https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energeticko-klimaticky-plan-poslou-ministerstva-podle-tresnaka-ek-behem-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energeticko-klimatický plán pošlou ministerstva podle Třešňáka Evropské komisi během září

11.9.2023 01:20 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní energeticko-klimatický plán bude Evropské komisi odeslán během září, ta pak poskytne Česku zpětnou vazbu. Do poloviny příštího roku se pak musí dokončit finální verze plánu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti). Návrhy národních plánů měly státy Evropské unie odeslat k posouzení Evropské komisi do konce června, Česko tento termín nestihlo. Vypracování plánu má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí (MŽP).
 

Vládní koalice by měla zároveň do konce letošního roku představit novou Státní energetickou koncepci. Podle Třešňáka jsou materiály součástí balíku tří dokumentů, které by měly mít stejná východiska. Vedle koncepce a energeticko-klimatického plánu je to i Politika ochrany klimatu.

"Klimaticko-energetický plán má především říct, jak přispějeme k cílům Evropské unie v oblasti obnovitelných zdrojů. Následně v té Státní energetické koncepci si chceme právě více rozpracovat, jaká budou konkrétní, třeba i legislativní opatření v oblasti energetiky, která urychlí výstavbu zdrojů, anebo je nějakým způsobem finančně podpoří," řekl Třešňák.

Plán má nastínit proměnu energetiky bez uhlí, jde o reálnost návrhů i jejich ekonomiku. MPO vypracovalo na jaře východiska aktualizace, které následně schválila vláda. Zároveň ustanovilo Platformu pro strategie v oblasti energetiky a klimatu a ve spolupráci s MŽP zadalo výzkumné skupině SEEPIA pod vedením ekonomů z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy modelování podkladových scénářů. Proces aktualizace plánu také obsahoval povinnou veřejnou konzultaci, která se uskutečnila na konci května.

Při výstavbě nových obnovitelných zdrojů energie, jako jsou například větrné elektrárny, je podle Třešňáka problematický i přístup lidí. "Referenda dneska v obcích často dopadají tak, že to skutečně lidé nechtějí. V tom já třeba spatřuji ten největší problém, protože na jednu stranu tu máme ceny energií a pak ten efekt ´nechci žádný zdroj na svém dvorku´," řekl. Výstavbu obnovitelných zdrojů energie by měly usnadnit takzvané akcelerační zóny, tedy oblasti, ve kterých by mělo být snazší postavit například větrnou elektrárnu. Prvek odporu místních podle Třešňáka ale zůstává.

Například tuto sobotu obyvatelé Josefova na Sokolovsku v referendu rozhodli, že nechtějí v katastru obce dvě větrné elektrárny. Větrníky odmítli přesto, že obec tak mohla získat příspěvky do rozpočtu a realizovat naplánované investice, na které jinak těžko získá finance.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

11.9.2023 07:17
Kdyby místo dotací na větrníky a slunečníky postavili 2 bloky JE, jak frurt pindají, tak udělají daleko větší službu v omezení sodovkáče.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.9.2023 08:02 Reaguje na Slavomil Vinkler
To by se ovšem muselo chtít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2023 11:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono "se" chce. Proč se teda dávno nestaví? Fakt netušíte?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.9.2023 10:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Po 20 letech pindaní už máme skoro vybranou firmu. Náš stát je efektivní a jde mu jen o prospěch našeho státu a jeho občanů, nikdy se uz nás nebojuje za zájmy jiných států.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2023 11:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
A proč to nepostavili? Když Nečasova vláda vypsala tendr už v roce 2010? Fakt netušíte?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist