https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-chvaletice-zada-u-us-o-obnoveni-platnosti-vyjimky-z-emisnich-limitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Chvaletice žádá u Ústavní soud o obnovení platnosti výjimky z emisních limitů

25.8.2022 18:08 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Elektrárna Chvaletice se obrátila na Ústavní soud s žádostí o obnovení platnosti výjimky z emisních limitů na rtuť a oxidy dusíku. V tiskové zprávě to uvedlo Hnutí Duha bojující za zdravé životní prostředí. Stížnost míří na rozhodnutí olomoucké pobočky ostravského krajského soudu, který platnost výjimky pozastavil, když přiznal odkladný účinek žalobě ekologických organizací a místních spolků. Přijetí stížnosti ČTK potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.
 

Soud přijal stížnost v první půli srpna, soudcem zpravodajem je Jaromír Jirsa. Věc zatím není vyřízená. "Vyřízení obecně trvá v rámci měsíců," poznamenala Číhalíková Sedláčková.

Hnutí Duha uvedlo, že si elektrárna stěžuje na porušení práva podnikat. "V žádosti přitom odhalila, že letošní očekávaný zisk kvůli drahé elektřině násobně přesáhne náklady na potřebnou investici do snížení emisí a splnění limitů. Elektrárna také dlouhodobě ignoruje možnost získat kratší výjimku na dva roky, která by byla dle soudu v mezích zákona," uvedli zástupci Hnutí Duha.

Podle hnutí elektrárna uvádí, že pouze letos činí odhad zisku 3,9 miliardy korun, přitom maximální částka pro případ instalace nových filtrů, které by snížily emise vypouštěných škodlivin hluboko pod emisní limity, je 1,5 miliardy korun. "Provozovatel však také může jít cestou vyladění stávajících filtračních technologií a instalací technologie dávkování aktivního uhlí, a náklady na dosažení emisních limitů se tak mohou dostat na 95 milionů korun, tedy zhruba na 2,5 procenta letošního očekávaného zisku elektrárny. Takové úpravy lze navíc provést v řádu několika týdnů," upozornili zástupci hnutí.

Spolu s organizací Greenpeace, skupinou Frank Bold a dalšími spolky dlouhodobě kritizují výjimku z emisních limitů. Krajský soud také letos uvedl, že by elektrárna mohla místo požadovaných šesti let dostat kratší dvouletou výjimku, kterou by mohla potřebovat na realizaci investic pro snížení emisí a dosažení limitů.

Olomoucký krajský soud v březnu zrušil elektrárně emisní výjimku pro rtuť a oxidy dusíku, kterou vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Nejvyšší správní soud (NSS) v květnu vyhověl kasačním stížnostem elektrárny a ministerstva životního prostředí a věc vrátil k novému projednání. Olomoucká pobočka soudu pak v červnu přiznala odkladný účinek žalobě proti emisní výjimce.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou modernizaci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by investovat další vysoké sumy, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity, vloni v listopadu vydaná výjimka umožňovala elektrárně vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu šesti let.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

25.8.2022 21:31
Soud by měl nyní především konstatovat, že energetické zdroje jsou naprostou životní nutností a nějaké limity toho či onoho jsou marginalitou, která by spolehlivé výrobě elektřiny neměla bránit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.8.2022 07:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Člověk, který obětuje své zdraví pro peníze, nakonec zjisti že nebude mít ani jedno. Zastávat se něčeho takového je nepatřičné.
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.8.2022 13:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Menší překročení limitů emisí znamená jakousi neurčitou možnost nevýznamných škod na zdraví.

Nedostatek elektrické energie oproti tomu znamená okamžité škody - a s naprostou jistotou.
Odpovědět
DB

Darth Bane

27.8.2022 00:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vám se zdají být současné ceny elektřiny smesne nízké, že????
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist