https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chce-v-reakci-na-protesty-zjednodusit-predpisy-pro-zemedelce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce v reakci na protesty zjednodušit předpisy pro zemědělce

23.2.2024 00:41 (ČTK)
Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu
Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Evropská komise (EK) představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. Komise návrh zveřejnila v den, kdy se ve střední a východní Evropě konaly protesty zemědělců zaměřené mimo jiné proti unijní zemědělské politice. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.
 

Komise v návrzích dále uvádí, že chce zmírnit požadavky na zachování trvalých travních porostů, aby zmírnila ztrátu příjmů, kterou to znamená pro bývalé chovatele hospodářských zvířat, kteří přešli na pěstování jiných plodin.

Součástí seznamu je také vyjasnění používání pojmů "vyšší moc" a "mimořádné okolnosti", aby se zamezilo postihům zemědělců za nedodržení podmínek společné zemědělské politiky. V březnu plánuje EK spustit on-line konzultace a později vypracovat podrobnou analýzu, jejímž cílem je zjistit nejzávažnější dopady složitého právního rámce na zemědělce.

Komise především navrhuje také "zjednodušit metodiku některých kontrol" s cílem "snížit až o 50 procent počet návštěv zemědělských podniků prováděných vnitrostátními správními orgány". Záměrem je "racionalizovat a zpřesnit vyhodnocování plošného monitoringu" díky "automatizované analýze snímků" z evropského satelitního programu Copernicus. "Toto opatření přímo reaguje na požadavky členských států," uvádí v tiskovém prohlášení EK.

"Komise je i nadále plně odhodlána hledat řešení, která by zmírnila tlak (...) a pomohla našim zemědělcům zajistit potravinovou bezpečnost," uvedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Komise již v lednu navrhla opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny a větší flexibilitu u pravidel týkajících se nevyužité půdy. Zemědělský sektor však tyto ústupky shledal do značné míry nedostatečnými, a to ve shodě s členskými státy, které požadovaly ambicióznější opatření. Tento návrh také nevedl k ukončení zemědělských protestů, které v posledních měsících zachvátily řadu evropských zemí.

Na výzvu zemědělských organizací východní a střední Evropy se včera konaly demonstrace a protestní jízdy zemědělců, které byly zaměřené mimo jiné proti unijní agrární politice. Čeští zemědělci s až stovkami traktorů v jednotlivých krajích zpomalovali dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů, přičemž některé z nich se jim podařilo na chvíli zablokovat. Setkávali se tam také s kolegy z dalších středoevropských zemí.

Protesty zemědělců v Evropě byly včera spíše menšího rozsahu. Polská média informovala o protestech na dálničních tazích po celé zemi i na hraničním přechodu do České republiky Cieszyn-Boguszowice. Polští zemědělci protestovali už třetím dnem a blokovali dálnici mezi Vratislaví a Poznaní. Blokáda bude podle organizátorů pokračovat až do příštího čtvrtka. U Olawy traktory jezdí po dálnici a blokují sjezdy, samotná silnice je ale průjezdná, napsal server tuwroclaw.

Ve Francii jsou protesty tento týden klidnější, zemědělci se připravovali hlavně na pátek, kdy se chystají dorazit do Paříže na výstaviště, kde v sobotu začne velký zemědělský veletrh. Na ten by měl přijet i prezident Emmanuel Macron. Menší protesty se konaly u Lyonu. V noci na čtvrtek francouzská policie vyvedla na 200 demonstrantů ze sídla mlékárenského giganta Lactalis. Zemědělci se dvěma traktory před sídlem firmy protestovali proti výkupním cenám mléka a obchodním praktikám Lactalisu.

Asi 1000 včelařů z celého Řecka pak zablokovalo centrum Atén, policie ale zabránila příjezdu jejich kamionů. Včelaři žádají oddělení dovážených a řeckých medů. Vadí jim také zákazy vstupů do lesů kvůli riziku požárů. Přes den by je měl přijmout ministr zemědělství.

Evropští zemědělci nesouhlasí s agrární politikou Evropské unie, protestují i proti dovozu ukrajinských produktů. Poukazují na to, že se jim kvůli dovozům z Ukrajiny a rovněž kvůli klimatické politice EU jejich vlastní produkce nevyplácí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.2.2024 07:31
Chce, nebo zjednoduší, co !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 13:25
Protestovat umí každý trúba. Zemědělci ale této problematice rozumí nejvíce, mají své profesní organizace, tak proč oni nenavrhnou systém, který by jim vyhovoval? Na vedení EU přijít s ucelenou koncepcí a pak teprv začít jednat, jestli to tak jde, nebo ne. Na to nemusí prudit řidiče celé Evropy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist