https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-podle-beka-mohla-vyhnout-sporum-kolem-ropneho-embarga-selhala-koordinace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se podle Beka mohla vyhnout sporům kolem ropného embarga, selhala koordinace

13.5.2022 11:30 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jednání o novém balíčku protiruských sankcí Evropské unie, který zahrnuje zákaz ruské ropy, ukázalo podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) nedostatky v koordinaci mezi technickými experty a rozhodováním na politické úrovni. Kdyby propojení fungovalo lépe, mohla se unie současným komplikacím částečně vyhnout, řekl v rozhovoru s ČTK. Mluvil také o tom, že přes "pragmatické" kroky související se zajištěním dodávek energií v EU panuje shoda na potřebě urychlit přechod k obnovitelným zdrojům a snižovat emise podle deklarovaných plánů.
 

Vyjádření přišla necelé dva měsíce před začátkem předsednictví Česka v Radě EU, pro které pravděpodobně budou dopady ruské války na energetickou politiku jedním z hlavních témat. Podle Beka ČR čeká "hodně kreativní práce na řešení energetické bezpečnosti", příliš konkrétní v tomto směru ale nebyl. Složitost výzvy naznačily poslední dny, kdy se kvůli pokračujícím výhradám Maďarska vznášely otazníky nad ropným embargem.

"Řekl bych, že jednání o šestém balíčku ukazuje určité vnitřní deficity na evropské i národní úrovni v propojení technické expertizy a politicko-bezpečnostního rozhodování," uvedl Bek. Návrh ropného embarga byl podle něj do nového unijního balíčku přidán na poslední chvíli, načež se ukázalo, že odstřižení od ruské ropy do konce roku pro některé země "prostě není možné".

Česko prý doufalo v solidární mechanismus, který by garantoval pomoc od ostatních zemí při pokrývání výpadku, ten ale nepřišel. Místo toho Evropská komise slíbila Česku, Slovensku i Maďarsku více času na odklon od ruské ropy, Maďarsko však ani poté návrh nepodpořilo.

"Kdyby to (propojení s experty) lépe fungovalo, tak jsme si mohli ušetřit část komplikací při vyjednávání balíčku, což nepůsobí úplně esteticky dobře směrem ke zbytku světa," řekl Bek. Česko podle něj bude během předsednictví usilovat o lepší napojení expertizy na rozhodování na evropské úrovni.

Kromě snahy zbavit se závislosti na ruských energiích se čeští představitelé ve druhé polovině roku nejspíše budou muset zabývat také různými návrhy spojenými s klimatickým plánem známým jako Zelená dohoda pro Evropu, do jejíž realizace se válka na Ukrajině také promítá. Evropská komise dává najevo, že aktuální vývoj vidí jako impuls pro urychlení ekologické transformace, někteří členové EU nicméně přijímají opatření, která jdou proti klimatickým ambicím.

Bek připouští, že v nejbližších měsících a letech možná bude v EU v provozu více uhelných elektráren, než se ještě před několika měsíci zdálo pravděpodobné. Podobné "pragmatické kroky, které mají zajistit dostatek energií na příští zimu a v dalším roce", ale podle něj neznamenají zpochybňování dlouhodobých klimatických cílů.

"Myslím si, že nikdo seriózně teď nezpochybňuje základní závazky Green Dealu a dosažení těch hodnot snížení emisí. Současně panuje velká shoda na tom, že je potřeba urychlit budování obnovitelných zdrojů, i česká vláda s tím zcela souhlasí," uvedl ministr. V krátkodobém horizontu ovšem nevidí jiné schůdné řešení, než je nahrazování ropy a plynu z Ruska jinými fosilními palivy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

13.5.2022 11:40
Jistě. Pokud se má domluvit 27 zemí a každá hájí své zájmy, je domluva vždy problém. Ale vůbec to, že se shodla celé EU na dalších sankcích i embargu na ropu (kromě Maďarska) považuji za silný úspěch.
Škoda, že EU není federální stát, šlo by to výrazně jednodušeji.
Odpovědět
me

meluzína

13.5.2022 14:21 Reaguje na Pavel Hanzl
A co vy pane Hanzl? Když tak hlasitě lobbujete za zrušení dodávek? Vaše rodina jednomyslně schválila koupi nového elektroauta (staré už je určitě na šrotišti, aby do něj nový majitel zase nelil ruskou ropu), takže už ruskou ropu nepoužíváte? Také už určitě chodíte všude pěšky, když i HD jezdí na ruskou ropu. Vaše rodina i vy jste se už určitě odhlásili od dodavatele plynu a víte čím budete v zimě topit. Tak to vám blahopřeji, já na elektroauto nemám nadbytečný milion a plynový kotel mám téměř nový, z dob, kdy ještě vítr foukal z druhé strany.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

13.5.2022 14:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechtěl byste rovnou EUrodiktaturu? To by pak šlo vše jednodušeji..
Apropos - kdo Vám platí účty za energie?
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.5.2022 16:11 Reaguje na Karel Padevet
Ten kdyby žil za třetí říše tak by byl nejspíš dozorce v Osvětimi.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

14.5.2022 09:50 Reaguje na karel krasensky
+1
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.5.2022 17:19 Reaguje na Karel Padevet
Pro vás je federativní stát diktatura. Máte nějaké alespoň minimální vzdělání na úrovni občanské nauky z 8. třídy ZŠ?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.5.2022 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Federace. No to by nám ještě chybělo. Protektorát už jsme byli.

Jinak proti embargu na ropu bylo nejenom Maďarsko, plus embargo v 2024 je embargo na hovno. Jen Maďarsko je holt oblíbený terč. Ok, do jisté míry si za to může samo, ale to na věci nic nemění.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.5.2022 14:33
No, co pak nám pan Bek chtěl vlastně sdělit, prostřednictvím poblblé ČTK?
Odpovědět
KP

Karel Padevet

13.5.2022 14:43 Reaguje na Vladimír Hošek
Že je ideově kovaný a "in"...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.5.2022 17:20 Reaguje na Vladimír Hošek
Že se to mohlo udělat lépe a radostněji. Nic dalšího jsem tam nenašel.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.5.2022 16:20
Snad by stačilo poslat byrokraty z Bruselu na školení co to jsou snakce a jaký mají mít účel. Tam by se hned na začátku dozvěděli, že cílem není to, aby byl poškozen ten, kdo sankce vyhlašuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2022 08:04 Reaguje na Richard Vacek
A taky by zjistili, že když si někdo vypěstuje závislost na čemkoliv, tak se jí zbavit je vždy bolestivé. A bolet to může víc, než dealera, ovšem v druhém levelu to právě jemu sebere obživu. A tohle přece jde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist