https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-v-boji-s-energetickou-krizi-sahla-k-daneni-zisku-ci-omezeni-cen-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehled: EU v boji s energetickou krizí sáhla k danění zisků či omezení cen plynu

20.12.2022 01:07 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výběr hlavních letošních kroků a rozhodnutí EU v boji proti energetické krizi.
 
2. února - Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na něž mají členské země Evropské unie zásadně odlišné názory. Komise v takzvané taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. V červenci to schválil Evropský parlament.

8. března - Evropská komise (EK) oznámila, že v letošním roce plánuje snížit závislost unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu "mnohem dříve než v roce 2030". Dosáhnout toho chce rychlejším přechodem na alternativní dodávky a čistou energii.

30. září - Členské země EU se ve snaze zmírnit dopady aktuální energetické krize dohodly na snižování spotřeby elektřiny ve špičce a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Jedna z částí krizového balíku stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu (MWh) pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje než plyn, jako jsou obnovitelné zdroje, jaderná energie a hnědé uhlí. Dalším pilířem souboru je nejméně 33procentní zdanění mimořádných příjmů společností dodávajících fosilní paliva. Peníze odebrané energetickým společnostem plánují využívat na podporu zranitelných skupin obyvatel a podniků nebo na financování úsporných opatření. Systém je dočasný. Začal se uplatňovat od 1. prosince 2022, potrvá do 31. prosince 2023. Cíle týkající se snížení spotřeby budou platné do 31. března 2023, povinný strop pro tržní příjmy platí do 30. června 2023.

4. října - Státy EU se shodly na rozdělení přibližně 20 miliard eur (490 miliard Kč) určených k podpoře energetické nezávislosti na Rusku. Ministři financí podpořili návrh připravený českým předsednictvím, na jehož základě budou moci členské země využít při přechodu k novým zdrojům energií část peněz z unijních fondů získaných prodejem emisních povolenek. Česká republika by měla dostat asi 16,7 miliardy Kč.

6. října - Evropská komise a Norsko ohlásily v Praze spolupráci s cílem snížit cenu plynu. Norsko je při dramatickém propadu dodávek z Ruska pro EU nyní klíčovým dodavatelem, přičemž podle komise ze severské země v prvních osmi měsících roku pocházela asi pětina spotřeby.

19. prosince - Země EU se po mnoha týdnech vyjednávání shodly na parametrech nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Oznámilo to české předsednictví Rady EU. Jeho kompromisní návrh podpořila velká většina zemí včetně Německa, které bylo dlouhodobě proti. Cenový strop by se měl automaticky aktivovat v případě, že cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) tři dny v řadě překročí 180 eur (asi 4360 Kč) za megawatthodinu (MWh). Zároveň musí její rozdíl proti průměrné světové ceně zkapalněného zemního plynu (LNG) činit nejméně 35 eur.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (40)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2022 06:00
Socialismus jak vyšitý ! A to jsem si blázen myslel, když jsem byl pro vstup ČR do EU (2004) , že se s ním už nikdy nesetkám.
Bože , proč jsi mě opustil ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.12.2022 06:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.12.2022 07:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co jiného očekávat od západu? Socialistický žít a kapitalistický vydělávat. Mě by jen zajímalo, jestli bude taky někdo hlásat glasnost a kdo bude ten Gorbačov západu, který celou tu šaškarnu pošle do historie
Odpovědět
sv

sv

20.12.2022 13:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Otázka spíše zní co jiného očekávat od místních blábolilů a podržtašek, kteří nejdříve kydají špínu na vládu, že "nezavádí opatření", aby pak žvanili o "socialismu" než tyhle projevy schízy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.12.2022 17:52 Reaguje na sv
Ono je potřeba vidět, komu ta Bruselská administrativa slouží. Oni sice zreguluji energie s plyn, čímž defacto potvrdili nefunkčnosti tržní regulace burzovních systémů jako autoregulace v podstatě trh s komoditami se zřítil a na straně druhé zdražují povolenky.souhrnem nula od nuly pojde a vše to zaplati zákazníci. Jediný rozdíl mezi praktikami Bruselu a oligarchistickeho systému Ruska je v tom, že Brusel korumpuje veřejný sektor a oligarchové systém moci.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2022 23:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1!
Odpovědět
sv

sv

21.12.2022 10:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono je hlavně potřeba vidět co je v článku a na co místní rusopodržtašky schizofrenicky a hystericky reagují. Na tvoji otázku komu slouží bruselská administrativa, je jednoduchá odpověď, žáku jardo. Slouží evropské komisi a radě ministrů ... která je co žáku jardo? Která je složena ze zástupců členských zemí, jakým byl například agent bureš známý taky jako podepisovač green dealu. Přičemž právě podpisem green dealu nás bureš k této úpravě smluvně zavázal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 08:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bo jste se nikdy nenamáhal zjistit, čo také oné ten socialismus vlastně je.
Já osobně považuji tyhle kroky za správné a potřebné, některé celkem zbytečné (deklarace o ruském plynu, který nám zrůda stejně zastavila, apel na šetření, když je vše x-násobně dražší), ale důležité je, že se to často dělalo za našeho předsednictví. Tím naše vláda prokázala, že je schopná, akční a jedná principiálně správně. To je ovšem mimo chápání běžného dezoláta, třeba vašeho.
Odpovědět
sv

sv

20.12.2022 13:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně to jsi chtěl, vinkler, když jsi vyzýval "k opatřením" a že "včera bylo pozdě".
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2022 16:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
To jste se před hlasováním špatně informoval. EU je a i tehdy byla jedno velké přerozdělování peněz, nic jiného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 08:52
Základem místního nedorozumnění je, že jste nepochopili, co je to socialismus "sovětského typu", který u nás vládl po válce 40 let. Je to jen na rudo obarvený ruský feudalismus, samoděržaví. Na Západě se vyvinul sociální stát, což je nadstavba kapitalismu a proto je Evropa kontinent s nejlepší životní úrovní a půl světa se tam tlačí.
A všecha tahle opatření jsou sociální, (nikoliv socialistická), jak se záměrně mylně uvádí.
Odpovědět
va

vaber

20.12.2022 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl se zase zařadil mezi nemyslící velikány ,kde jsi přečetl že ,,sociální stát, je nadstavba kapitalismu,,
opravdu myšlenka kterou může omílat jen debil Hanzl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 10:27 Reaguje na vaber
V socialismu jsou výrobní prostředky v rukách státu. Takže to nefunguje a ty státy jsou chudě, tj. asociální.
V kapitalismu (EU, USA) jsou fabriky soukromé (převažují akciovky) a proto je výkon ekonomiky dobrý a vzniká ta Marxova nadhodnota, patřící majiteli.
A právě Evropský stát ji fabrikantovi sebere formou daní a rozprostře ji jaksi na celou společnost, z čehož zase těží ten fabrikant. Bo má solventní zákazníky.
S bídným a totalitním parasocialismem ruským to nic společného nemá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2022 17:03 Reaguje na vaber
Už je to jinak na tom Západě. Západ tu "nadstavbu" 25 let odbourává a vymýšlí už jen jakési dávky a nepodmíněné základní příjmy asi pro všechny, ten náš stát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 20:02 Reaguje na Jarka O.
Kam proboha na takové cypoviny chodíte?
Nepodmíněný příjem se různě testuje ve Švédsku (nebo jinde na Severu) v Kanadě a možná i jinde a nedopadlo to nikde dobře. V našem dezolátním čecháčkistánu je to totální nesmysl a NIKDO to zavádět nechce (dezoláty ale nesleduji).
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2022 23:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Čtu si cizí noviny a nevím, co je dezolát. Máte vlastně pravdu, že nepodmíněný příjem je něco jiného. V záp. Evropě se sociální výhody od 90.let začaly silně odbourávat.Proto mě několikaleté diskuze a zkoušení základního příjmu dost překvapilo. Přemýšlelo o něm vice států Západu v době blahobytu. Vážně se o něm mluvilo v Austrálii, Skotsku, Finsku i v SRN, možná i jinde, a diskuze přestaly nejpozději toto jaro. Byla by to závislost na státu, ale zřejmě by někomu vyhovovala. Zde se o tom nemluvilo.

Zato sociální, klimatické fondy, apod., Jurečkovy návrhy, závislost na státu zbytečně zvýší. Je to asi víc asociální než sociální opatření. Proč se zdrazují domácnostem energie a následně jim stát rozdává sociální dávky? To nechápu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 09:37 Reaguje na Jarka O.
Ten nepodmínečný příjem už zavání komunismem, to fungovat nebude, jedině v Izraelském kibucu. V Záp. Evropě se nic neodbourávalo, je to soc. celé čím dál více.

Lidem se zdražují energie proto, že nám Putin zablokoval plyn a vytvořil nejhorší energetickou krizi v historii. A stát není obchodník s plynem a cena je tvořena na burze. Když je plynu málo, jeho cena ďábelsky vyletí a spotřebitel to zaplatit musí. A proto, že je to sociální problém stát (který cha cha "nic nedělá"!!!) lidem dává dávky všemožného typu, aby nespadli do bídy, nic jiného dělat nemůže, další levný plyn si z rukávu nevytřepe.

Dezolát je jedinec, který vytváří strach, lže, jak "stát nic pro lidi nedělá" a chce shazovat vládu a vystupovat z EU a podobné zmatky. Prostě je to dezolátní jednání směřující k vyvoláví maximální krize, což samozřejmě nutně potřebuje Putin. On nás porazit nemůže, ale můžeme se porazit sami.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.12.2022 13:37 Reaguje na Pavel Hanzl
V záp. E. se od 90.let taky začaly odbourávat zaměstnanecké výhody a opravdový socík skončil. Pak přišly ke slovu sociální výdaje a výmysly, a zvyšování závislosti lidí na státu. Rovnostářské a zcela zbytečné to je, znáte z covidu, být doma a dostávat prachy za nic, to bylo ono.
Energie se zdražují kvůli banditům. Kdyby státy chtěly, zatočily by s nimi a nemusely by rozdávat na dluh. Odkud vezme peníze Česko, když je musí sypat do podivností, není napr. EET, podnikatel, který platí daně doma, je v nemilosti, a koho tím stát zadluží, co se vyprodá, doly, lesy? Vypadá to na Vestfálský mír s následky na majetek a vč. povinné roboty. Klaus to odhadl a Rusy vynechte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 15:26 Reaguje na Jarka O.
Nejhorší smrt je z vyděšení.
Zaměstnanecké výhody jsou dle firem asi různé, na státu jsou závislí pobírači dávek a státní zaměstnanci.
Covid byla vyjímečná situace. Energie se zdražil kvůli jednomu banditiovi, který ovládal trh s plynem. O jiném nevím, žádný stát s ním zatočit nemůže, bo on sám je vlastníkem státu. Česko, jako každý jiný stát žije z daní, s inflací taky stoupají. Nějaký výprodej a další cypoviny jsou zase jen výmysl dezolátů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.12.2022 16:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže ani z výběru daní se nedají ty jak říkáte cypoviny - zelené a zbraňové investice, ufinancovat, pokud ta inflace nebude mega, bych si tipla. Aha, takže z inflačních daní, cen plynu atp.budou muset státy EU financovat gryndýl a jukrajinu? Kdo neufinancuje ten nařízený byznys, zahájí výprodej majetků, že. Trh s plynem teď kdo řídí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2022 16:32 Reaguje na Jarka O.
Čím je společnost produktivnější, tím je bohatší a tím má větší spotřebu a musí se tlačit na zvyšování produktivity, to je vražená spirála a nikdo neví jak z ní vem. Stát který nemá růst ekonomiky ročně aspoň 3% HDP, už stagnuje a všichni ho mají za propadák.
Trh s plynem (ani ničím jiným) neřídí nikdo je to jen otázka nabídky a poptávky, tj. volného trhu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.12.2022 19:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Je vidět, že nejsme ekonomové. Inflaci nechme být, někteří ekonomové se z ní radují, asi když je podobná jako růst. Růst 3% bych tipla, že je přece slušný, růsty posledních let byly nižší a bohaté společnosti to zatím nevadilo. Možná se žilo z podstaty, nikdo se nepohoršoval, nebo ano, a byla to stagnace?? Šichtařová mluvila o přehřáté ekonomice, nevím, co tím přesně myslela. Kdoví jak to bude pokračovat, když nejsou lidé na pracovním trhu, výkon ekonomiky se snad zákonitě sníží a tím výběr daní, i ta spirála se přeruší, ne. K tomu výprodeji majetku. Prachy na investice by se daly i půjčit. No, hlavne aby ministr, který půjčky bude organizovat, nebyl truhlík, a vyřídil půjčky za tržní ceny, ne za lichvářské úroky:) Trh s plynem je zvláštní, ty poslední podmínky napsané v článku vůbec nemusí nastat a pak žádný strop nebude platit, nebo co to znamená ...
SRN znárodní Uniper, takže získá peníze do kasy i tím způsobem.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.12.2022 19:39 Reaguje na Jarka O.
..Možná se při vysoké inflaci ani při nižším počtu obyvatel HDP nemusí snižovat ... to je asi o číslech:)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 09:56 Reaguje na Jarka O.
Nepíšu o krátkých výkyvech ve výkonu ekonomicky ale Západ jde nahoru stále. Evropa pomaleji, bo je ve vybavenosti na nejvyšší úrovni, USA jsou dravější a nejrychleji se vyíjí (donedávna vyvíjela) Čína která ovšem začínala skoro z nuly.
A to je prostě ten problém, trvalý ekonomický růst je na zemský ekosystém vražda, horší, než přemnožování lidí.
Německo zaplatilo za zbankrotovaný Uniper neskutečné miliardy a iluze, že je soudně vyrazí z Gazpromu je zcela iluzorní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.12.2022 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže růst mají jen vybraní a ti budou i méně drancovat zdroje? Leda by se korporáty a jisté státy vzdaly zisků a vlastního růstu. Anebo se děje likvidace konkurence i států. SRN zestátnila Lufthansu na začátku kovidu velkou investicí a následně vydělala na prodeji jejich akcií, s Uniperem to může být podobně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.12.2022 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
To snad není možné, že někdo takový, jako vy opravdu fyzicky
existuje! Tolik kravin nemůže vyplodit jeden mozek, ale pouze
celá léčebna. Přerozdělování zisků je základní rys socialismu a
sociální stát je pouze o záchraně těch nejzranitelnějších. Nyní
už ale přerozdělováním zachraňujeme i střední pracující vrstvu,
aby nespadla na úplné dno. Jak dlouho asi strpí firmy to odnímání
zisků nad rámec světového standardu? Sbalí se a půjdou jinam, jen
nevím, co pak bude EU přerozdělovat? A ta střední vrstva to strpí jak dlouho, že mimo výplaty bude muset žádat o žebračenky? Dejte
si studenou sprchu, oblečte si dva Markétiny svetry a uvažujte, že toto není řešení, ale lepení děr, které si EU sama nadělala do
ekonomiky nesmyslným přitvrzováním gryndýlu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 10:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Od začátku: kdybyste viděl aspoň pár základních tezí marxismu aspoň z rychlíku:
V kapitalismu fabrikant nevyplatí dělníkovi celou cenu jeho práce a část si nechá a tvoří tak nadhodnotu. Ta je zdrojem jeho bohatství.
V socialismu se fabriky znárodní, takže tu nadhodnotu má k dispozici stát pro své občany.
To je definice Marxova, se kterou se komunisti stále oháněli a podle toho se snažili budovat celou společnost.

Přerozdělování je vlastnost každého státu, který vybírá daně a financuje si tím své potřeby, i ten nejpravicovější a nejkapitalističtější to tak musí dělat.
Sociální stát to ale navíc přerozděluje v prospěch občanů, původně nejchudších a jak společnost bohatla, zasahovalo to stále větší procento lidí.
Proto je v Evropě nejbohatší každý štunébl z celého světa.
A co chudák fabrikant - kapitalista?
Nejradši prodává v Evropě, bo má solventní zákazníky a tím vyšší ceny. Ale vyrábět se snaží jinde, kde ho to vyjde levněji. Žádná tragédie, když se to venku podělá, zase se vrátí, nebo půjde jinam.
Vaše dezolátní kecy o žebračenkách jsou z Kremlu, tím se zabývat nelze.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.12.2022 18:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Neseďte doma u ČT a běžte mezi lidi, aby jste věděl,
že už pracující lidé ze střední vrstvy nemají na
pivo a hospody přestávají vařit, protože není zájem
už ani o MENY. Prostě už na to lidi nemají a vy
chcete ještě přitvrdit? Asi máte nadprůměrné příjmy
a tak děláte frajera, ale opravdu běžte třeba do
školy se zeptat, proč rodiče dětem ruší školní
obědy, členství v kroužcích a sportovních oddílech! To pane není propaganda z Kremlu, ale už i z ČT
a odpovědí je jít žádat na sociálku o žebračenku.
Vláda hřeší na to, že se spousta lidí stydí tam jít
a jiným přidají tak směšnou částku, že nemá význam
o ni ani žádat. Víte o životě prd a máte plnou
pusu pouze politruckých žvástů, jako všichni ti,
co jsou odtrženi od reality obyčejných lidí.
To není pane z Kremlu, to je ze života a doufám,
že se to dotkne časem i vás, aby vás přešlo to
vychvalování EU a vlády, kterou vlastní občané
nezajímají, protože oni dělají politiku podle itineráře EU a USA, kterých život našich občanů
taky nezajímá !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 20:07 Reaguje na Břetislav Machaček
V Brně jsou hospody všude plné, tržba před Vánocemi je vyšší, než před koronáčem, na Svoboďáku jsou trhy už snad druhý týden a je tam pořád plno. Večer si v hospodě nesednete, jako důchodci chodíme na pátou, to je v pohodě.
Vy jste se nechal vyděsit ruskými demagogy, kteří tu šíří paniku a hlupáci už chytají hysťák z černé budoucnosti, kterou jim dezoláti nakecávají.
Jistě, Bratr Slovan nám zvedl řádsky žlab, ale doporučil bych vám návštěvu Ukrajiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 20:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Kua drát, Putin námzablokoval plyn a vyvolat nejhorší energetickou krizi historie!!
Tak co pořád mektáte blbosti o naší vládě, která patí sociálky, sociální tarify, stropy , přídavky na děcka a může se přetrhnout a debilové jen mektají a chtějí neví ani co!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.12.2022 21:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesmíte věřit všem těm macháčkovinám. On ze své jeskyně vypotácel naposledy před dvaceti lety a o realitě ví velký hnědý rozmazaný. Ale hlavně že má makovici plnou blábolů proti EU a USA. ;-)
Odpovědět
Ze

Zellosh

21.12.2022 01:04 Reaguje na Petr Eliáš
A už jste tu oba .Bude legrace.Předem děkuji věrozvěstové ekologie.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2022 11:59 Reaguje na Zellosh
Ty dva ekologie nezajímá, ti dva jsou politruci, kteří nezažili nouzi a ani dřinu a proto chytračí. Kdyby viděli jak někde lidé dřou za pár korun a nebo mají důchod taktak na
zaplacení nájmu a energií, tak by
neplácali ty politrucké kraviny.
Nikomu nic zlého nepřeji, ale těm
dvěma přeji, aby alespoň na měsíc
zakusili to, co zažívají někteří
lidé, kteří poctivě pracovali v
pozici, která bohužel nebyla a není
ani průměrně hodnocena. To by se
asi rychle vzpamatovali a přestali
s těmi žvásty. Ti chudí se za svoji
chudobu stydí a na tu sociálku do
fronty ani nejdou, protože nechtějí být srovnáváni s těmi skutečnými příživníky a nefachčenky.
Kdysi mi lékař řekl, abych otci s
cukrovkou vyřídil příplatek na
dietní stravu. Tak jsem tam šel a
když jsem viděl "dobrou" společnost
ve frontě u přepážky, tak jsem se
otočil a udělal měsíčně jednu směnu
na přesčas a rodičům to přidal na
tu lepší stravu. Lékař mi řekl, že
jsem vůl, ale raději být vůl, než
se poníženě plazit, když to nelze
vyřídit pouhým potvrzením od lékaře
bez přepočítávání na výši důchodu
a životních nákladů. To jsem měl
tvrdit, že na to nemají, protože mi
platí nájem, což nebyla pravda ?
Tu se lže a lidé se ani neberou, aby
mohla žena "samoživitelka" brát
příspěvky a přitom žije ve společné
domácnosti s "přítelem", kterému
údajně platí dokonce nájem. Nastavení dávek dělá z lidí lháře a
podvodníky a slušní lidé se stydí o
něco takového žádat. Ti co nikdy
nepracovali a vše probendili mají
nárok na příspěvky, ale šetřílci
mají smůlu, když si šetřili na penzi a inflační politika vlády je o ty
úspory připravuje. Oni věřili státu a nemají úspory ve zlatě a Eurech,
ale v korunách. Nyní jsou bezradní
a z úspor čerpají na násobně drahé
energie a potraviny. No a ti co to
nedělali, tak natáhnou ruce a mají
vystaráno. Hnus!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 13:15 Reaguje na Břetislav Machaček
"Kdyby viděli jak někde lidé dřou za pár korun....."
Zkusím upřesnit:
Kdyby viděli, jak jsou lidé blbí, že věří dezolátům a pak musí dřít za pár korun...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 09:40 Reaguje na Petr Eliáš
Já vím, já to zvládám, ale když někdo napíše tak kolosální kravinu, tam mě to vy točí. A tím, že mám v reálném životě až podezřelou pohodičku, tak mi to připadá celkoem zdravé.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2022 11:31 Reaguje na Petr Eliáš
Vy dva chytráci Praha a ani Brno není Horní-Dolní i s těmi nízkými platy a cenami, které musí uživit hospodu i pro
pár štamgastů. Totéž u důchodců, kteří
pracovali v lese, či zemědělství a nebo
v kanceláři a státní službě. Prahu a
velká města nelze srovnávat se zbytkem
republiky, kde se už nevyplácí hospody
a vesnické obchody provozovat a lidé
nemají na ty školní obědy. Pročpak je
na to sbírka, aby měly děti ve škole
obědy? Že by to organizoval Kreml, aby
zastudil naši vládu? Vy jste opravdu
omezenci nevidící za humna a žijící ve
své bublině ČT a vlastního blahobytu.
Styďte se!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.12.2022 11:45 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2022 12:03 Reaguje na Petr Eliáš
Já na chlast mám a už mám odpracováno, ale vidím kdo a proč už na pivo nechodí. Pijí doma levné lahváče a nekecají takové kraviny jako vy dva.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.12.2022 12:45 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2022 17:13 Reaguje na Petr Eliáš
Smůla, že nevím co jste
napsal, že jste byl opět
smazán, ale pokud to vadilo redakci, tak to asi tuším. Prostě někdo
neumí diskutovat, ale
pouze urážet, jako kdysi
politruk na ZVS, který
nám nadával do de..lů,
když jsme nekývali jako
ovce na jim přednášená moudra!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist