https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-projedna-energeticke-sankce-vuci-rusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU projedná energetické sankce vůči Rusku

21.3.2022 13:16 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko se v ukrajinském Mariupolu dopouští masivních válečných zločinů a Evropská unie bude jednat o dalších sankcích, tentokrát cílených na ruský ropný průmysl. Před jednáním ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Litevský ministr Gabrielius Landsbergis prohlásil, že EU by se měla shodnout na zákazu dovozu ruské ropy a také podpořit další společné dodávky zbraní Ukrajině.
 

"Rusko se skutečně dopouští mnoha válečných zločinů. To, co se děje v Mariupolu, je masivní válečný zločin. Ničí všechno, bombarduje a zabíjí všechny, bez rozdílů," řekl Borrell novinářům krátce před ministerským jednáním. Možné ruské válečné zločiny či zločiny proti lidskosti již začal přímo na Ukrajině vyšetřovat Mezinárodní trestní soud.

Ministři se dnes budou bavit o celkově pátém balíku sankcí od začátku ruské invaze a podle Borrella by měl zahrnovat i energetický sektor. Postoje členských zemí jsou však vzhledem k jejich energetické závislosti na Rusku méně jednotné než v předchozích případech.

"Tohle je naše válka. A jestli ji prohrajeme, bude to na nás," apeloval na rázné kroky Landsbergis. Jeho země patří spolu s dalšími pobaltskými státy či Polskem k zastáncům nejtvrdších protiruských kroků, mezi něž patří úplné odstřižení od ruského plynu či ropy.

Naproti tomu Německo, Maďarsko či Itálie o zastavení dovozu plynu mluvit odmítají. Podle některých diplomatů by se sedmadvacítka spíše mohla shodnout na zákazu dovozu ropy. Landsbergis dnes poznamenal, že by to pro EU nebyl tak velký zásah jako u plynu a přitom by připravil režim ruského prezidenta Vladimira Putina o významné zdroje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dnes zveřejněném videoposelství vyzval občany Německa, aby ukončili veškeré hospodářské vztahy s Ruskem a připravili tak Moskvu o prostředky na pokračování války s Ukrajinou, upozornila agentura Interfax-Ukrajina. "Nebuďte sponzory válečné mašinérie této země, ani jedno euro okupantům, zavřete jim všechny přístavy, nedodávejte zboží, odmítněte ruské energetické zdroje," uvedl Zelenskyj. "Němci! Máte sílu, Evropa má moc silnější než jakékoliv rakety, mocnější než tanky. Bez obchodu s vašimi bankami a společnostmi nebude mít Rusko na tuto válku peníze," dodal.

Pokud se Evropská unie rozhodne uvalit embargo na dodávky ruské ropy, vážně to ovlivní celosvětový trh s ropou, řekl dnes novinářům v Moskvě mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Velmi vážně by (takové rozhodnutí) ovlivnilo k horšímu energetickou rovnováhu na evropském kontinentu," uvedl podle agentury TASS kremelský mluvčí. Američané by na tom podle něj byli lépe než Evropané.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

21.3.2022 14:33
Važení diskutující zatím se zdržte svých naivních příspěvku a vyčkejte,až se k článku vyjadří celosvětově uznavaný znalec FVE.projektant JE muž jenž do taju jádra zaučoval paní Drabovou,politolog,vědec,znalec Ruska a jeho tajných služeb.klimatolog,hydrolog,ichtyolog,energetik,člen Mensy vážený pán Pavel Hanzl z Brna.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.3.2022 15:39 Reaguje na karel krasensky
Už mě svrběla ruka poslat krátký příspěvek, ale máte pravdu.
Nechť promluví povolaný , tajný dvorní rada P.H. von Brünn.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.3.2022 16:37 Reaguje na karel krasensky
:-)

Ale s tím zaučováním Drábové opatrně, aby vás nezažalovala pro nactiutrhání:-))).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.3.2022 20:52 Reaguje na karel krasensky
Ještě bych doplnil, že je čestným občanem Paroubkova Marsu...:-).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.3.2022 15:38
Já bych zavřel nejen všechny plynovody a ropovody, ale i vodovody a kanalizace. Jen ať Putin vidí, co způsobil.
Odpovědět
ad

21.3.2022 18:11
"Češi darovali na pomoc Ukrajině 2,7 miliardy korun za (takřka) měsíc. Jen za ruský plyn ale za stejnou dobu dali 17 miliard korun. A další miliardy za ruskou ropu. Že by se bez nich otřásla tuzemská ekonomika? Ano, otřáslo by se naše pohodlí."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 18:16
Děkuji za důvěru, přijel jsem z roboty.
Celá záležitost je mi naprosto jasná, jako všechno ostatní (pokud jste si všimli).
NATO musí udělat "čisté nebe", Ukrajinci už pozemní jednotky povraždí sami.
Námitka, že to bude záminka pro rozpoutání 3. sv. války je zcela nesmyslná, protože Putin do něčeho takového zásadně nepůjde, protože ví, že že by to prohrál a znamelo by to totální zničení celého Ruska.
Kdyby to nevěděl, rozpoutal by tu válku už dávno.

Jediné, na co hraje, je naše zbabělost a stálé zdůvodňování proč to nejde. (Něco mi to připomíná i tady).

Pokud Ukrajina padne, tu válku budeme mít tady a Evropa bude stále řešit, proč to nejde a Macron bude stále více "znepokojen".

Nás nemůže porazit Putin a jeho cha cha superKinžál, ale vlastní podělanost. Už je vám lépe?
Tohle jste ode mne čekali? Píšu to sem už poněkolikáté.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.3.2022 15:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Když to tak čtu, tak bych čekal, že to datlujete na mobilu někde v zákopu v Mariupol s nabitu kosou u ruky:-))).

Hrdino ...

To je jak když ten vůl Kolář je hroznej frajer a jak přesně ví, že by se tam mělo natvrdo vlítnout. Škoda že tam on, ani ten jeho podobně rázný/postižený syn už dávno nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 18:19
ČR má zásobu ropy na 90 dní, polovinu kupujeme z Ruska. Pokud bychom to zarazili okamžitě, dělá to 180 dní a za tu dobu ji seženeme někde jinde.
Celosvětově Rusko dodává jen pár procent, ale jemu to dělá hranici života.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

21.3.2022 20:55
Minule jsem dal jeden příspěvek a diskuze pak byla nedostupná. Tak uvidíme. Zkuste si na youtube najít slovenský klub 500. Pro ty co neví co všechno plyn a ropa pohání. 2,7 mld za měsíc je málo? Máme si zruinovat komplet ekonomiku neb nikdo neví co to s ní udělá a i celosvětově. Kdo pak bude Ukrajině půjčovat na obnovu. Zároveň se starat o statisíce uprchlíků (tím se vůbec nezříkám jim pomoci, ale musíme na to mít aniž bychom rozbili sociální systém v ČR. Čím plyn bude Ukrajina užívat za půl roku. Nevím, kdo to déle vydrží s rozpadající se ekonomkou jestli Rus zvyklý na bídu a klacek (kriminál) nad hlavou nebo my. Tento příspěvek nebyl určen pro p. Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 21:07 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Nebojte, tohle ovčí bečení je tu naprosto dominantní.
Budeme platit za plyn, i kdyby nás měla ta zrůda zmasakrovat jak Ukrajince. Ovce taky nepatří mezi inteligentní tvory.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.3.2022 22:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jste byl protestovat před Bundestag, nebo jste pouze hrdina zde na internetu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 23:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
kokodááák
Odpovědět
va

vaber

22.3.2022 07:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,kolik už doma ubytovali Ukrajinců z náboženské lásky k bližnímu?

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.3.2022 08:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že pouze internetový hrdina a ještě blázen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 22:16
Teď byli na ČT1 Reportéři. Pokud byste tenhle díl viděli a pochopili ho, nemusíme se vůbec o nic zbytečně přít.

Ta logika je zcela neúprosná. Velvyslanec Kolář říkal, že Ukrajina je důsledek toho, že Západ pořád ustupuje, pokud by Putinovi dal počuni už na Krymu, nic takového by nenastalo. To potvrzuje mentalitu Hordy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.3.2022 22:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím, proč tu pláčete nad rozlitým mlékem?

Směr transformace energetiky po vzoru Německa jste tu obhajoval dokola jako kolovrátek. Nás, co tento postup kritizovali, jste nazýval všelijak.

Směřování EU jste tu taky neustále obhajoval jak politruk z padesátých let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2022 23:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jistě. A co? Směřování EU je správné, transformace energetiky taky, jen jsem VŽDYCKY psal, že Putin je parchant a nemáme s ním dělat kamarádčofty, hlavně nesmí u nás stavět JE.

Teď je potřeba udělat nad Ukrajinou bezletou zónu a vypráskat Rusy, ropu můžeme odstřihnout okamžitě a plyn v omezeném objemu kupovat ještě pár let.

Píšu pořád to samé dokola, pouze jedinec rozumu mdlého to není schopen pochopit a jen z blbosti uráží.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.3.2022 07:22 Reaguje na Pavel Hanzl

"Ale například v energetice to máte takto: Rusko miluje dlouhé kontrakty, já jsem si opravdu myslel, že nechtějí válčit a že chtějí uzavřít dlouhodobé kontrakty.
Ale Evropu zaplavil fenomén krátkodobého obchodování postaveného na spekulaci.
Tím se neuvěřitelně posílila ruská pozice, energetické komodity se staly skutečnou zbraní.
Pavel Řežábek z ČEZu říkal, že nikdo neudělal pro Green Deal tolik, co Putin. A já k tomu dodám, že nikdo neudělal pro Putina tolik, co spekulanti na trhu s energiemi."

(https://www.newstream.cz )
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 07:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vidíte příčinu zase úplně jinde. Obchodování s plynem je odborná záležitost a nevidíme do toho, každopádně Rusko dodržuje smlouvy jen tehdy, když mu to vyhovuje. Je úplně fuk, jestli máte smouvu krátkou nebo dlouhou, změna ceny je v ní vždy zakotvena a pokud by Rusům (tj. Putinovi) nevyhovovala, nebude ji dodržovat. Vůbec neuznává mezinárodní právo.

Putin udělal pro GD skutečně maximum, ale naopak to nevidím. Ukrajinu napadal jen proto, že nebyl potrestán za Krym a Donbas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 08:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Faktem je, že já taky nečekal, že rozjede tak krutý konflikt, když se mu tak dobře dařila hybridní válka. Vždyť i na Ukrajině byla možná polovina obyvatel proruských (Charkov celý) a dnes stojí proti němu všichni bez rozdílu.

Pro nás by to mohlo mít obrovskou výhodu, můžeme se zbavit hybridní války úplně, Rusům už nevěří ani čučkař. To by znamenalo skutečný posun hodně nahoru.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.3.2022 08:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si sám sobě protiřečíte...

V jednom příspěvku kritizujete Západ a v dalším příspěvku hodnotíte směřování EU jako správné.

Právě ta vaše obdivovaná transformace energetiky nás dovedla s plynem, tak kde jsme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 09:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Směřování je správné a vadí mě ta předposranost. Je to fakt tak složitý? A plyn problém není, problém je Rusko.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.3.2022 09:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Předposranost je doména současné západní liberální demokracie. Tedy vývoj EU nejde správným směrem.

Plyn problém je. Evropa vždy bude závislá na dovozu a tím pádem vydíratelná.
Německo mohlo v pohodě místo závislosti na plynu využívat svoje uhlí jako součást k rozvoji OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 09:48 Reaguje na Jaroslav Studnička
USA předposraností skutečně netrpí. Být v Evropě USA místo EU, bude Puťka hodný jak pokojový psík.
A důležité je, odkud energie dovážíte. Jediný skutečný vřed na těle lidstva je dnes Rusko, s kýmkloliv jiným se obchodovat dá.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.3.2022 16:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Celou dobu je vlákno o EU.
Tak tu nezačínejte s USA.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.3.2022 08:29
Rus dodává ropu a plyn=vydělává. Ukrajina nezavírá kohouty ropovodu a plynovodu= vydělává na tranzitních poplatcích. EU ropu a plyn nakupuje
a překupníci na burze vydělávají. To jen na okraj, že dokud se děje toto,
tak je to vše nějaké podivné. Ono je toho podivného více, ale raději se
zdržím polemiky a samostatného myšlení. Možná dojde na odstřižení plynu
v létě a do podzimu se "nějak" situace vyřeší, pokud nedojde na další
eskalaci situace. Jsou lidé, co si to přejí a lidé, co si to nepřejí.
Bude záležet tak pouze na tom, kdo z obou táborů zvítězí a požár uhasí
a nebo přilije oleje do ohně. Každý prostě jinak myslí a jinak koná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 09:16 Reaguje na Břetislav Machaček
My víme, jak Putin myslí a on si myslí, že ví, jak myslíme my.
Jediný problém je v tom, že my si myslíme o sobě něco jiného, než si o nás myslí Putin.
A tohle je zcea zásadní až fatální problém, na který odpověď nemá nikdo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 09:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Ani ne olej, ale přímo benzín lije do toho pouze Putin a pouze on rozhodne, jestli tam chrstne další kýbl.
My máme opouze možnost mu ten kýbl z ruky vyrazit. Vužijeme toho?
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

22.3.2022 21:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Mě fakt dojímá, že nikdo tady nemá zájem si klást otázku proč Putin do toho šel. Přitom těch indicií napsaných i západními novináři a analytky a to i hodně let zpět je opravdu dost. A je dost možné, že pokud by jim věnovaly západní elity pozornost, tak se tohle nemuselo stát a obchod s Rusem by běžel normálně dál. Tímto samozřejmě z toho co se děje na Ukrajině vinu z Ruska nesmývá. Na dlouhodobý dvojí metr západu jsem tady reakci taky nezaznamenal. Pane Hanzle s vámi diskutovat nechci, protože do toho Vašeho my patřit nikdy nehodlám a není to osobní. Každý holt máme naprosto jinou optiku, jak nahlížíme na tento svět.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.3.2022 08:43
Jednoduché řešení - odstranit šíleného cara Putlera a jeho sebranku a defašizovat RuSSko. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 09:53 Reaguje na Petr Eliáš
Zkuste naznačit JAK NA TO.
Ale obávám se, že by to asi nepomohlo. Stačilo by v roce 39 odstranit Hitlera?
Když vidím ty hajlující davy mávající hakenkrojcem (dnes je to velé Z), tak to dobře nevidím.
Ta podobnost s nacistickým Německem je až zarážející.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.3.2022 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
"Stačilo by v roce 39 odstranit Hitlera?"

Rozhodně, z té zbylé sebranky nebyl nikdo, kdo by měl jeho podporu u veřejnosti a autoritu ... jakkoli nešťastnou. Áda byl jediný, kdo ten candrbál držel pohromadě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 15:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Já si nejsem jist. Heydrich, K.H. Frank, Goebbels, Goring atd. atd. ten národ byl zfanatizovaný už skoro jak Rusi dneska.
Ale coby kdyby......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.3.2022 15:08 Reaguje na Petr Eliáš
To je tak jednoduché řešení, že jistě nebude pro vás problém vymyslet jeho konkrétní podobu, že:-)?

A nevím co chcete defašizovat. V Rusku žádný fašismus není a nebyl. Rusko je prostě Rusko a v zásadě je furt stejný. To je prostě jinej svět, nemá smysl se jej pokusit chápat, nemá smysl se jej pokusit změnit, jediné co má smysl je si na něj dávat bacha.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2022 15:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Podívejte se na definici fašismu a zjistíte, že Rusko je zcela typický případ.
Abychom se mohli bránit, musíme ho pochopit.
Ale složité to fakt není, teorie zvířete zahnaného do kouta na ně neplatí.

„Ruský medvěd bude schopný všeho, dokud ví, že ostatní zvířata se mu nebudou bránit. Existuje pouze jediný způsob, jak se chovat k mocnosti, jakou je Rusko – neukázat strach. Jestliže se Evropa dá na ústup, nebude to znamenat jenom porážku, ale bude to trvalé ujařmení.“ Karel Marx 1856

A tohle právě stále provádíme.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

22.3.2022 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal otec komunismu 40 let po Napoleonově tažení do Ruska, je vidět co čtete za autory.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.3.2022 11:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusko je v zásadě stejné už někdy od Ivana Hrozného. Ale pokud jste toho názoru, že Ivan byl fašista ... ;-).

Obecně vzato jsou tyhle pojmy dost ošidné a teta Wiki to vystihuje celkem přesně ... "Termín fašismus (italsky fascismo) se používá v řadě různých významů od nejužšího, zahrnujícího pouze italské přívržence Mussoliniho, až po nejširší, označující všechny pravicové autoritativní režimy, což vede k pochybnostem o užitečnosti takového pojmu."
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist