https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eru-podpora-kombinovane-vyrobe-energii-je-ve-verejnem-zajmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ERÚ: Podpora kombinované výrobě energií je ve veřejném zájmu

4.2.2019 17:08 | PRAHA (ČTK)
Podpora tuzemským zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla, takzvaným kogeneracím, je ve veřejném zájmu, tvrdí ERÚ.
Podpora tuzemským zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla, takzvaným kogeneracím, je ve veřejném zájmu, tvrdí ERÚ.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podpora tuzemským zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), takzvaným kogeneracím, je ve veřejném zájmu. Vyplývá to z dnešního prohlášení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), které poskytl Michal Kačírek z tiskového oddělení úřadu. ERÚ na konci ledna na dotaz ČTK uvedl, že o navýšení podpory tuzemským zdrojům KVET pro letošní rok se zajímá Evropská komise.
 

Úřad v prosinci oznámil, že na základě nového cenového rozhodnutí dostanou zdroje KVET v roce 2019 asi o 900 milionů korun vyšší podporu než úřad plánoval v cenovém rozhodnutí z konce září. Odůvodnil to mimo jiné růstem cen primárních paliv. Plánovaná podpora těchto zdrojů by tak letos měla činit zhruba 2,1 miliardy korun. Na údajný nesouhlas některých zaměstnanců úřadu se změnou cenového rozhodnutí v prosinci upozornily Lidové noviny.

Radní ERÚ Vladimír Vlk před Vánoci krok úřadu hájil obavami, že bez systémové podpory by byla současná tendence růstu nákladů pro kogenerační výrobny likvidační. "Pocítili by to samozřejmě spotřebitelé tepla, kterým by vzrostly ceny," podotkl. Regulační úřad dnes zopakoval, že 1,7 milionu tuzemských domácnosti je napojeno na soustavy zásobování teplem. Významnou roli podle něj přitom hrají teplárny, které využívají kombinované výroby elektřiny a tepla. Se započtením inflace se nová výše podpory dostává na úroveň roku 2013, doplnil ERÚ.

Úřad podotkl, že svým rozhodnutím pouze stanovuje výši podpory pro zdroje, kterým ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydá osvědčení. "Rozhodnutí o tom, kolik zdrojů podporu nakonec dostane a jaký bude jejich celkový součet, je v gesci MPO. Odhad výše vyplacené podpory tak musí vycházet z predikce, že ministerstvo vydá osvědčení podobnému počtu zdrojů jako v minulých letech," uvedl dnes regulační úřad. Zmiňované navýšení podle něj nepodléhá oznamovací povinnosti vůči Evropské komisi, o čemž ERÚ na konci ledna oficiálně informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

"Navržené zvýšení podpory slouží k udržení konkurenceschopnosti vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a tím v konečném důsledku k omezení nárůstu ceny tepla pro konečného spotřebitele. Provozovatelé zdrojů KVET nemají povinnost kombinovanou výrobu elektřiny a tepla provádět, pokud bude ekonomicky nevýhodná. Její omezení nebo opuštění by vedlo k dalšímu nárůstu ceny tepla," dodává v dnešním prohlášení ERÚ.

Dotace takzvaným podporovaným zdrojům energie, mezi které KVET patří, vyplácí od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních letech. Stát v posledních letech každoročně přispívá z veřejných peněz dotací 26,2 miliardy korun, zbytek zaplatí převážně spotřebitelé ve fakturách za elektřinu.

Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, plně obsazená má pět členů. Média v posledních měsících uváděla, že v radě panuje napětí mezi dvěma tábory radních. To vyústilo v rezignaci předsedy rady Vratislava Košťála, který odstoupil ke konci loňského listopadu. Důvodem podle něj byly právě spory v radě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

5.2.2019 12:33
Takže dotace na kombinovanou výrobu energií. Ale z jakého zdroje?? To jsou jako dotace na černo/hnedouhelné zdroje??

Takže víc dotací jde v reálu na podporu poškozování ŽP místo toho, aby byla podporována hlavně čistá energetika??

Jestli to chápu dobře, tak je to pěkně zvrácené....
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.2.2019 16:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Rozhodně paralelní výroba elektřiny a tepla je výhodnější a pro přírodu šetrnější, než když se vyrábí každé zvlášť a propálí se skoro dvojnásobek čehokoli čím se topí.
Pročež nedávno ekologové, tedy škůdci životního prostředí, prolobovali zákaz prodeje krbových kamen s paralelním ohřevem vody.Takže si to lidi, pokud chtějí opravdu šetřit životní prostředí, musejí bastlit sami.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.2.2019 18:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Rád bych odpověď od někoho kdo se v této problematice opravdu vyzná a ne od blábolisty Šimůnka..

To vím taky, že ta účinnost je vyšší, ale pořád je to uhelný zdroj, a ty se mají postupně nahrazovat a rozhodně do nich nemají jít dotace jen proto, že se zdražuje uhlí........ to se zdražuje právě protože se přechází na bezemisní zdroje....

Že jde o kogeneraci je tu podle mě jen záminka jak z tohoto navenek udělat něco pozitivního.

Jestli myslíte krbová kamna s výměníkem, tak ty se mimochodem naprosto běžně prodávají. A slaví velký úspěch.. takže zase blábol a ubohý pokus jak pošpinit lidi co se zabývají ochranou ŽP.... jste chudák Šimůnku.....

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist