https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvacet-procent-odpadu-v-brnenskych-popelnicich-tvori-jidlo-ukazal-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvacet procent odpadu v brněnských popelnicích tvoří jídlo, ukázal průzkum

18.7.2020 05:03 | BRNO (Ekolist.cz)
Když to hodíte do kompostéru, tak to není odpad!
Když to hodíte do kompostéru, tak to není odpad!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obsah popelnic v Brně je téměř z 20 %tvořen vyhozenými potravinami. Takové jsou první průběžné výsledky prvního roku tříletého zkoumání, co se v Brně dostane do popelnic, které spolu s Mendelovou univerzitou a společností Green Solution rozjela odpadová společnost SAKO Brno.
 

Ukázalo se také, že pokud se k vyhozeným potravinám připočte i odpad z kuchyní a zahrad, pak tento bioodpad tvoří až polovinu veškerého obsahu kontejnerů.

Dalším zjištěním je, že podíl jednotlivých složek odpadu se mění podle ročního období. A vliv měla i koronavirová krize, která vedla ke snížení plýtvání potravinami. Během koronavirové krize ale v popelnicích nedošlo k nárůstu podílů plastů, jak se vzhledem k používání jednorázových ochranných pomůcek a nádobí předpokládalo.

Analýza vzorků odpadu probíhá v rámci výzkumného projektu čtyřikrát ročně, projekt je naplánován na tři roky, vybrané lokality zahrnují typ sídlištní zástavby, vilové i venkovské. Každý typ zástavby je monitorován zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení produkovaného odpadu.

Biologický odpad, vyhozený do nádoby na komunální odpad, skončí svou cestu v brněnské spalovně odpadů. Mnohem lepší je, pokud jej občané vytřídí už doma a buď jej zdarma odvezou do sběrného dvora (což má smysl zejména u odpadů ze zahrad), nebo si pro kuchyňský i zahradní bioodpad zřídí kompostér. Společnost SAKO Brno v minulých letech občanům díky dotaci z Evropské unie poskytla pět tisíc kompostérů. V některých městských částech je možné využít i možnosti mobilního sběru bioodpadu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

18.7.2020 08:36
Nejprve by si odpadové firmy,ptž. samosprávy,měly přiznat,že vlastně nevědí jak zbytky jídla a ostatní bioodpad logisticky zajistit tak,aby nevznikaly hygienické problémy.
Ony hnědé popelnice,když je vedlo,pěkně kvasí.
Myšlenka odvozu biiodpadu do sběrného dvora je trapná,ten kdo jej produkuje/myslím tím trávu+měkké větvce/ si jej má také na svém pozemku zlikvidovat-kompostéry+pálení pod buřty.
Se zbytky jídla se toho moc vymyslet nedá.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

18.7.2020 09:44
Zbytky jídla i zahradní odpad by se určitě dal zlikvidovat v bioplynce. Zaplatilo by to náklady na nádoby(hnědé popelnice) i jejich častý svoz. Asi by jedna stačila ke každému vchodu bytového domu a svážet 2-3x týdně. Divím se, že to autor nezmínil. U nás bioplynku krmí nedozrálou kujuřicí, ktera vyčerpává pole. Bohužel zemědělci dotace zaplatí celou úrodu a platba od bioplynky za směs biomasy (klasy kukuřice má málokdy) je pak čistý zisk...tahle civilizace je prostě zvrácená!
Odpovědět
ig

18.7.2020 22:01 Reaguje na Pavel Karel
Kolik tak platí bioplynka za různé typy odpadu, věděl byste to prosím někdo?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.7.2020 08:13 Reaguje na
Kolik platí bioplynka? Jste mimo mísu bioplynka inkasuje! Hra na tržní hospodářství v tomto dotacemi pokřiveném prostoru nemůže fungovat!!!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.7.2020 07:34 Reaguje na Pavel Karel
Souhlas..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2020 10:44
To je jasný důkaz, že potraviny jsou příliš levné.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

18.7.2020 11:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Ti co dostávají zadarmo peníze od státu, plýtvají uplně čímkoliv. Takže žádný "jasný důkaz".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.7.2020 21:35 Reaguje na Pavel Hanzl
To je samozřejmě pitomost, protože z toho nelze jednak usuzovat, jakou část celkově vyprodukovaného odpadu ty zbytky potravin tvoří ... když vytřídím papír, plast, sklo, kartony a plechovky, což dělám, tak co tak asi v té popelnici může skončit?

Druhá věc je ta, že samozřejmě existují skupiny lidí, pro které jsou náklady na potraviny zanedbatelnou položkou a mohou si dovolit jimi plýtvat. Pak jsou ale skupiny, u kterých uvedené neplatí ani omylem. Takže citelně zdražit potraviny všem povede asi tak k čemu?
Odpovědět

Jirka Černý

19.7.2020 12:19
Bydlím na vsi v baráku takže v popelnici nekončí nic. To neznamená že ten problém njak nevnímám, např nám často zbyde pečivo které se alespoň suší pro známé co mají adekvátní zvířectvo.
Někdo tu píše že to ukazuje na fakt že je jídlo levné, tak bych to asi neřekl ale souvislost s cenou tu bude. Moje bejvalka neměla peníze a tak koupila nejlevnější maso, navařila guláš na tři dny a bylo. Výsledek? Druhý den to nikdo nejedl a za pár dní se většina vyhodila. Já jsem koupil méně lepšího masa a ostatních surovin, nadělal porce a vše se do mrtě a s chutí snědlo, ale z jejího pohledu to bylo vyhazování peněz.
Pokud jsou v rodině děti asi nejde uplně odbourat že njaké jídlo skončí na kompostu, pokud to nejsou zázračné děti které vždy sní celou svačinu atd.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.7.2020 21:42 Reaguje na Jirka Černý
Tak je pravda, že vařit něco, co mé okolí zrovna moc nemusí, nutně vede k tomu, že s výjimkou blokády Leningradu a podobných taškařic většina toho jídla skončí v popelnici.
Otázkou je, zda to nazývat vyloženě plýtváním ... byť čirý nerozum je to v každém případě.

To mi připomíná jak na letních táborech v mládí (vařili jsme si samozřejmě sami) se službě občas něco tak úplně nepovedlo ... a odpadovka se v ty dny plnila výrazně rychleji:-). Sice to byla škoda, ale zase bylo ... a někdy pořád je ... na co léta vzpomínat ... a za co stydět:-))). Ale opět, o plýtvání bych rozhodně nehovořil.
Odpovědět
JH

Jaqen Hghar

19.7.2020 19:53
A položil si vůbec někdo otázku, co z toho jídla, tedy bioodpadu nakonec vznikne? Já Vám to tedy napíšu, plastový odpad, nevěříte? Vyzkoušejte :-))
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.7.2020 08:31
Bylo by velmi zajímavé znát pravou motivaci spolupráce SAKA s Green Solution. Jaká dotace z toho kouká, asi?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist