádně zajistit, aby nespadly do vodní cesty. "Je poměrně náročné zabezpečit to. Nejde jen o toho stromolezce nebo dřevorubce, ale jde i o to, aby se neuvolnily skalní bloky nebo dřevo, které je tady nad námi," uvedl Slivka. Dodal, že jakékoli uvolnění by mohlo být fatální. Zda pokácené stromy na místě zůstanou nebo je odveze například vrtulník, bude také předmětem vyhodnocování.

Loňský ničivý lesní požár v Českém Švýcarsku vypukl v noci na 24. července. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.7.2023 07:40
Jenom zkušebně ?
To mělo být už dávno pokáceno, uklízeno !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.7.2023 08:45
Před požárem bylo jejich kácení nežádoucí, ale mohli tím předejít obrovskému žáru z hořících souší, poškození skal a nynější náročné těžbě ohořelých torz stromů v požárem narušených skalách. Snad se vedení NP poučilo a už souše budou odstraňovat preventivně. Myslím si, že jim to vysvětlili i hasiči a geologové, kteří považují narušení skal požárem
za tragické.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.7.2023 13:53 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.7.2023 10:36
Takže žádná bezzásahovost? Když tak čtu ten článek, tak požár tam nadělal neskutečné škody. Hasební práce a škody na majetku si blíží ceně 300 miliónů, škody na přírodě nejde ani vyčíslit. Kde je to požehnání, o kterém nás loni po uhašení požáru přesvědčovali ekokreténi?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.7.2023 13:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1**
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.7.2023 10:57
Koukám že místní takyodborníci opět nepochopili článek. Kácí se tam převážně kvůli turistům, aby jim to nepadlo na palici. :-)

A kácelo se tam i dřív (pro místního blábolu):

https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/soutesky-hrensko-kaceni-stromy-20220210.html
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.7.2023 11:11 Reaguje na Petr Eliáš
To kácení byly jenom takové kosmetické úpravy. Kdyby vykáceli všechny suché stromy a dřevo odvezli, nedosáhl by požár takových rozměrů a škody by byly o řád menší.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.7.2023 13:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nejenom to, kácet měli i tam, kde to vadilo průjezdnosti záchranných složek, když tam chtějí mít tůristy v takovém množství !
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.7.2023 15:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
a víš to tak jistě ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist