Evropská komise chce omezit pesticidy i hnojiva a posílit organickou produkci
"Koronavirová krize nám ukázala, jak jsme zranitelní a jak je důležité obnovit rovnováhu mezi lidskou činností a přírodou," prohlásil včera místopředseda komise Frans Timmermans zodpovědný za boj proti klimatickým změnám.
Evropské zemědělství podle statistik unijní exekutivy produkuje desetinu celkového objemu skleníkových plynů EU. Zemědělci na jedné straně trpí dopadem klimatických změn v podobě stále intenzivnějšího sucha střídaného přívalovými dešti, na druhé straně upozorňují, že organické zemědělství jim sníží výnosy.
Zatímco v současnosti se organicky obhospodařuje necelá desetina zemědělské plochy v EU, komise chce tento podíl zvýšit na čtvrtinu. Kromě toho si vytkla za cíl výrazně omezit látky potenciálně škodlivé pro zdraví či půdu. Hnojiv by se mělo za deset let používat o pětinu méně, pesticidů dokonce o polovinu. Poloviční by měl být i prodej prostředků proti mikrobům používaných u hospodářských zvířat.
Všechny tyto cíle musejí podle komisařů nejprve projít analýzou dopadu na zemědělskou výrobu v EU, než je budou moci schválit členské země a Evropský parlament. Brusel počítá s tím, že ekologicky šetrné farmaření bude mít svůj podíl na financích, které budou v příštím sedmiletém rozpočtu vyhrazeny pro společnou zemědělskou politiku. Jeho návrh zásadně ovlivněný koronavirovou krizí představí EK za týden.
Komise přitom připouští, že současná pandemie zvýší tlak na to, aby se do Evropy dováželo co nejméně potravin z jiných kontinentů.
"Produkční řetězce se zkrátí, více se bude vyrábět v Evropě," prohlásil včera Timmermans. To může mít příznivý ekologický dopad díky snížení emisí z dopravy, ale zároveň vést ke zdražení některých zemědělských produktů.
Se zemědělskou a potravinovou strategií komise spojuje také současně zveřejněný plán na posílení biodiverzity. Také zde komise zdůrazňuje spojitost se současnou pandemií, neboť ohrožení přirozeného prostředí posiluje kontakt živočichů s lidmi. Vědci přitom tvrdí, že značná část infekčních chorob má původ ve zvířatech, covid-19 konkrétně v netopýrech.
Brusel chce navrhnout závazné cíle pro obnovu poničených ekosystémů řek či lesů, ochranu ohrožených druhů živočichů či rostlin nebo návrat opylujícího hmyzu na zemědělskou půdu.
"Příroda je životně důležitá pro naše fyzické i duševní zdraví, čistí náš vzduch i vodu, reguluje klima a zajišťuje úrodu. My však děláme, jako by na tom vůbec nezáleželo a ztrácíme přírodu v bezprecedentním měřítku," uvedl včera komisař pro životní prostřendí Virginijus Sinkevičius.
Plán počítá s tím, že EU na ochranu druhové pestrosti vyčlení každoročně v rámci unijních fondů a dalších zdrojů okolo 20 miliard eur (550 miliard Kč).
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (23)
Katka Pazderů
21.5.2020 05:58A když není voda, tak Vám nepomůže ani více dusíku, ani více pesticidů. Na Pláních v USA mají průměrné výnosy pšenice 3 tuny z hektaru. Protože tam není voda. U nás to možná dopadne podobně. A bude to znamenat, že se omezí i množství hnojiv, protože na 8 tun výnosu pšenice potřebujete 200 kg N, ale na 5 tun jen 125 kg, a spíše ještě méně, protože existuje Liebigův zákon minima.
Stejně tak pesticidy ušetříte, když budete mít řidší porosty, takže ne vysévat 4,5 - 5 milionů semen na ha, ale jen 3,5 u pšenice, to znamená uspořit asi tak 0,25 pesticidů.
Zemědělství je ale hodně konzervativní a agronomové jedou často kuchařky naučené v minulosti.
pavel peregrin
21.5.2020 07:46 Reaguje na Katka PazderůMarek Drápal
21.5.2020 08:31 Reaguje na pavel peregrinPokud jde o dusík, je třeba počítat i s atmosferickou depozicí, která je u nás relativně vysoká a na pláních USA bude - odhaduji - řádově nižší.
S výsevky může hodně zamíchat autoregulační schopnost pšenice, proto by asi bylo lepší mluvit o počtu klasů na metr čtvereční.
pavel peregrin
21.5.2020 09:07 Reaguje na Marek DrápalK té pšenici- dlouholetými pokusy firmy Selgen, konkrétně p. ing Čapka, CSc., je dokázáno,jak jsem již předeslal, že výsevky zhruba 180- 220 kg se statisticky neliší co do výnosu, u toho vyššího zaplatíte víc za osivo. Zvyšovat výsevek nad 220 kg má smysl pouze ve speciálních případech, např. pokud musíte sít pšenici pozdě, volíte klasovou odrůdu a chcete ji vést pouze na jedno hlavní stéblo. Výsevky pod 180 kg jsou možné, vždy je třeba znát HTS osiva, ale agronom musí být s odrůdou obeznámen a tyto výsevky 140-150 kg mohou být v určité nepříznivé sezoně rizikové. Obecně lze říci, že výsevkem 170-180 kg, provedeným včas, tj. do konce září, se zajistí jistota přezimování i přiměřeného výnosu.
Radim Polášek
21.5.2020 10:36 Reaguje na Marek DrápalRozhodně není možné snižovat předepsanou účinnou dávku na plochu, protože to přinese nižší účinnost a hlavně mnohem rychlejší přizpůsobení cílového organismu na koncentraci účinné látky.
Zajímavé to bude , pokud některé země zakážou třeba glyfosát a jiné nechají povolený, protože u těch, co glyfosát zakážou, automaticky kvůli náhradám glyfosátu stoupne množství chemických látek používaných na plochu a budou tak ve srovnání s těmi druhými a světovým zemědělstvím poškozováni. Podobně to je s neonikotinoidy a jejich náhradami.
Jiří Daneš
21.5.2020 15:18 Reaguje na Radim PolášekRozprášíte-li na pole chemickou látku zvanou třeba kysličník křemičitý, tak rozhodně se půda nestane jedovatou.
Katka Pazderů
21.5.2020 20:57 Reaguje na pavel peregrinA pokud používáte prahy škodlivosti a stupně napadení, zjistíte, že potřebujete o jeden postřik méně než obvykle. Je to trochu více práce, sledovat své porosty detailněji, ale lze to!
Pokud ale jedete pesticidovou kuchařku bez ohledu na stupeň napadení a prognózu vývoje, tak je to prostě dražší legrace.
pavel peregrin
21.5.2020 21:54 Reaguje na Katka PazderůFungicidy? Zde bych mohl částečně souhlasit, ale opravdu částečně, protože jak je vám jistě známo, tlak patogenů se významně liší sezonu od sezony a kupříkladu zanedbaná infekce rzí plevovou iránského patotypu vám spolehlivě zlikviduje porost do týdne.Ty prognózy vám jsou v těchto případech v podstatě na nic, protože situace se mění den ode dne.Nic proti tomu, když je počasí stálé, ale pokud je proměnlivé, silné rosy apod, tak se vyplatí oželet 600,- Kč za např. tebuconazol, protože vzápětí můžete přijít o tisíce. Klasickým případem je řepka- kolikrát jsem byl již svědkem, jak mnozí současní "odborníci",hlavně rychlokvašení absolventi škol doporučovali na základě vzorků z petálů nedělat ošetření proti slerotinii a ti, kteří je poslechli, pak splakali nad výdělkem! Ono to chce bohužel trochu té praxe.
Insekticidy? Zde je to v podstatě také jedno, kohoutci nebo mšice napadají porosty bez ohledu na hustotu a insekticidní zásah je nezbytný. V tomto případě ale souhlasím s tím, že zde je možné práh škodlivosti dost dobře sledovat.
Sledovat peníze je nutné, musí se ale vždy dobře uvážit, kde to možné je a kde v žádném případě se šetřit nedá.
Radim Polášek
21.5.2020 06:01Pokud ale se pro Západní Evropu a pro země Visegrádu budou i nadále používat různé metry, s cílem získat pro zemědělce Západní Evropy ještě víc prostoru pro odbyt tady u nás na východě, na úkor našich zemědělců, bude nezbytné proti tomu vystupovat a snažit se to zarazit.
Rozšiřovat organické zemědělství je přirozeně nesmysl, produkty organického zemědělství jsou podstatně dražší a tak jsou tyto potraviny určeny pouze pro bohatší část obyvatelstva, která si to může dovolit. těch u nás tolik není.
Ostatně je to vidět i v supermarketech, polovina výprodejového zlevněného zboží jsou všelijaké eko a bio potraviny, i po zlevnění tak drahé, že většina z nich je neprodejná. Zatímco podíl eko a biozboží za běžné ceny je tak odhadem maximálně kolem 10 %.
Jan Šimůnek
21.5.2020 07:15 Reaguje na Radim PolášekPokud se týká organických chovů - část jejich produkce je výrazně méně kvalitní, obsahuje nebezpečné bakterie i karcinogenní mykotoxiny (dokonce se kvůli biokukuřici plošně před několika lety plošně pro celou EU, včetně dovážených potravin, změkčovaly limity na karcinogenní mykotoxiny v této plodině). Obrovská epidemie před cca dvěma lety enterohemoragické Escherichia coli, i s oběťmi na životech, byla s vysokou pravděpodobností způsobena biozeleninou (hnojenou zvířecími fekáliemi, z nichž se to svinstvo na ni pravděpodobně dostalo).
Konec konců, nejen kvůli ceně, ale i kvůli těmto rizikům to normálně myslící lidé nekupují.
Jenže o těchto věcech rozhodují "ideologicky pevní" (já to nazývám "ideologií vymozkovaní") jedinci na EUropostech, kterým jde jen o prosazení bezcenných ideologických žvástů a lidské životy jsou pro ně zcela bezcenné.
pavel peregrin
21.5.2020 07:49 Reaguje na Radim PolášekPavel Hanzl
21.5.2020 10:25 Reaguje na Radim PolášekChtělo by to ale daňovou reformu, kde by se zrušily všechny parazitní daně, daň z příjmu, z potravin, z materiálů pro OZE atd. a nasadit daně ekologické, tj. z uhlíkové energie a jednorázových plastů.
Jan Šimůnek
21.5.2020 15:51 Reaguje na Pavel HanzlA když jdete na ty koncentráčnické dávky, tak vyrobíte epidemii obezity u další generace prostřednictvím epigenetických jevů (bylo prokázáno na dětech židovských žen, které trpěly v těhotenství hladem za války).
A ukazuje se, že své si k tomu řekne i mikrobiom (hlavně střevní), a před cca lety byly objeveny na stěně střeva receptory ekvivalentní chuťovým pohárkům a zatím se jen tuší, že mohou k metabolickému rozvratu vyvolávanému umělými sladidly (vč. "light" nápojů).
*Šimek a Grossmann měli kdysi scénku, v níž nakonec došli k závěru, že člověk má hodně jíst a dobře spát, aby tělo bylo silné a mohlo s obezitě bránit. Tehdy to byl vtip, na současné úrovni poznání to je spíš hluboká pravda.
Jiří Daneš
21.5.2020 17:17 Reaguje na Radim Polášekpavel peregrin
21.5.2020 17:26 Reaguje na Jiří DanešKatka Pazderů
21.5.2020 21:08 Reaguje na pavel peregrinProvozuji zelinařinu. A v zásadě řeším jen mandelinku a plíseň bramborovou. Všechno ostatní je na poli v zásadě jen tak dlouho, než se to sklidí, pak se znovu zaseje a jedeme druhé, případně třetí kolo. Ale potřebujete také vybrat správné odrůdy. A to jde i v polařině, některé odrůdy jsou více a jiné méně odolné. vybírejte ty více odolné a počítejte ekonomiku výroby a uvidíte.
pavel peregrin
21.5.2020 22:06 Reaguje na Katka PazderůSouhlasím, že i v polařině lze vybírat odolnější odrůdy,ale je to hraní se slůvky,"odolnější" je ošidný výraz a v podstatě znamená, že jestliže vezmu za základ 80% náchylnost, tak ta odolná odrůda bude tak někde na 50%. Tudíž zase- při velkém tlaku patogena je vám to houby platné.
Široké osevní postupy je v současné době výsada buď podniků se ŽV, nmebo podniků, které dokáží odbýt hmotu víceletých pícnin jinam než na mulč na pole, což je případ můj. Hrachy pak pěstuje ten-i já- kdo si uvědomuje předplodinovou hodnotu.
Michal Ukropec
21.5.2020 14:12Katka Pazderů
21.5.2020 21:02 Reaguje na Michal UkropecMiroslav Vinkler
21.5.2020 18:57V zemědělství by měla platit svobodná volba , od druhů plodin přes způsoby obdělávání po agrochemické postupy. Žádná úřední buzerace a stohy formulářů. Jediným kritériem by měl být stav půdy, rozuměj zdravá půda.
Existuje jediné univerzální kritérium. Vodozádržnost půdy dle půdního typu.
To by mělo být měřítkem míry nárokovosti na dotace.
Máš zdravou půdu= 100% Máš výrazně poškozenou půdu=20% Máš půdu zcela mimo =0%
Objektivní, transparentní a hlavně nezfalšovatelné.
K tomu zbývá jediné , definovat zemědělství primárně jako regulovanou správu krajiny, kterou společnost odměňuje, dotuje a produkci jako kritérium sekundární, neregulované umožňující svobodnou soutěž.