https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-navrhla-paty-balik-sankci-proti-rusku-pocita-se-zakazem-dovozu-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise navrhla pátý balík sankcí proti Rusku, počítá se zákazem dovozu uhlí

6.4.2022 02:14 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, který počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie. Cílem je také znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit import důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy. Sedmadvacítka také zmrazí obchodování se čtveřicí velkých ruských bank, na něž se dosud nevztahovaly unijní sankce.
 

O návrhu budou ve středu jednat zástupci členských zemí a pokud jej schválí, sankce by měly začít platit ještě tento týden. EU kromě toho vypoví nespecifikované množství diplomatů z ruského zastoupení při unii.

"Všichni jsme viděli ty strašlivé fotografie z Buče a dalších oblastí, odkud se nedávno stáhly ruské jednotky," připomněla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová záběry mrtvých těl a masových hrobů ukrajinských civilistů. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podle ní pokračuje v kruté a bezohledné válce a EU musí v této kritické chvíli dále zvýšit tlak na Moskvu.

K dosavadním čtyřem balíkům zaměřeným na omezení zdrojů Putinova režimu proto Brusel navrhuje přidat nová opatření. Zásadním krokem má být podle šéfky unijní exekutivy zákaz dovozu uhlí, který připraví Moskvu o čtyři miliardy eur (97,4 miliardy korun) ročně. Tento krok má na rozdíl od embarga na dovoz ropy či plynu podporu téměř všech unijních zemí včetně Německa. Zatím však není jistý konkrétní termín, kdy by mohl začít platit.

"Já si myslím, že by to mohla být jedna z prvních surovin, kterých by se Evropská unie vzdala," řekl český ministr financí Zbyněk Stanjura, který o dalších sankcích jednal se svými unijními kolegy. Získat jednomyslnou podporu pro embargo na ruskou ropu či plyn bude podle Stanjury složitější, ačkoli pod dojmem brutality ruské agrese se přístup některých států postupně mění. Proti úplnému odstřižení od ruské ropy či plynu se staví zejména Německo, Rakousko či Maďarsko.

Unie podle návrhu komise také zakáže ruským firmám ucházet se o veřejné zakázky v členských zemích.

EU také plánuje zmrazit veškeré transakce a další kontakty se čtveřicí velkých ruských bank včetně druhého největšího bankovního domu VTB. Tyto banky představují čtvrtinový podíl na ruském bankovním trhu. Unie již sice v minulosti schválila jejich vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT, ale přímé sankce jako Spojené státy či Británie dosud nezavedla.

Nová opatření se mají dotknout například dovozu dřeva či cementu, ale i některých potravin či alkoholu z Ruska. Jeho pokladna by tím měla přijít o dalších 5,5 miliardy eur. Omezen má být vývoz vyspělých technologií jako jsou například některé polovodiče či kvantové počítače, což má zbrzdit ruský technologický pokrok.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell prohlásil, že cílem celého balíku je "dále ochromit Putinovu válečnou mašinerii". Sedmadvacítka podle něj kromě ruské agrese na Ukrajině reaguje také na porušování diplomatických principů ruskými činiteli na ambasádách při EU a v členských zemích. Borrell proto nařídil označit za nežádoucí některé pracovníky ruské diplomatické mise při EU. Jejich počet nespecifikoval, podrobnosti se má dozvědět předvolaný ruský velvyslanec.

Nejvíc uhlí z Ruska dováží ze zemí EU Německo a Polsko

Rusko je dlouhodobě třetím největším vývozcem uhlí a Evropská unie patří k jeho významných odběratelům. Podle americké vládní energetické agentury EIA vyvezlo loni 237 milionů tun uhlí, největším exportním trhem je Čína, na kterou připadá čtvrtina ruského exportu uhlí, celkový vývoz do zemí EU je pak jen mírně nižší. Podle unijní statistické agentury Eurostat bylo v roce 2020 největším importérem ruského uhlí Německo následované Polskem a Itálií.

Polský premiér Mateusz Morawiecki přitom minulý týden oznámil, že jeho země plánuje do konce května ruské uhlí přestat dovážet. Německý ministr hospodářství Robert Habeck pak v březnu informoval, že Berlín se závislosti na ruském uhlí může zbavit do podzimu. Dnes Evropská komise navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, který mimo jiné počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie.

Dovoz uhlí z Ruska do zemí EU v roce 2020 (v milionech tun):

Německo 14,36
Polsko 9,46
Itálie 4,01
Nizozemsko 3,25
Francie 2,45
Španělsko 2,23
Finsko 1,38
Belgie 1,19
Dánsko 1,07
Slovensko 0,98
Rumunsko 0,72
Bulharsko 0,56
Švédsko 0,52
Chorvatsko 0,45
ČR 0,34
Rakousko 0,34
Maďarsko 0,27
Řecko 0,26
Litva 0,18
Irsko 0,09
Lotyšsko 0,04
Kypr 0,02
Slovinsko 0,02
Lucembursko 0,00
Estonsko 0,00
Malta 0,00
Portugalsko 0,00
EU celkem 44,22

Zdroj: Eurostat


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

6.4.2022 06:55
EU se snaží o "sankce" a Emeričané zvýšili dodávku ropy z Ruska na 100000 barelů denně, mimo to odblokovali dovoz minerálních hnojiv. Prostě stupidita EU nezná mezí a také na to jako jediná doplatí-a my s ní.
Odpovědět
AZ

A Z

6.4.2022 08:16 Reaguje na pavel peregrin
A to jste vycucal odkud?
Odpovědět
DV

Daniela V.

6.4.2022 13:18 Reaguje na pavel peregrin
Ano, bohužel ......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.4.2022 15:03 Reaguje na pavel peregrin
Jako že USA z Ruska momentálně nakupují ropu, jo? A to dejte odkaz, na to jsem ale kua zvědavej.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2022 16:35 Reaguje na pavel peregrin
Čistá lež jak dycky. USA naopak zakázaly dovoz ruské ropy úplně.
Odpovědět
DV

Daniela V.

6.4.2022 13:18
Kdo chce info, nalezne. I kdyby 10.balík sankcí, škodí si EU .....
Odpovědět
AZ

A Z

6.4.2022 13:41 Reaguje na Daniela V.
Ano, takto začíná řeč všemožných dezinformátorů a hltačů zaručených pravd ze sputniku. ,,Kdo chce info, nalezne ... ,, A teď se objevila novinka. ,,Každá mince má dvě strany...,, :-)
Odpovědět
DV

Daniela V.

6.4.2022 16:48 Reaguje na A Z
No když myslíte .....někdo hltá pravdu, že se večer posadí před kanály pravdy. Nebo ťukne do mobilu .....
Odpovědět
DV

Daniela V.

6.4.2022 16:49 Reaguje na Daniela V.
Je to prosté ....čas ukáže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2022 17:11 Reaguje na A Z
Dnes se lže typem bullshit naprosto a zcela běžně, takže lžou i představitelé států. Teda jen těch (pro)ruských. Nikdy v životě jsem tohle nezažil a ani v historii jsem to nanašel, za Hitlera ani za Stalina, natož za Napoleona nebo dřív:

Putin."Na Ukrajině chráníme občany před fašisty a nacionalisty".
Lavrov."Nechceme napadnout žádnou zemi, Ukrajinu jsme taky nenapadli".
Šojgu:"Cíle operace jsou splněny, teď se soustředíme na hlavní cíl - osvobození Donbasu".
Konašenkov: "Operace probíhala tak dobře, že nebylo nutné útočit na velká města, čímž se zamezilo civilním obětem."

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.4.2022 15:05 Reaguje na Daniela V.
Hospodářsky to samozřejmě minimálně Evropě škodí. Celkově je to ale řekněme nezbytný náklad toho, přinutit Rusy táhnout domů.
Holt něco za něco ... tohle za to stojí, nemají se chovat jak hovada.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2022 16:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Sankce s maximální tvrdostí jsou předpoklad nutný, nikoliv dostačující.
Klíčem k uklidnění situace je "čisté nebe" nad Ukrajinou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si běžte vzít prášek, dejte si studenou sprchu a třeba to pomůžete. Bo na to zapomeňte, nic takového nebude.
Odpovědět
DV

Daniela V.

6.4.2022 17:18 Reaguje na Svatá Prostoto
No těch hovad je hodně .....mne ale fascinuje, jak určití politici jsou pravdomluvní a myslí to s námi dobře, kdežto jiní jen a jen lžou ....a taky tyhle rozdíly nám někdo vysvětluje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:50 Reaguje na Daniela V.
Se lhaním se počítá, u ženských i politiků:-))).

Vojenská invaze na území cizího suverénního státu je trochu jiný level.

Odpovědět
JO

Jarka O.

7.4.2022 13:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Fakt? S tím se počítá u ženských a politiků:-)? Tak to manželovi sdělím, jenže ono se s tím počítá jen někdy a jen u některých, na jiné politiky a ženy se zase nahlíží moc přísně, zkrátka dvojí metr:-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 14:38 Reaguje na Jarka O.
Někdo s tím počítá, někdo se diví:-))).

A dvojí metr je zcela ok a normoš ... třeba u bolšánů nebo Okamury je mi lautr jedno co udělají nebo ne, protože šance, že bych je volil je asi stejná, jako že mi napíše Monica Bellucci, že by se mnou chtěla jít na rande:-).
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.4.2022 21:05 Reaguje na Svatá Prostoto
Njn, mě udivilo, že jsem v jednom pytli s politiky, ty bolšány jsme volili všichni, jen v různých stranách :-). To byste koukal na dvojí metr, co má manžel. Po mně pořád chce důkazy, odkazy, statistiky a další hlouposti, když mu něco sdělím, a kdyby byl na kafi s tou Bellucci, tak po ní by určitě žádný statistiky nechtěl;-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2022 17:08
Dovážet uhlí do elektráren z Ruska je ropácká prasárna zcela ojedinělá. Hlavně, že kritizují OZE a plyn, ale takové uhlí bude x násobně špinavější, než všechno ostatní.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže vlastně v ČR nejsme zase až takoví ropáci, co:-)))?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

6.4.2022 19:38
Já nevím bolševici o co vám jde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist