https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-italove-dostali-na-sri-lance-pokutu-200.000-dolaru-za-pasovani-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva Italové dostali na Srí Lance pokutu 200 000 dolarů za pašování hmyzu

15.9.2024 00:07 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italský otec se synem dostali na Srí Lance pokutu ve výši 200 000 dolarů (asi 4,5 milionu korun) za pokus propašovat ze země stovky druhů endemicky se vyskytujícího hmyzu včetně 92 druhů motýlů. Jde o dosud nejvyšší pokutu, jakou kdy udělil srílanský soud za trestný čin spojený s ochranou přírody, informoval zpravodajský server BBC News.
 
Strážci národního parku Yala zadrželi 68letého otce a jeho 28letého syna letos v květnu poté, co u nich našli sklenice obsahující mrtvý hmyz. Ten oba muži nalákali na feromonové vějičky a měli v úmyslu použít voskové sáčky, aby je chemicky uchovali během cesty do Itálie.

Oba muži, kteří přiletěli na ostrov na turistické vízum, byli od té doby ve vazbě a nyní je soud shledal vinným z nelegálního sběru, držení a přepravy hmyzu. Pokud neuhradí pokutu do 24. září, hrozí jim dvouleté vězení.

Starší z odsouzených mužů je chirurg-ortoped, ale jeho přátelé ho popisují jako nadšeného entomologa, který je také členem entomologického svazu v Modeně na severu Itálie, napsala BBC. Jeho přátelé a kolegové v Itálii se obrátili na soud s prosbou o shovívavost; někteří také uvedli, že motýli, kteří se u něj našli, neměli žádnou komerční hodnotu, napsal italský deník Corriere della Sera.

Doktor Džagath Gunavardena, odborník na environmentální právo, BBC sdělil, že exemplární pokuta ve výši 60 milionů srílanských rupií (200.000 amerických dolarů) má posloužit jako varování i precedens.

Národní park Yala, který leží na jihovýchodě ostrova, patří mezi nejoblíbenější na Srí Lance. Žije tu početná populace zvířat, mezi nimiž nechybí levharti, sloni a buvoli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.9.2024 07:35
Samozřejmě.
Nemají prozkoumanou přírodu, které druhy ji obývají, ale raději zavřou zkoumající, než by přírodu chránili před devastací. Pokud se neví, co vymřelo před objevením pro vědu, tak jim nikdo nemůže vyčítat likvidaci pralesů. A to je všude. Asie, Amerika, Afrika.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2024 08:01
Je všeobecně známo, že sběrem v pralese nejde žádný hmyz ohrozit, natožpak vyhubit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.9.2024 09:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ti dva mamlasi chytali ten hmyz v národním parku. Nač jinak ten park je než na ochranu všeho živého, co v něm je?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2024 13:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Určitě v parku? No a co v něm je za zvířata (hmyz)? Ví to oni - ti Cejlonci?
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2024 14:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nepíše se ví, to je jednotné číslo. Množné je: vědí to oni?
A je to naprosto nepodstatné. I kdyby to nikdo nevěděl, vůbec nic to nemění.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2024 15:10 Reaguje na Petr
Ano, znát svou přírodu je naprosto nepodstatné. Chránit a nevědět co???? Dobrý.
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2024 15:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Svou přírodu? Příroda není něčí majetek a k její ochraně přece není nutné ji napřed ulovit. Nejvyšší stupeň ochrany přírody je nechat ji na pokoji.
Kdyby u nás přistál mimozemšťan, tak lidé místo komunikace a vzájemného poznání ho chytí, zavřou a rozpitvají.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2024 17:08 Reaguje na Petr
Nepoznanou přírodu v podstatě není možno účinně chránit. Buzerovat vědátory z evropy je projev rasismu. Sběr hmyzu ji nemůže poškodit, zato kácení od domorodců ano.
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2024 18:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Proč by nebylo? Nejlepší ochrana je nechat být. K tomu vůbec nepotřebujete do ničeho strkat nos, a už vůbec ne něco lovit, chytat, napichovat na špendlík ani pitvat.
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2024 18:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vaše představa ochrany je asi jako nechat někoho vyspat tak, že ho budete neustále budit a ptát se ho jak se mu spí, abyste se dověděl jestli spí dobře.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2024 08:08 Reaguje na Petr
Citát z OSLA: Do přírody vycházíme málokdy. Máme ji doma na internetu!

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.9.2024 18:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ti dva přiletěli do země na turistické vízum a určitě nebyli žádní vědátoři. Spíše se chtěli na prodeji preparovaných exemplářů, které jsou endemitické a tudíž těžko k sehnání, pěkně nabalit. A tohle nemá s vědou nic společného.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2024 08:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi ano, ale i ne. Pokud by požádali o povolení sběru, tak by ho nedostali a akorát na sebe upozornili. No a i vědci létají na turistické vizum.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2024 08:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud jde o sběr hmyzu, pokládám za nemožné ohrozit místní populaci. Víte kolik hmyzu uloví pavouci, ptáci netopýři, ječtěři, žáby....? I pokud část sbírky prodají jinam, lze s vysokou opravděpodobností očekávat, že se posléze stejně dostane do nějakého muzea či univesitní zbírky a bude využita jako historický podklad pro srovnávání vývoje.
Viděl jsem několik zajímavých zjištění na základě starých sbírek.
Jiné hodnocení mám ke sběru živých obratlovců nebo rostlin. Tam obvykle odprodané exempláře u neodborných chovatelů uhynou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.9.2024 09:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Spoustu starých sbírek zlikvidují rušníci a skončí v odpadu. A mimochodem, opravdu si myslíte, že by dostali povolení lovit hmyz v národním parku?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2024 09:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Většinu starých velkých kvalitních sbírek u znalců rušníci nezruší. Přejdou do muzejí. To tak u škol.
Jako bílí by určitě povolení nedostali. No to by nedostaly ani vědecké instituce. Ale to je přece špatně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist