https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-zazila-paty-nejteplejsi-listopad-v-historii-hlasi-copernicus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa zažila pátý nejteplejší listopad v historii, hlásí Copernicus

15.12.2022 06:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Anomálie přízemní teploty vzduchu pro listopad 2022 ve vztahu k listopadovému průměru za období 1991-2020. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5.
Anomálie přízemní teploty vzduchu pro listopad 2022 ve vztahu k listopadovému průměru za období 1991-2020. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5.
Zdroj | Copernicus Climate Change Service/ECMWF
Evropa má za sebou pátý nejteplejší listopad v historii, který byl o necelých 1,4 °C teplejší než průměrná teplota. "Kromě toho byly teploty v mnoha oceánských oblastech mírné, zejména v severních evropských mořích a severním Atlantiku. Mezi další mořské oblasti, které zaznamenaly nadprůměrnou teplotu vzduchu při povrchu, patří západní Středomoří a většina oceánů sousedících s Antarktidou. C3S pozorně sleduje, jak se tyto trendy nadprůměrných teplot vyvíjejí," říká Samantha Burgess, zástupkyně ředitele Copernicus Climate Change Service.
 
Měsíční průměrné globální a průměrné evropské anomálie přízemní teploty vzduchu ve vztahu k období 1991-2020, od ledna 1979 do listopadu 2022. Tmavší barevné sloupce označují listopadové hodnoty. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5.
Měsíční průměrné globální a průměrné evropské anomálie přízemní teploty vzduchu ve vztahu k období 1991-2020, od ledna 1979 do listopadu 2022. Tmavší barevné sloupce označují listopadové hodnoty. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5.
Zdroj | Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Listopad 2022 – klíčové údaje o teplotách:

      • Globální průměrná teplota v listopadu 2022 byla téměř o 0,2 °C vyšší než průměrná teplota v listopadu v letech 1991-2020.
      • Byl globálně chladnější než měsíce listopady 2012 a 2015-2021, ale teplejší než všechny ostatní listopadová období.
      • V Evropě byl listopad 2022 o necelých 1,4 °C teplejší než průměr.
      • Jednalo se o pátý nejteplejší listopad nad Evropou.
      • Nad západní, jihovýchodní a krajní severovýchodní Evropou byly teploty výrazně vyšší než průměr.
      • Evropa zažila v roce 2022 třetí nejteplejší podzim s teplotou 1 °C nad normálem. Teploty byly vysoké zejména na západě kontinentu.

Listopad 2022 – Klíčová data o mořském ledu:

      • Rozsah arktického mořského ledu byl 3 % pod průměrem, což je 8. nejnižší listopadová hodnota v satelitních záznamech a zůstává výrazně nad nejnižšími listopadovými hodnotami zaznamenanými v letech 2016 a 2020.
      • Rozloha mořského ledu v Antarktidě byla pátá nejnižší pro listopad ve 44letém záznamu satelitních dat, a to 5 % pod průměrem, což se blíží listopadovým hodnotám zaznamenaným ve čtyřech případech od roku 2017.
      • Stejně jako v předchozích měsících vykazovaly koncentrace mořského ledu v okolí Antarktidy výrazný kontrast mezi výrazně podprůměrnými koncentracemi v Bellingshausenově moři a výrazně nadprůměrnými koncentracemi v Amundsenově a Rossově moři.

popisek
popisek
Zdroj | Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Program Copernicus je součástí kosmického programu Evropské unie, který je financován z prostředků EU, a je jeho vlajkovou lodí v oblasti pozorování Země, která funguje prostřednictvím šesti tematických služeb: Atmosféra, Moře, Země, Změna klimatu, Bezpečnost a Nouzové situace. Poskytuje volně přístupná provozní data a služby, které uživatelům poskytují spolehlivé a aktuální informace týkající se naší planety a jejího životního prostředí. Program koordinuje a řídí Evropská komise a je realizován ve spolupráci s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským střediskem pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), agenturami EU a společností Mercator Océan a dalšími.

ECMWF provozuje dvě služby z programu EU pro pozorování Země Copernicus: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a Copernicus Climate Change Service (C3S). Podílí se také na službě Copernicus Emergency Management Service (CEMS), kterou realizuje Společná rada EU pro výzkum (JRC). Evropské středisko pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) je nezávislá mezivládní organizace, kterou podporuje 35 států. Je to výzkumný ústav a zároveň nepřetržitá operační služba, která vytváří a šíří numerické předpovědi počasí pro členské státy. Tyto údaje jsou plně k dispozici národním meteorologickým službám členských států. Superpočítačové zařízení (a související archiv dat) v ECMWF je jedním z největších svého druhu v Evropě a členské státy mohou využívat 25 % jeho kapacity pro své vlastní účely.

Webové stránky služby Copernicus pro monitorování atmosféry. Webové stránky služby Copernicus pro sledování změn klimatu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

15.12.2022 09:04
A zrejme taky - naopak - paty nejchladnejsi prosinec, je treba zvysit usili v tom boji proti globalnimu oteplovani/ochlazovani :)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

15.12.2022 09:33 Reaguje na Miloš Zahradník
to jsou jen vaše domněnky. To nemůžete mít podloženo daty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 10:49 Reaguje na Miloš Zahradník
Prosinece je sotva v půlce, tak co zase melete?
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.12.2022 13:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Pouha posmesna poznamka. Jasne, ze za Josefa II, ale i Franz Josefa !, Husaka (napada mne treba rok 1985 a 1987) ba dokonce i za Havla (prosinec 1996) bejvavaly zimy i mnohgem studenejsi - nez letos (pravdepodobne, nikdo presne nevi, jak jeste bude) ale myslim ze tento prosinec ma skutecne najeto k tomu, byt nejchladnejsi v poslednich 25 letech. Cili - ja se jen posmivam tomu alarmistickemu titulku, to je totiz nesmirne efektivni pro zdar "teorie" globalniho oteplovani - a jejiho prijeti verejnosti - takhle psat zrovna v dobe, kdy v Praze se brodite po chodnicich v prosolene brecce, coz uz nikdo z mladsich klimaticky uvedomelych obyvatel Prahy v prosinci nejspis nepamatuje :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 13:22 Reaguje na Miloš Zahradník
V prosinci bývalo sněhu většinou víc, než celou zimu (na Jižní Moravě) a na tom článku nic alarmistickém nevidím, je to jen konstantování faktu.
Pokud by ten měsíc byl nejchadnější, to by byla jiná rutyka!!
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.12.2022 13:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Konstatovat fakta, proti tomu nelze obecne namitat a ja nepopiram pravdivost toho sdeleni. U fakt ale hodne taky zalezi na tom, kdy je presentujete - a ktera fakta zverejnite a ktera ne. No a konstatovat - pravdivy asi - fakt ze minuly listopad byl z perspektivy poslednich 200 let velmi teply az uprostred prosince, ktery je naopak na pomery posledniho ctvrstoleti neobvykle studeny - je z hlediska ideologie "globalni otepleni je nejvetsi hruza politiky poslednich staleti" ponekud opozdile a nesikovne... Z hlediska tech, kteri maji plne zuby tehle pseudo"vedecke" ideologie je to naopak vitano. Ja se vyslovene letos tesim na dalsi vpady studeneho vzduchu do zapadni Evropy a k nam. Vsiml jste si taky, ze pri tehle ochazenich ani moc nefouka (tam, kde by foukat - do vetrniku - melo tedy napr. v severnim Nemecku)?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

16.12.2022 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Žijem už nejakých 54 rokov v Trenčíne, čo síce nie je južná Morava, ale sme odtiaľ iba kúsok. Počasie sledujem veľmi pozorne už od detstva a môžem iba potvrdiť, že sneh v decembri je pomerne vzácny. Najčastejšie býva veľa snehu v januári, prípadne začiatkom februára.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2022 13:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Pán už x let předpovídá globální ochlazení. Nějak mu to nevychází a proto se snaží docela směsně klimatologii a oteplování zesměšnit. Má prostě takovou ideologii. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 10:48
A kde vůbec skončil pan Kalenda a jeho integrál TSI? Podle něho se to mělo zlomit už loni a letos by mělo nastat už všeobecné ochlazování.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

16.12.2022 16:08 Reaguje na Pavel Hanzl
https://climate.nasa.gov/climate_resources/127/global-temperature/ Od roku 2016 si otepľovanie opäť dáva pauzu. Uvidíme ako sa ukáže rok 2022, ale predpokladám že teplejší nebude.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.12.2022 07:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Kalenda? Tomu to zase nevyšlo a tak hledá nějakou další planetu Y nebo točí točí a točí galaxií tak, aby si mohl vycucat nějakou další ptákovinu. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:02
Z jednoho teplejšího měsíce se samozřejmě na nějaké oteplování usuzovat nedá. Jenže ono jich je posledních dobou výrazná většina, křivka globální teploty se stále zdvihá, spíš připadá exponenciálu.
Důkazem je taky mizení ledu na celém světě, což není sezónní úkaz ovlivněný počasím.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2022 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Měření prováděná americkou kosmickou agenturou NASA totiž mimo jakoukoli pochybnost dokazují, že ledovců na ledovém kontinentu přibývá. Mimochodem, podle online dat dánské meteorologické služby nyní přibývá ledu i v Grónsku.
http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/

Pane Hanzle, běžte se i se soukmenovcem Eliášem někam zchladit, nebo vám vypoví službu i základní tělesné funkce.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2022 13:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jé, ty jsi tak roztomilý, když se mocinky snažíš. Ale zřejmě nemáš dostatečnou kapacitu ani k pochopení toho, na co sám odkazuješ. :D

http://polarportal.dk/en/greenland/mass-and-height-change/

A zde máš odkaz na NASA. Pokud ti to delirium tremens dovolí, koukni na to. ;)

https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 13:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste fakt komik, bilance sněhu je vždy v zimě kladná, protože více sněží než taje, bo je zima.
Ty vaše deamogogie jsou čím dál hlupší.
Fakt, že Grónsko trvale ztrácí led v miliardách tun vám nějak uniklo, že?
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2022 10:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Bilance sněhu právě nemusí být kladná, bo je zima. Když je sucho, jasno a vysoká radiace, ledu ubývá nejen táním. Sublimuje. Ty vaše deamogogie jsou čím dál hlupší.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.12.2022 13:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Hloupejsi - po matematicke strance - vyrok jsem uz dlouho nevidel, me Hanzl taky pripomina exponencialu

křivka globální teploty se stále zdvihá, spíš připadá exponenciálu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 13:32 Reaguje na Miloš Zahradník
To je i pro ropáčky sdělení, že se oteplování zrychluje, takže ta křivka nestoupá lineárně, ale s exponentem. Jak je ten exponent velý, fakt neřeším.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.12.2022 13:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Co se matematiky tyce, zkuste radeji decentne mlcet :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2022 10:31 Reaguje na Miloš Zahradník
O matematice decentně pomlčím, ale při jeho exponenciále jsem vyprskla kafe.Byl by dobrej v Televarieté :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 16:24 Reaguje na Jarka O.
Já vím, první ročník střední školy, to bylo dáávno.....a nebylo to vůbec??
Rozdíl mezi parabolou, hyperbolou, sinusoidou, případně kružnicí a elipsou, to vůbec netušíte, o čem píšu že? Je to skupina křivek a jedna tam naopatří. Zkuste odhadnot, která.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 16:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry, nepatří.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2022 18:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemáte v té otázce chybu? A mně globální teplota kružnici nepřipomíná, možná sinusoidu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 20:03 Reaguje na Jarka O.
Kde by se tam proboha vzal nějaký sinus? Ta křivka stoupá přece po násobku emisí, (pouze v procentech) každoročně emitovaného do atmosféry! To se jmenuje exponenciela. Já za to fakt nemožu, že víte ho.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 16:29 Reaguje na Miloš Zahradník
Zkuste z placu napsat tu nejjednodušší rovnici exponenciely.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 16:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Napovím: https://cs.wikipedia.org/wiki/Exponenci%C3%A1ln%C3%AD_funkce

A zkuste napsat, jak se projevuje v grafu globální teploty.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.12.2022 23:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Vase matematicke vzdelani je ocividne na urovni, kdy dokazete akorat tak rozlisit primku od krivky. To ale nestaci na zadnou vedu - leda snad tedy na "vedu" o globalnim oteplovani. A nejjednodussi definice exponencialy? Asi ta, ze po zlogaritmovani se z exponencialy stane primka. log exp (x) = exp log (x) = x. Co to je logaritmus, uci/ly se deti tusim nekdy v 7. tride, kazdopadne asi driv nez co to je exponenciala. Kdysi, v dobe predpocitacove byvaly vizitkou vzdelancu takzvana exponencialni pravitka a tabulky exponencial, ta pravitka byvala vyrabena z bile umele hmoty a napr. globalni otepleni roku 2050 na nich sikovny inzenyr spocital malym lusknutim prstem behem pulvteriny :)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.12.2022 07:53 Reaguje na Miloš Zahradník
Tak to je docela smolík, že ani v roce 2008 jste podle toho pravítka nedokázal odhadnout současný vývoj a očekával jste ochlazení. Asi teda nebude ten šikovný inzenyr no ...
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2022 20:26 Reaguje na Miloš Zahradník
Na trola a trotla už nereaguju, protože mi připadá, že bere odměny podle počtu odpovědí na své lhaní. A už trolí i přes matematiku. Jen by mě zajímalo, jestli je v jeho dotazu na ty křivky vůbec nějaká logika. Já jsem ji nenašla. Vypadá to, že ten matematický guru chce všude napasovat svoji hokejku.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.12.2022 13:39
Skutočne alarmujúca správa o teplom novembri ma vydesila. Našťastie ale iba najteplejšom do roku 2015, takže je vidieť že od náhleho zdvihnutia teplôt vplyvom El Nina v roku 2014-15 sa postupne ochladzuje.
Inak mne osobne dobré počasie veľmi pomohlo, pretože pracujem veľa vonku a mohli sme dobehnúť to, čo sme vo veľmi studenom a daždivom septembri nestihli.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2022 13:51 Reaguje na Vladimir Mertan
Už nerazíš teorii o pauze mezi 98-12? Už jsi přešel na ochlazení 15-22? :D :D
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.12.2022 15:15
Alarmistický titulek, bo history začíná 1991.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

16.12.2022 09:58
Tisková zpráva chmi.cz

Listopad 2022 na území ČR byl teplotně normální, průměrná měsíční teplota vzduchu 4,1 °C byla o 0,6 °C vyšší než normál 1991–2020. Společně s roky 1976 a 2013 se jedná o osmnáctý až dvacátý nejteplejší listopad v období od roku 1961. Nejtepleji bylo v roce 1963 (6,4 °C). Naopak nejnižší průměrná měsíční teplota za listopad (-0,4 °C) byla zaznamenána v roce 1988.

Takže asi tak ... nic zvláštního se neděje.
Jen zainteresovaní budou nadále tvořit tlak na společnost.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.12.2022 10:30 Reaguje na mara polasek
Teplota oproti normálu 61-90 o +1,4 °C.
Srážkový úhrn oproti normálu 61-90 o 31% nižší.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.12.2022 15:16 Reaguje na Petr Eliáš

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.12.2022 18:14 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.12.2022 19:22
Pokud se jedná o pátý nejteplejší listopad, tak to znamená, že jsme tu měli už čtyři teplejší. A dají se z toho dělat nějaké závěry? Nedají. Ale třeba směřujeme k další době ledové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 20:04 Reaguje na Richard Vacek
Nesměřujeme. Těch 95 předchozích listopadů bylo chladnějších.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2022 20:29 Reaguje na Richard Vacek
Samozřejmě směřujeme k další době ledové.Je ověřená věc, že v interglaciálech ledovce zmizely, vznikla z nich jezera. A i v glaciálech byla teplejší období.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist