https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-moravskoslezske-nemocnice-budou-zpracovavat-nebezpecny-odpad?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě moravskoslezské nemocnice budou samy pomocí mikrovlnného záření zpracovávat nebezpečný odpad

28.1.2021 01:31 | OSTRAVA (ČTK)
S využitím mikrovlnného záření v uzavřeném hygienizačním boxu se materiál přetvoří na suchý odpad bez nebezpečných vlastností. "Touto procedurou se navíc o čtvrtinu zmenší hmotnost materiálu a jeho objem se sníží dokonce až o 80 procent. Pro životní prostředí to je určitě z hlediska dopravy a skládkování mnohem menší zátěž," uvedl Unucka.
S využitím mikrovlnného záření v uzavřeném hygienizačním boxu se materiál přetvoří na suchý odpad bez nebezpečných vlastností. "Touto procedurou se navíc o čtvrtinu zmenší hmotnost materiálu a jeho objem se sníží dokonce až o 80 procent. Pro životní prostředí to je určitě z hlediska dopravy a skládkování mnohem menší zátěž," uvedl Unucka.
Foto | philippe spitalier / Unsplash
Dvě moravskoslezské krajské nemocnice budou od poloviny letošního roku samy zpracovávat nebezpečný nemocniční odpad. Nemocnice v Havířově a Frýdku-Místku budou biologicky kontaminovaný odpad upravovat přímo v nemocnicích ve speciálních hygienizačních jednotkách. Dvě zařízení přijdou na 8,2 milionu korun a budou dotovány z evropských peněz. Novinářům to sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.
reklama

 

Nemocniční odpad patří do kategorie nebezpečného odpadu a ze zákona musí být během několika dnů zpracován ve spalovně nebezpečných odpadů. "V nemocnicích každoročně vzniká několik desítek tun nebezpečného odpadu, který nemocnice posílají do spaloven nebezpečného odpadu. Našli jsme způsob, jak toto množství materiálu výrazně snížit," uvedl náměstek hejtmana pro chytrý region Jakub Unucka (ODS).

S využitím mikrovlnného záření v uzavřeném hygienizačním boxu se materiál přetvoří na suchý odpad bez nebezpečných vlastností. "Touto procedurou se navíc o čtvrtinu zmenší hmotnost materiálu a jeho objem se sníží dokonce až o 80 procent. Pro životní prostředí to je určitě z hlediska dopravy a skládkování mnohem menší zátěž," uvedl Unucka. Dodal, že při tomto způsobu úpravy odpadů vzniká jako vedlejší produkt jen čistá vodní pára, která je vypouštěná ventilací přes HEPA filtr.

"Naše nemocnice ročně vyprodukuje zhruba 180 tun nebezpečného odpadu. Propočítali jsme kapacitu hygienizační jednotky a ukázalo se, že díky novému zařízení se sníží množství našeho nebezpečného odpadu až o 95 procent," uvedl ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Norbert Schellong.

Ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Tomáš Stejskal poukázal na to, že zdravotnické zařízení v posledních měsících v souvislosti s pandemií koronaviru zaznamenalo výrazný nárůst nemocničního odpadu. "S ohledem na epidemiologická opatření se navýšilo množství roušek, ale hlavně ochranných obleků a dalších pomůcek, které intenzivně naši zaměstnanci využívají. Hygienizační jednotka ovšem slouží i k úpravě pevných odpadů, jako jsou například ostré chirurgické pomůcky. Zařízení totiž materiál dokáže kromě hygienizace také mechanicky rozmělňovat," upřesnil Stejskal.

Pokud se zařízení v nemocnicích osvědčí, chtěl by kraj, aby vznikla i v dalších krajských zdravotnických zařízeních.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

28.1.2021 07:32
No sice člověk nezná detaily, ale určitě lepší než tyto odpady jen tak spalovat....

Samozřejmě by bylo správné, kdyby člověk začal hledat náhradu za všechny materiály, které doposud využíval, a ze kterých se pak stává odpad a řeší se co s ním, ale to bude běh na dloooooooouhou trať... teprve se s tímto přístupem začalo....

Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.1.2021 11:32 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Co jako myslíte, že s tím udělají, dají to do skládky. Zajisté, také bojujete proti skládkování, jak se tím popasujete?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.1.2021 18:12
Mikrovlnná technologie je na desinfekci nebezpečného odpadu. A pak se s ním může nakládat jako s ostatním odpadem, už není nebezpečný.
Vlastně to vysuší, ty všechny hleny a krev a tak. A pak to bude prostě pro spalovnu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.1.2021 22:38 Reaguje na Katka Pazderů
Velmi by mně zajímala energetická náročnost těch mikrovlných sušáren biologického odpadu. Kdysi v jednom n.p., kde se vyráběly tablety, jsme také používali mikrovlnou sušárnu na sušení granulátu a ta byla dost energeticky náročná a tak když se to potom usušené spálí, tak se ztoho usušeného uvolní zase jen CO2 (+stopy kyslíkatých sloučenin nějakých těch jiných prvků). Mikrovlná sušárna je vlastně výkonější a větší mikrovlná trouba s odtahem vodní páry.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist