https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-vyrobila-z-temelinske-odpadni-vody-2033-mwh-usetrila-1500-tun-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Kořensko vyrobila z temelínské odpadní vody 2033 MWh, ušetřila 1500 tun CO2

31.1.2022 11:18 | TEMELÍN (ČTK)
K výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí. Malá vodní elektrárna Kořensko využívá odpadní vodu, kterou Temelín vrací do Vltavy.
K výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí. Malá vodní elektrárna Kořensko využívá odpadní vodu, kterou Temelín vrací do Vltavy.
Foto | Jenda021 / Wikimedia Commons
Vodní elektrárna Kořensko, jejíž turbínu pohání odpadní voda z jaderné elektrárny Temelín, vyrobila loni 2033 megawatthodin (MWh) elektřiny. Ušetřila tak emise přes 1500 tun oxidu uhličitého. Její loňská výroba, meziročně podobná, by pokryla potřeby malého města, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

K výrobě podobného množství elektřiny by uhelná elektrárna spálila skoro dva tisíce tun uhlí. Malá vodní elektrárna Kořensko využívá odpadní vodu, kterou Temelín vrací do Vltavy. Musí při tom dodržovat přísné ekologické limity. "Vedle výroby elektřiny a tepla fungujeme i jako zdroj vody pro vodní elektrárnu. Vodu do Vltavy tak nevracíme bez užitku, naopak se získá nemalé množství ekologické elektřiny," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Vltavskou vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky vrací jihočeská elektrárna právě díky malé vodní elektrárně Kořensko. V provozu je od roku 1999, dosud vyrobila 40.420 MWh elektřiny. Uhelné elektrárny by k tomu musely spálit přes 30.000 tun oxidu uhličitého. Elektřinu, kterou Kořensko vyrobí za rok, zvládne Temelín za hodinu.

"Jde o jeden z příkladů skvělého společného fungování jaderných a obnovitelných zdrojů. Podobně jsme v jaderné elektrárně Dukovany loni zprovoznili parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely," uvedl ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 1,4 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

31.1.2022 14:20
Jsem velkym zastancem jaderne energetiky, ale tento zpusob sebepropagace CEZu stylem "lisani se" vuci prevladajici dnesni "zelene" ideologii mi prijde ponekud smesny, pokud by tedy nevyrcenym cilem tohoto clanku nebylo ten slavny Gren Deal zesmesnovat. Rok ma 90 000 hodin a tak ocekavam, v zajmu vyvazenosti
90 000 krat vic informace v ekolistu o Temelinu nez o elektrarne Korensko :)


"Elektřinu, kterou Kořensko vyrobí za rok, zvládne Temelín za hodinu. Jde o jeden z příkladů skvělého společného fungování jaderných a obnovitelných zdrojů"
:)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

31.1.2022 14:21 Reaguje na Miloš Zahradník
Opravuji, 9 000 krat (zaokrouhleno) :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.1.2022 15:02 Reaguje na Miloš Zahradník
To jste vyhmátl:-). Ale nemusí pršet, stací když kape,říká klasik. A taky jim nekape na parkovistě pro auta zastřešené fve.
Dobrá je i věta: Uhelné elektrárny by k tomu musely spálit přes 30.000 tun oxidu uhličitého. No co už :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2022 16:47 Reaguje na Jarka O.
Uhelné elektrárny oxid uhličitý nepálí, ale produkují. Ale my vám rozumíme.

Cílem dekarbonizace není nějaký gigamega zdroj čisté elektřiny, takový skutečně neexistuje. Jenže pan Wagner nebo Vinkler atd. v tom vidí jedinou možnost a pokud není, jsou veškeré OZE nacypa.
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.1.2022 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Rozumíte, že ta věta je zkopírovaná z článku? Přečtěte si ho ještě, pardon, aspoň jednou.
Koncentrované zdroje E méně ničí krajinu,nebo ne? Vždyť se o krajině zde jinak pořád píše, ze ji chceme mit blizkou přírodě, což s fve a větrníky nejde. U vodních elektráren na přehradách je to OK, tam drobná vyroba E je doplňková a není vždycky hlavní funkce přehrad.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2022 20:12 Reaguje na Jarka O.
Máte pravdu, je to tam. Ale my tomu rozumíme, překlep.
Žádná výroba elektřiny není úplně košer, vždycky je něco za něco. Optimální je asi kombinace OZE a jádra. FVE může být požívána tak, že to neruší prakticky vůbec (vytěžené lomy, zpevněné plochy) větrníky krajinu hyzdí dost. Ale změť sloupů VN taky není boh vie čo.
A ve vraždění ptáků se možná srovnávat můžou.
problém je ale čistě praktický. Už dnes zaostáváme za Evropu celkem dost a nejdříve postavíme JE v roce 40. A do té doby s uhlím nevydržíme, ani kdyby nebyla žádná EU. Prostě dojde a devastace krajiny je naprosto nesrovnatelná.
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.2.2022 18:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Přeloženo z češtiny do češtiny...píšete, že optimální je kombinace ruského jádra a čínského uhlí.....Vy tedy jste známý tím, že zcela bigotne prosazuje to druhé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2022 16:43 Reaguje na Miloš Zahradník
Je to samozřejmě dobře, jen tam není, kolik sežerou ta čerpadla, to bude asi minimálně 2x tolik. Ale to zase až tak nevadí, nejedou na uhlí.
Odpovědět
va

vaber

1.2.2022 09:55 Reaguje na Miloš Zahradník
tahle malá vodní elektrárna
se stavěla současně s Temelínem a byla zahrnuta v stavebním projektu Temelína
Odpovědět
MD

Marek Drápal

31.1.2022 14:27
V ČEZu by zřejmě mělo konečně proběhnout školení pojmu "obnovitelný zdroj" a naopak odřeknout školení na "greenwashing". Není to tak dávno, co se přišlo na to, že na stejně fungující VE (ovšem v uhelné elektrárně) brali dotace...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.1.2022 16:49 Reaguje na Marek Drápal
A čemu se čemu? Pokud to zařízení vyrábí čistou energii z vody, tak je zelené a má nárok an dotaci. Otázkou ale je, jak dlouho ta uhelka pojede, ale u nás asi do alelujá.
Odpovědět
MD

Marek Drápal

1.2.2022 11:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Voda čerpaná elektřinou z uhlí či jádra není obnovitelný zdroj. To rovnou můžete elektřinou z uhelky svítit na FV panely a říkat, že vyrobená energie je z obnovitelných zdrojů...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 22:39 Reaguje na Marek Drápal
Člověče nešťastná, pokud ta voda odteče do řeky bez užitku, nebo jde přes turbínu, je přece podstatný rozdíl.
Ta čerpadla jedou tak jako tak, jen se velká část energie zase vrátí.
Pokud bude někdo svítit na fve panel, tak je to samozřejmě nesmysl, ale když někdo bude zachycovat světlo z veřejného osvětlení (která by stejně svítilo) tak je to v pořádku. Je to vždy energie navíc.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

31.1.2022 17:19
Překlad - za rok ani ne hodina produkce dvou temelínských reaktoru..
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.1.2022 19:45 Reaguje na Vaclav Sobr
Vzhledem k tomu, že by ta voda jinak bez užitku tekla do Vltavy a elektrárna na rozdíl od některých jiných nijak životní prostředí nepoškozuje, je i takové množství elektřiny docela úspěch.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

1.2.2022 10:45
Ne, že bych musel rýt za každou cenu, ale tady to jinak nejde.
Určitě je dobře, že tam MVE je, o to nic. Jen je třeba vědět, že nejprve se musela spousta energie spotřebovat na čerpání té vody z Hněvkovic do JE :-).
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.2.2022 11:00 Reaguje na Jindřich Duras
To samé se dá říct třeba i o Dlouhých stráních nebo jakékoliv jiné přečerpávačce. Tady s tím rozdílem, že voda se musí vyčerpat tak jako tak, aby Temelín mohl vyrábět elektřinu. Spotřeba elektřiny na pohon těchto čerpadel je ovšem v desetinách procenta toho co Temelín vyrobí, malá část z toho se "rekuperuje" v této MVE. U přečerpávací elektrárny se spotřebuje cca 130 % toho co vyrobí...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist